Αμφίσημα μηνύματα έρχονται από την Ευρώπη για την τύχη του ελληνικού προγράμματος, με αξιωματούχους και τεχνοκράτες να επιδίδονται σε παιχνίδια επικοινωνιακού χαρακτήρα, είτε για να κερδίσουν τις εντυπώσεις είτε για ιδίους σκοπούς, προκειμένου να επιβληθούν πολιτικά, με φόντο τις εκλογές στη γηραιά ήπειρο.

Η πρώτη δήλωση-έκπληξη ήλθε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «Deutsche Welle».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας αναλάβει πολλάκις τον ρόλο του κακού, αυτήν τη φορά ο Σόιμπλε επέλεξε να κάνει μια ήπια στροφή δηλώνοντας πως «δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο». Η στροφή είναι ήπια, διότι κατά τ’ άλλα επιμένει πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, ενώ εμμένει στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε

Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος, αναφέρει ο Σόιμπλε, είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες, όπως οι άλλες χώρες-μέλη, δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη δήλωση-έκπληξη ήλθε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «Deutsche Welle»Για τη συμφωνία στο Eurogroup σημειώνει πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία, αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μεταξύ των θεσμών.

Τα βαθύτερα αίτια, εξηγεί ο Σόιμπλε, είναι ότι αποκλίνουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Έτσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί. Στο παρελθόν οι αριθμοί του ΔΝΤ ήταν πάντοτε πιο απαισιόδοξοι, αναφέρει. «Ελπίζω ότι σύντομα οι θεσμοί θα βρουν μια λύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ελπίζω να μην ξανανοίξουν οι πολιτικές συζητήσεις» τονίζει.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζει και επαναλαμβάνει πως σε διαφορετική περίπτωση εμείς και άλλα κράτη θα έπρεπε να ζητήσουμε έγκριση από τα κοινοβούλια για να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο. «Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, αυτό δεν γίνεται. Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους υπάρχουν ακριβώς αυτοί οι διαφορετικοί υπολογισμοί, τρόποι υπολογισμού, και για το χρέος μέχρι το 2070 μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό, όμως, δεν λύνει τα πρόβλημα της παρούσης. Αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά έχουν καταγραφεί και ελπίζω σύντομα οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο» επισημαίνει ο Σόιμπλε.

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες, όπως οι άλλες χώρες-μέλη, δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ώστε να βρίσκεται σε έναν βιώσιμο δρόμο» αναφέρει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην «Deutsche Welle».

Νέο μνημόνιο βλέπει η «Handelsblatt»

Παρά τη θετική έκβαση του Eurogroup, η εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.

«Όχι, δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά απλώς ακόμη ένα βήμα σε έναν δύσκολο δρόμο» σημειώνει σε σχόλιό της με τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Είναι σχεδόν απίθανο ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση. Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όμως, δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από τη διάσωσή της. (…) Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτές ανήκουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εκτός αυτού καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως τορπιλίζει αμέσως μετά με πληθώρα τεχνασμάτων. (..) Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία ασθμαίνει. Επειδή η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να επιβάλλει επιπλέον λιτότητα ή αύξηση φόρων. Το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε σήμερα περίπου 11%, λιγότερο από ένα τρίτο του ποσοστού του στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. (…)

»Όμως και η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019, όμως, η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δις. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν, λοιπόν, οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης».

Moσκοβισί: Η Ελλάδα έχει λάβει 200 μνημονιακά μέτρα

«Το βαρύ τίμημα που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί» επισημαίνει σε άρθρο που ανήρτησε στο μπλογκ του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, o Γάλλος επίτροπος σημειώνει:

«Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα αυτούς τους τελευταίους μήνες. Κάποια συγκεκριμένα στοιχεία επαρκούν για να περιγράψουμε το εύρος. Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας -κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας… Και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας… ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο! Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και του 3,5% το 2018. Αυτά τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από το πουθενά. Αποτελούν καρπό μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή; Επομένως, ναι, αυτό το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί!».

Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας» υπογραμμίζεται ότι «η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνει: «Όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν. Όταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν. Η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας…».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαιρετίζει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήραν τελικά την αβεβαιότητα την περασμένη Παρασκευή, καθώς επετεύχθη μια συμφωνία επί της αρχής με στόχο το τέλος του αδιεξόδου.

Ο Μοσκοβισί κάνει, επίσης, λόγο για μια «ισορροπημένη συμφωνία» που επιτεύχθηκε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης