Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων τα επόμενα εικοσιτετράωρα από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται οι θεσμοί, έτσι ώστε να προλάβουν το Εurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

«Μόλις οι ελληνικές Αρχές επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους, που είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβουν το Eurogroup και το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM την απόφαση για την εκταμίευση» ανέφερε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση και η μη συνεργασία ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης είναι πλέον αισθητές σε αρκετούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα δεν το στηρίζουν πλήρως όλοι στην ελληνική κυβέρνηση» και ότι πέρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος».

Και τα δύο προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι τυχαίο ότι τελούν υπό την ευθύνη δύο υπουργών, του επί των Υποδομών κ. Σπίρτζη και του επί του Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη, οι οποίοι στις Βρυξέλλες έχουν αφήσει αρνητικές εντυπώσεις με τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, αποτελεί «δύσκολη περίπτωση», καθώς από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο μόνο η Ελλάδα παραμένει σε αυτό. Ο επικεφαλής του ESM ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και με τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσπάθησε να «κινηθεί προς τα πίσω», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και να εφαρμόσει νέες στρατηγικές για να βγει από την κρίση που «δεν απέδωσαν, απέτυχαν και η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση». Όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως από τον προηγούμενο Αύγουστο επέστρεψε η κυβέρνηση σε νέα φάση συνεργασίας και έχουν ήδη εκταμιευθεί 29 από τα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM εργάζεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, καθώς η βασική ανάγκη είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των επιτοκίων για την Ελλάδα μελλοντικά και «αργότερα θα εξετάσουμε πόση πρόσθετη ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά», είπε χαρακτηριστικά, μη θέλοντας να αναφερθεί περισσότερο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελικά θα κρίνουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης