Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι μετά τις αντιδράσεις και τις κόντρες του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου με στελέχη του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με την… αριστερή και «ανένταχτη πλευρά» του κόμματος.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη», ζητώντας συλλογικότητα και υπερασπιζόμενος την «ελευθερία του λόγου» που επικαλέστηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος κατά την «απολογία» του, η έκβαση της συνεδρίασης  ήταν λιγότερο… εκρηκτική από το αναμενόμενο.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος έπειτα από δύο -και πλέον- ώρες συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξήλθε της αίθουσας και αστειευόμενος είπε: «Δεν με διέγραψαν, πρώτα θα διαγράψουν τον Διαμαντόπουλο και μετά εμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aμέσως μετά είπε: «Ο πρόεδρος διαχώρισε κάθετα τη θέση του από τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκα και γι’ αυτό δεν παραιτήθηκα» διευκρίνισε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Επικρίσεις κατά του Τατσόπουλου

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης προηγουμένως είχε δώσει το «στίγμα» του κλίματος που επικρατούσε για τον Πέτρο Τατσόπουλο, από ένα μέρος την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ τα είπα ευθέως. Μας παραξενεύει και μας δημιουργεί πρόβλημα. Θα μου πεις, άποψή του, αλλά και οι απόψεις κριτικάρονται. Νομίζω ο Πέτρος δεν κατανοεί ακριβώς αυτό που λέμε, ότι είμαστε σε πολιτικό πόλεμο. Δεν νομίζω πως έχει την ίδια άποψη».

H απάντηση του Πέτρου Τατσόπουλου ήρθε μέσω… Facebook: «O γελωτοποιός του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: αναφερόταν σε χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε από την «Αυγή» αλλά και από τον Βασίλη Μουλόπουλο). Αύριο στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για μία και μοναδική παράσταση. Γέλια μέχρι δακρύων» και συμπλήρωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τίποτε και από κανέναν.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η τοποθέτηση του Πέτρου Τατσόπουλου για ένα σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου παρουσιαζόταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή σε στύλο στριπτιζάδικου …

Η τοποθέτηση αυτή δεν άρεσε και τόσο στον πρώην βουλευτή και πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής» Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος με άρθρο του επιτέθηκε στον κ. Τατσόπουλο.

«Κάθε κόμμα θα πρέπει να έχει τον γελωτοποιό του. Η Ν.Δ. έχει τον Άδωνι, το ΠΑΣΟΚ τον Πάγκαλο και εμείς τον Τατσόπουλο. Ήγγικεν η ώρα να αναγνωρίσουμε τα χαρίσματα του Ανδρός (σ.σ.: το «Α» κεφαλαίο το χρησιμοποιεί στηλιτεύοντας παλαιότερη δήλωση του Τατσόπουλου ότι έχει «γα**σει τη μισή Αθήνα», θέλοντας να διαψεύσει τις κακεντρεχείς σπόντες των χρυσαυγιτών περί ομοφυλίας του), να τον στηρίξουμε να αντιμετωπίσει τις αήθεις επιθέσεις που δέχεται και να αναφωνήσουμε: “Είμαστε όλοι Τατσόπουλοι”» γράφει ο πρώην βουλευτής.

«Όταν ο Πέτρος, που πάει παντού (εδώ πάει ένα καλό σατιρικό σκίτσο που να τον παρουσιάζει ως βιζιτού), δήλωνε “είμαστε όλοι χρυσαυγίτες”, έκανε μια ιδιοφυή πολιτική κίνηση που οι μαοσταλινικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να κατανοήσουν: έκανε τη μεγάλη υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, έβαλε τη βάση για ένα παλλαϊκό μέτωπο σωτηρίας της χώρας χωρίς αποκλεισμούς…

»Συντρόφισσες και σύντροφοι, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Π. Τατσόπουλος, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Στις δύσκολες ώρες που ζούμε χρειάζεται και κάποιος με πηγαία αίσθηση της σάτιρας για να “κάνει το χειλάκι μας να σκάσει”» σχολίασε ο Βασίλης Μουλόπουλος.

Η βεντέτα όμως είχε και συνέχεια σήμερα σε νέο άρθρο του Μουλόπουλου στην «Αυγή»: «Επειδή η αλήθεια είναι πάντα επαναστατική, οφείλω να επανορθώσω: Ο κ. Τατσόπουλος δεν είπε τη φράση “είμαστε όλοι χρυσαυγίτες”. Ο κ. Βαλλιανάτος την είπε. Ο κ. Τατσόπουλος απλώς την υπερασπίστηκε. Όπως υπερασπίστηκε την κυρία Λένα Διβάνη όταν χαρακτήρισε τον 19χρονο νεαρό, ο οποίος σκοτώθηκε σε έλεγχο εισιτηρίων τρόλεϊ, “τζαμπατζή”. “Η Λένα Διβάνη”, γράφει ο Πέτρος, που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, “χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη τη λάθος στιγμή. Οι αγαπημένοι μας συμπολίτες, που δεν κάνουν ποτέ λάθος, άτεγκτοι και αψεγάδιαστοι, έσπευσαν να τη λιντσάρουν. Εδώ και μερικές ώρες δεν είναι ούτε συγγραφέας ούτε πανεπιστημιακός ούτε τίποτε. Είναι η Λάθος Λέξη. Ελλάδα 2013. Το πανηγύρι της μοχθηρίας”. Και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Τατσόπουλο: Πέτρο, τέρμα οι μ@λ@κίες».

Και ο κ. Τατσόπουλος απάντησε πάλι από το Facebook: «Ο Μουλόπουλος ψελλίζει μισή επανόρθωση στη σημερινή “Αυγή”. Κρίμα, Βασίλη. Όπως λένε και στα χωριά μας: Too little, too late».

Τατσόπουλος: Ήθελα να υπερασπιστώ την ελευθερία του λόγου

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα έχει περισσότερη ανάγκη αλληλεγγύης και συλλογικότητας στις τάξεις του. Αναφερόμενος δε στον σάλο που έχει ξεσπάσει στα social media για τον Πέτρο Τατσόπουλου, είπε: «Bεβαίως και δεν με βρίσκουν σύμφωνα τα όσα εγράφησαν στα social media για τον Πέτρο».

Όσον αφορά τις καταγγελίες του Ευάγγελου Βενιζέλου περί αποστασίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι «λαϊκή απαίτηση και όχι αποστασία να αντιστοιχισθούν οι βουλευτές με τις διαθέσεις του κόσμου και να βάλουν φρένο στον κατήφορο».

Εν συνεχεία είπε ότι η αποτίμηση από την πρόσφατη πρόταση μομφής ήταν θετική, ξεπέρασε τις προσδοκίες, διότι επανέφερε τα πραγματικά προβλήματα στο προσκήνιο. «Η κυβέρνηση» επισήμανε «αποδείχθηκε ότι έχει αδύναμη επιχειρηματολογία».

Σπεύδοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε: «Κινήθηκα σε ένα πνεύμα διαφορετικό από αυτό που μου καταλογίζουν. Δεν συμφώνησα με την ουσία των λεγομένων των ανθρώπων που βγήκα να υπερασπιστώ, αλλά με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Διαφωνώ με το μιντιακό λιντσάρισμα».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει πιο σταλινικό μιντιακό μπλοκ από αυτό που διαβάζουμε το πρωί στα “Νέα” και αυτό που παρακολουθούμε το βράδυ στο Mega».

«Πόρτα» από τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στη συνεδρίαση πάντως αναμενόταν να συζητηθούν και οι ενδεχόμενοι… γάμοι του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σενάρια που ξαναφούντωσαν και μετά την αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Με σημερινές δηλώσεις τους «σκληροπυρηνικά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνόταν να ανοίγουν την πόρτα σε αναζητούντες πολιτική στέγη πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η αρχή έγινε από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Νίκο Βούτση, ο οποίος αναφερόμενος στη φημολογία για προσχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Εμείς προχωράμε με τους βουλευτές που εξέλεξε ο κόσμος στις γραμμές μας και δεν έχουμε ενδιαφέρον ποσοτικής επαύξησης. Ενθαρρύνουμε πολιτικά, ιδεολογικά και κοινοβουλευτικά όσους σηκώσουν το ανάστημά τους. Αυτό το έκανε η κ. Τζάκρη. Θα δούμε…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στον Real FM ανέφερε ενδεικτικά μεταξύ άλλων: «Αν γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεν θα έχουμε κάνει και την επιτυχέστερη επιλογή».

Στο πρόσφατο άνοιγμα-προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι «άλλο ποιοι συμμετέχουν στα θυρανοίξια, άλλο ποιοι θα μπουν στο ιερό […] Αν ξεπλέναμε τον οποιοδήποτε από το παρελθόν του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει προ πολλού κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε με νόημα ότι η επίσημη άποψη του κόμματος εκφράζεται από τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:
«Γι’ αυτό δεν παραιτήθηκα», Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης