Συνέντευξη με τον υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της συμμαχίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ.ΑΡ.Σ καθηγητή κ. Γιώργο Ρούση

Αυτό που φοβίζει περισσότερο το λαό μας είναι η συνέχιση της ακολουθούμενης πολιτικής. Για αυτό και θέλει να πάρει το ρίσκο να την αλλάξει. Το θέμα λοιπόν τόσο ιδεολογικά όσο και κυρίως μέσω ενός νέου Eίναι να πεισθεί στην πράξη ότι αυτό είναι εφικτό πέρα από τη σημερινή βαρβαρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό τονίζει στο zougla.gr ο υποψήφιος επικρατείας της συμμαχίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση (Μ.ΑΡ.Σ) καθηγητής κ. Γιώργος Ρούσης και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο «ο πολίτης θα βγει από την κρίση».

Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκρότηση και τη συμμετοχή στις εκλογές της συμμαχίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑΡΣ; Δεν νομίζετε ότι θα πέσει θύμα της ακραίας πόλωσης που φαίνεται να επικρατεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Η συνεργασία αυτή η οποία θα εκφραστεί και εκλογικά, αποτελεί ένα βήμα προς τη συγκρότηση ενός Μετώπου όλων των δυνάμεων οι οποίες εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική για τα λαϊκά συμφέροντα παρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1ον Αν έλθουμε σε ρήξη με τις ξένες και ντόπιες δυνάμεις τις υπεύθυνες για την κρίση δηλαδή με το ντόπιο κεφάλαιο, την ευρωζώνη την ΕΕ την ΕΚΤ τον ΔΝΤ και γενικά τους φορείς του καπιταλιστικού συστήματος.

2ον Αν αυτή η ρήξη οργανωθεί μετωπικά

3ον Αν διεκδικηθεί μια άμεση μεταβατική ριζοσπαστική πρόταση ανακούφισης του λαού μας που θα ανοίγει το δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Πράγματι αυτή η προσπάθεια θα δυσκολευτεί πολύ από την πόλωση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δε αναιρεί την αναγκαιότητα της παρουσίας αυτών των δυνάμεων στις εκλογές και την εκλογική τους ενίσχυση, κυρίως ως πρόπλασμα για τη διαμόρφωση του αναγκαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της δηλωμένης επίθεσης του κεφαλαίου, μετεκλογικά.

Η προοπτική – όπως όλα δείχνουν – εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σας βρίσκει θετικά ή αρνητικά διακείμενους;

Είναι σαφές ότι εμείς δεν ταυτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον συλλήβδην με την ΝΔ όπως πράττει το ΚΚΕ για το οποίο δεν υπάρχει παρά μαύρο ή άσπρο. Εκτιμούμε όμως ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζει την Ευρώπη με τα όργανα του κεφαλαίου της, για μη μονομερείς ενέργειες όπως η μη αναγνώριση του χρέους, η έξοδος από το ευρώ, η σύγκρουση και η έξοδος από την ΕΕ… καθώς και οι συνεχείς υποχωρήσεις ακόμη και από το ανεπαρκές πρόγραμμα του, θα οδηγήσουν σε παταγώδη αποτυχία και θα απογοητεύσουν όσους επένδυσαν τις ελπίδες τους σε αυτόν. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι μια εκλογική νίκη από μόνη της αν δεν συνοδεύεται από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα είναι ανίκανη να επιφέρει και την παραμικρή ουσιαστική βελτίωση για το λαό μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αρέσκεται στην εκλογική του νίκη και να αδιαφορεί για την ανάπτυξη αυτού του κινήματος.

Η άποψή σας για σύγκρουση με Ευρωζώνη, Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο δεν είναι κάτι που τρομάζει; Εδώ, με την αναγκαία υποδαύλιση, τρομάζουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς φαίνεται παρά τις συντονισμένες προσπάθειες εκφοβισμού του λαού μας από τις συνέπειες μιας διαφορετικής από την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική, αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι η συνέχιση της. Γι’ αυτό και θέλει να πάρει το ρίσκο να την αλλάξει. Το θέμα λοιπόν είναι τόσο ιδεολογικά όσο και κυρίως μέσω ενός νέου Είναι να πεισθεί στην πράξη ότι αυτό είναι εφικτό πέρα από τη σημερινή βαρβαρότητα. Και ακριβώς η προγραμματική μεταβατική μας πρόταση αποσκοπεί στην διεκδίκηση και επικράτηση αυτού του νέου Είναι το οποίο διαμορφώσαμε όχι μόνο στη βάση των οραμάτων μας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο συνειδητότητας του λαού μας και την αποδυνάμωση της προς το σύστημα συναίνεσης του έτσι όπως αυτά έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πρακτικά τώρα. Πώς νομίζετε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση και αυτό να μεταφραστεί στο «ο πολίτης να βγει από την κρίση»;

Καταρχάς είναι ανάγκη να τονιστεί ότι είμαστε δυστυχώς η μοναδική δύναμη που προτείνουμε την διεκδίκηση της άμεσης εξόδου από ευρωζώνη και ΕΕ μια και το ΚΚΕ τα παραπέμπει στο σοσιαλισμό και θεωρεί ότι πριν από αυτόν θα είναι καταστροφικά.

Πέραν τούτου η πρόταση μας που προανέφερα η οποία χρίζει σαφώς περαιτέρω επεξεργασίας και θεωρητικής τεκμηρίωσης κινείται γύρω από τους ακόλουθους άξονες.

-ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, υπέρ της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου και προάσπιση των συμφερόντων και των αναγκών των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων και των αγροτών.
– μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων
– στάση πληρωμών στους δανειστές, η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους.
– εθνικοποιήσεις όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, και η λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
– υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού ενάντια στην αντιδραστική αναμόρφωση του κράτους, στην καταστολή και την πολύμορφη καταπίεση.
– συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
– παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
– υπεράσπιση της ειρήνης, η μη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το κλείσιμο των ξένων βάσεων, η έξοδος από το ΝΑΤΟ, η προώθηση της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης