Επιβεβαιώνονται τα σενάρια των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θα προχωρούσε μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μετά το… ναυάγιο με την Τρόικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, το πλαφόν για την προστασία της α’ κατοικίας, με αξία έως 200.000 ευρώ, έχει ως βασική προϋπόθεση το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ. Παράλληλα, η συνολική αξία της περιουσίας του δανειολήπτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία πλειστηριασμού της α’ κατοικίας.

Παράλληλα, όσοι δανειολήπτες επιθυμούν να μπουν σε αυτό το καθεστώς προστασίας, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δόσεις ίσες με 10% του καθαρού εισοδήματος τους, εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό αυξάνεται στο 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει ειδική διάταξη για ΑΜΕΑ. Ειδικότερα, για ανθρώπους με αναπηρία 67% και πάνω τα όρια προσαυξάνονται κατά 10%. 

Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, καθώς ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα αφού το υπάρχον νομικό καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας εκπνέει την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν τα βρήκαμε με την Τρόικα»

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συμφωνία με την Τρόικα στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ωστόσο υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη «χρυσή τομή», που θα ρυθμίζει το εν λόγω θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι δανειστές διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά για την παράταση στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, εφόσον δεν υπάρχουν ρητοί όροι και προϋποθέσεις που θα εξειδικεύουν κάθε περίπτωση δανειολήπτη με «κόκκινα» δάνεια.
«Δεν θέλαμε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα. Η Τρόικα υποχώρησε προς το τέλος, όχι όμως απόλυτα», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και παράλληλα μένουν εκτεθειμένοι όσοι διαθέτουν οικονομικά μέσα για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και δεν τον πράττουν. Ειδικότερα, ανέφερε πως 9 στους 10 δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια» έχουν κατοικία μικρότερη σε αξία των 200.000 ευρώ και εισόδημα μικρότερο των 35.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης