Ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, τα οποία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς τα μεγέθη είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα από τους (αναθεωρημένους, βεβαίως) στόχους του σχετικού προσχεδίου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ, ενώ, αν αφαιρεθούν οι αποδόσεις των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών που επεστράφησαν (SMPs), είναι 1,1 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του προηγούμενου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «προσεγγίζεται όλο και περισσότερο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος», που έχει θέσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, το τελευταίο τετράμηνο έχει αντιστραφεί η αρνητική πορεία των εσόδων, ενώ καλύφθηκε η τρύπα του 1,1 δισ. ευρώ που υπήρχε.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα το δεκάμηνο ήταν 35,6 δισ. ευρώ ή 250 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Ειδικά τον Οκτώβριο υπερέβησαν τον στόχο κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα έσοδα ήταν 660 εκατ. ευρώ ή 45,3% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης