Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ του κ. Βούτση ψήφισαν 181 βουλευτές -σε σύνολο 297 ψηφισάντων-, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα.

Υπέρ του κ. Βούτση ψήφισαν 181 βουλευτές -σε σύνολο 297 ψηφισάντων-, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυραΑπό την ψηφοφορία απουσίασε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

Ο κ. Καμμένος πάντως, με επιστολή του στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης-, επικαλέστηκε για την απουσία του κυβερνητικές υποχρεώσεις και γνωστοποίησε ότι, αν μπορούσε να παρευρεθεί στη διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως επιστολική ψήφος, δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παράδοση-παραλαβή με αιχμές και εκατέρωθεν βέλη

«Όλους θα μας κρίνει η ιστορία» είπε με νόημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο τέλος της ομιλίας της, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξήρε προηγουμένως το έργο της Βουλής της οποίας ήταν μέλος, η οποία στάθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, εμπόδιο στα σχέδια των δανειστών και στα μνημόνια. Δήλωσε δε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων, διεκδίκησης γερμανικών οφειλών και αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, «όχι όμως στη σύναψη μνημονίων και δανειακών συμβάσεων που καταδικάζουν την κοινωνία». Παράλληλα παρέδωσε στον κ. Βούτση σειρά εγγράφων για τις εργασίες των επιτροπών όπου συμμετείχε και τις οποίες επόπτευε η ίδια.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Βούτσης απάντησε με αιχμές στην κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως «ο λαός τους τελευταίους 9 μήνες μάς έχει κρίνει τρεις φορές. Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές».

Στιγμιότυπα από τη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου:


 
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του ΠΑ (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επίσης, ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975, που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Ήταν υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006.

Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης