Δείτε live εικόνα από το Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά στον γρίφο της εξεύρεσης των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η «εγχώρια» τρόικα, κάτω από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δανειστές για τη λήψη πακέτου μέτρων-μαμούθ έως το 2014.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναμένουν στις 10.00 το πρωί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα τους παρουσιάσει την εισήγησή του για να έχουν μία πλήρη εικόνα για την πορεία του σχεδίου των περικοπών.

Ωστόσο, πολλοί θα κρατούν μικρό καλάθι, διότι, δεν αναμένεται σήμερα να οριστικοποιηθούν τα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χωρίς να έχει λίστα περικοπών, αλλά κατευθύνσεις πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της Τρόικας θα είναι στις 26 Ιουλίου.

Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα συναντηθούν το πρωί της 26ης Ιουλίου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία.

Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο και η κυβέρνηση δηλώνει αβέβαιη για το εάν θα καταφέρει να αποφύγει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ιδίως εάν συνεχιστεί η «απροθυμία» ορισμένων υπουργών να παρουσιάσουν περικοπές στον τομέα τους.

Μέχρι τώρα φέρεται να έχουν εξευρεθεί από τα υπουργεία δαπάνες ύψους μόνον 5,6 δισ. ευρώ για να περικοπούν την επόμενη διετία 2013- 2014. Η προσπάθεια για την εξεύρεση των 6 δισ. ευρώ που λείπουν θα συνεχιστεί.

Χθες υπήρξαν διαδοχικές επαφές του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και υπουργούς, με στόχο να συμπληρωθεί το ποσό που ζητείται από την τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας, η οποία είναι εκτός αγορών από το 2009. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εναγώνιας αναζήτησης κονδυλίων «απ’ όπου κι αν προέρχονται», η κυβέρνηση επιχειρεί να κόψει και τα ενοίκια των υπουργείων, τα οποία υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον κρατικό κορβανά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με επιστολή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού προς τις ηγεσίες των υπουργείων ζητείται έως την επόμενη Τρίτη να καταγραφούν όλα τα ακίνητα που υπάγονται στον οργανισμό κάθε υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς. Στόχος της απογραφής real estate του Δημοσίου είναι η μεταστέγαση υπηρεσιών του σε ιδιόκτητα κτίρια και να σταματήσει η εκροή κονδυλίων για ενοίκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης