«Δεν είναι υπεύθυνο να ρίχνεις χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα». Με αυτά τα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το Βερολίνο κατά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στα τέλη της εβδομάδας που μόλις αρχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κανείς προσθέσει στο σκηνικό αυτό τη διαφαινόμενη «ασυμφωνία» μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, τότε τα πράγματα αναμένεται να είναι πραγματικά δύσκολα για τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις τρεις μείζονος σημασίας επαφές του, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου, με τη Μέρκελ και τον Ολάντ στις 24 και 25 του ιδίου μηνός. Στο μεσοδιάστημα, στις 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Γαλλίας – Γερμανίας με αντικείμενο την Ελλάδα.

Το επόμενο δίμηνο θα είναι το κρισιμότερο για την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας κατά την τελευταία δραματική τριετία της κρίσης.

Όλα θα κριθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εντός αυτών των δύο μηνών. Η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, ωστόσο, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της βασανιστικής πορείας, από τον Φεβρουάριο του 2010 έως σήμερα, εμπλέκεται στο μείζον ζήτημα που αφορά στην επιβίωση ή τον «ξαφνικό θάνατο» της Ευρωζώνης και του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η παράμετρος είναι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην Αθήνα για τις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα εξελίξεις που θα είναι καταλυτικές. Αυτή η διάσταση είναι που δημιουργεί ακόμη εντονότερο το αίσθημα της ανασφάλειας στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, με τον Γιάννη Στουρνάρα να «προσεύχεται», ώστε η Ελλάδα «να παραμείνει ζωντανή κάτω από την Ομπρέλα», όπου η ομπρέλα δεν είναι τίποτε άλλο από το ευρώ, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «χρησμός» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» δήλωσε, σαν σύγχρονος ιερομάντης, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Όχι… δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» απάντησε ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς από την εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung» εάν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι εταίροι της Αθήνας «θα έπρεπε να εξετάσουν αυτό το ερώτημα, μονάχα εάν η Ελλάδα θα αρνηθεί ευθέως την προσαρμογή του προϋπολογισμού της και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά, επειδή πιστεύω πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να πετύχει τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος να προσδοκούμε πως αυτό το σενάριο εξόδου θα ήταν ορατό».

Γιούνκερ: Η έξοδος από το ευρώ είναι τεχνικά δυνατή αλλά πολιτικά ανέφικτη

Ο κ. Γιούνκερ υπαναχώρησε ελαφρώς από πρόσφατη δήλωσή του, με την οποία είχε χαρακτηρίσει «διαχειρίσιμη» μία τυχόν έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. «Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι μέρος της υπόθεσης εργασίας μου» σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Γιούνκερ. «Έχω πει ότι μία [ελληνική] έξοδος θα ήταν διαχειρίσιμη, με το οποίο εννοούσα ότι θα ήταν τεχνικά διαχειρίσιμη, αλλά θα ήταν πολιτικά ανέφικτη» διευκρίνισε.

«Τα ρίσκα είναι ανυπολόγιστα, δεν υπάρχει νόημα στο να φαντασιωνόμαστε δημοσίως για σενάρια εξόδου» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, απορρίπτοντας ως «μη απαραίτητα» τυχόν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από τη νομισματική ένωση.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων:

22 Αυγούστου: Συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ
23 Αυγούστου: Συνάντηση Όλάντ – Μέρκελ
24 Αυγούστου: Συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά
25 Αυγούστου: Συνάντηση Ολάντ – Σαμαρά
3-5 Σεπτεμβρίου: Καταφθάνει η Τρόικα για τελικό έλεγχο
6 Σεπτεμβρίου: Κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ
12 Σεπτεμβρίου: Η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη συνταγματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης
12 Σεπτεμβρίου: Εκλογές στην Ολλανδία. Αναμένεται ενίσχυση της Κεντροαριστεράς
14-15 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση Eurogroup – ECOFIN
8 Οκτωβρίου: Νέα σύσκεψη Eurogroup
18-19 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
9-14 Οκτωβρίου: Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης