O υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (FAC – Trade).

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονται ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, όπως η αποτίμηση της προόδου των διαπραγματεύσεων με τον Καναδά και την Ιαπωνία για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με την Ε.Ε. Θα συζητηθεί, επίσης, η διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την 9η Υπουργική Σύνοδο του ΠΟΕ στην Ινδονησία και η πρωτοβουλία που προωθεί ομάδα χωρών -μεταξύ των οποίων είναι και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.- για την προώθηση των περιβαλλοντικών (πράσινων) αγαθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι 28 υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου, αφού ενημερωθούν από τον αρμόδιο επίτροπο Κarel De Gucht, θα συζητήσουν την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τη «Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις» (TTIP). Η συζήτηση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει του 5ου διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, ο οποίος θα διεξαχθεί εντός του μηνός.

Ακόμη, στη διάρκεια του Συμβουλίου αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση θέματα όπως οι οικονομικές εταιρικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, και η αντιμετώπιση της απροθυμίας ορισμένων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνουν και στην Κροατία το προνομιακό καθεστώς που επιφυλάσσουν στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου ο κ. Μηταράκης με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης