Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον Άρειο Πάγο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, έχοντας εισέλθει στο κτήριο από τον χώρο του πάρκινγκ λίγο πριν από τις 08.40 το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι αθώος κ. πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες» ήταν τα πρώτα λόγια του κατηγορουμένου προς τους δικαστές, οι οποίοι δεν φορούσαν τα περίφημα γουνάκια και την τήβενο.

Για νόθευση δημοσίου εγγράφου και απόπειρα απιστίας κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου​

Είναι η πρώτη φορά, μετά από 24 χρόνια και την υπόθεση Κοσκωτά, που συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα που αφορούν σε νόθευση δημοσίου εγγράφου -με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- και απόπειρα απιστίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε επί υπουργίας του από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα ΗSBC, απειλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στο ελληνικό Δημόσιο περί του 1,9 εκ. ευρώ.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος τις κατηγορίες. Συνολικά, έχουν κληθεί 9 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Τσούκαλης και Διαμαντούρος. Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης έχει προτείνει ο κατηγορούμενος (Σωκ. Κάτσικα, Ασπασία Κότσαρη και Μιχ. Μπλέτσιο), ενώ επιφυλάχθηκε για ακόμα έναν (με πιθανότερο τον Γιώργο Παπανδρέου)

Η εισαγγελέας πρότεινε να κλητευτούν επιπλέον 8 μάρτυρες: οι Κωνστ. Μπίκας (ΕΥΠ), Ηλ. Πλασκοβίτης (γγ ΥΠ.ΟΙΚ), Κωνστ. Χαλαστάνης (πρέσβης), Ι. Καπελέρης (πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ), Στασινόπουλος (ΣΔΟΕ), Αν. Μπάνος (νομικός σύμβουλος ΥΠ.ΟΙΚ), Ι. Διώτης και Κλαδάς. 


Μεγαλύτερα τα ποσά για φόρους

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής των συγγενών του κατηγορουμένου είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα αναφερόμενα -στο κατηγορητήριο- ποσά.

Ειδικότερα, ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ, ενώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες που θα κληθούν ενώπιον των δικαστών, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν αποδεικτικά -εφόσον υπάρχουν- στοιχεία και να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά.

Επαρκείς ενδείξεις

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με συντριπτική πλειοψηφία 4-1, έκρινε πως σε βάρος του προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να δικαστεί. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και την υπόθεση Κοσκωτά που συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο«Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ’ ετέρου επεδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους». Με αυτό το σκεπτικό τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έδειξαν το εδώλιο στον κ. Παπακωνσταντίνου, απαλλάσσοντάς τον όμως από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα αυτό, όπως επίσης και ότι πρέπει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες οι συγγενείς του.

Η υπερασπιστική γραμμή

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει αποδώσει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.

Καμία αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί λόγω του Μνημονίου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει πως δεν αλλοίωσε την αρχική λίστα και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους συγγενείς του για να αφαιρέσει τα ονόματά τους. Αφήνει, δε, με το απολογητικό του υπόμνημα αιχμές σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αφού, όπως αναφέρει, «το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του, Ιωάννη Διώτη, ότι κατεστράφη εκ μέρους του, όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες! Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση». 

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από τη Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παρότι έχει το δικαίωμα να μην παραστεί στη δίκη, θα είναι παρών σε όλη τη διαδικασία.

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί, ωστόσο όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα αρχίζουν το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

«Το cd από τη Γαλλία είχε τρία επιπλέον στοιχεία»

Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ, στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα, ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου του 2012 με εντολή εισαγγελέα.

Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου» ποιο από όλα τα USB ήρθε σε εσάς» ο κ. Μαντούβαλος απάντησε «αυτό που μας διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Πεπόνη. Η λίστα περιείχε αποτυπωμένες πληροφορίες . Στο στικάκι ήταν 2.059 αρχεία. Ξεκινήσαμε τη ταυτοποίηση όλων των προσώπων… Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 παραλάβαμε ένα cd που ήρθε από τη Γαλλία».

Εν συνεχεία, έπειτα από σχετική ερώτηση είπε πως το cd «είχε τρία επιπλέον αρχεία. Οι κωδικοί και τα ονόματα ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφέραμε τη διαφορά αυτή στον εισαγγελέα και ξεκινήσαμε τον έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Διαπιστώσαμε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη περίπου 6.200.000 ευρώ».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Γ. Μπόμπολης ρώτησε τον μάρτυρα: «O κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους;» για να λάβει την απάντηση: «Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες».

Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου ανέφεραν ότι στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθηκαν τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον συνήγορο Τ. Βασιλακόπουλο, αν ο φόρος δεν οριστικοποιηθεί, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.

Ο μάρτυρας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά: «Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;».

Ο κ. Μαντούβαλος απάντησε πως «τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα εν λόγω πρόσωπα».

Η κατάθεση της διευθύντριας στο γραφείο του τότε υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου

Η Χρυσή Χατζή, διευθύντρια στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών κατέθεσε, αναφερόμενη στο πώς παρελήφθη η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία.

Ο φάκελος στον οποίο υπήρχε η λίστα, όπως είπε η μάρτυρας, είχε την ένδειξη «εμπιστευτικό», δηλαδή, όπως εξήγησε δεν έπρεπε να τον ανοίξει πριν παραδοθεί στα χέρια του ίδιου του υπουργού.

Αργότερα σε σύσκεψη, ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι έφθασαν από τη Γαλλία στοιχεία με καταθέτες, δηλαδή ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ. Ήταν τότε που κατέστη γνωστό στην μάρτυρα ότι ο φάκελος που έφθασε από τη Γαλλία και παρέλαβε η ίδια ήταν η λίστα Λαγκάρντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης