Στάση αναμονής τηρούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του δημοψηφίσματος. Μετατίθεται η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για πρόγραμμα και χρηματοδοτική στήριξη.

Τι σημαίνει στην πράξη η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ και η εκπνοή του δεύτερου προγράμματος στήριξης; Μια αποτίμηση από τον Αλέξανδρο Κρητικό, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρεοκόπησε λοιπόν εκ των πραγμάτων η Ελλάδα ή όχι;», ήταν το ερώτημα στον επικεφαλής ερευνητή του DIW Αλέξανδρο Κρητικό, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία «Deutschlandfunk». Να τι απάντησε:

«Θα πρέπει να κάνει κάποιος έναν διαχωρισμό μεταξύ της νομικής σκοπιάς και της προσέγγισης στη βάση των γεγονότων. Από νομική σκοπιά καταλήγει κάποιος μάλλον σε αυτό το συμπέρασμα (σσ. της χρεοκοπίας). Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συμφωνίες που υπάρχουν και οι οποίες εξέπνευσαν στις 30 Ιουνίου, εάν το αντιμετωπίσει κάποιος με νομικά κριτήρια, τότε η Ελλάδα θα ήταν χρεοκοπημένη. Χωρίς το πακέτο στήριξης το οποίο έληξε την Τρίτη, η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να διατηρήσει τη δανειακή βοήθεια.
Χωρίς αυτά τα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και αυτό θα προκαλούσε με τη σειρά του αλυσιδωτές χρεοκοπίες. Από την άλλη θα έπρεπε να πει κάποιος ότι χωρίς το πακέτο στήριξης το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι εάν έβγαινε αυτή η ‘πρίζα’, αυτό θα έπληττε ιδιαίτερα τους έλληνες πολίτες. Ως εκ τούτου είναι καλό που εκ των πραγμάτων δεν εκβιάζεται αυτή η χρεοκοπία με βεβιασμένες κινήσεις, κυρίως όσον αφορά την πλευρά της ΕΚΤ».

Χρεοκοπία… μετά το δημοψήφισμα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άποψη του ερευνητή κ. Κρητικού όμως, « είναι προς το συμφέρον και των δυο να καταλήξουν σε συμφωνία και κυρίως να συμφωνηθούν βήματα και μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι με την παροχή έκτακτης ρευστότητας η ΕΚΤ ασκεί ουσιαστικά πολιτική. Είναι εντέλει ένας τρόπος τεχνητής μετάθεσης της χρεοκοπίας εκ μέρους της ευρωτράπεζας, ρωτήθηκε ο Αλέξανδρος Κρητικός;

«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυο επιλογές:

Η πρώτη είναι να υπάρξει συμφωνία, και μάλιστα μια συμφωνία που θα πρέπει να προβλέπει πώς μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Εάν καταστεί αυτό δυνατόν, θα μπορεί να πει κάποιος -εκ των υστέρων- ότι δεν υφίσταται κίνδυνος χρεοκοπίας. Εντούτοις αυτή είναι η προϋπόθεση, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία στη μορφή εξυπηρέτησης του χρέους και στη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων».

«Από την άλλη, εάν πει κάποιος ότι δεν υπάρχει ελπίδα να καταλήξουμε σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία, τότε θα έπρεπε να παραδεχθεί κάποιος, κάνοντας μια εκ των υστέρων αναδρομή, ότι επρόκειτο για ‘τεχνητή μετάθεση χρεοκοπίας’.

Κατά την άποψή μου, όμως, είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία και κυρίως να συμφωνηθούν βήματα και μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό παραμένει εφικτό. Παραμένει ρεαλιστικό εάν και οι δυο πλευρές επιδείξουν μεγαλύτερη σύνεση από εκείνη που επέδειξαν τους τελευταίους πέντε μήνες».

Ουδεμία επαφή πριν το δημοψήφισμα

Οι θεσμικοί εταίροι και οι δανειστές δεν θα έχουν κάποια επαφή και συζήτηση με την κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ μετατίθεται για την επόμενη των εκλογών η επί της ουσίας εξέταση των αιτημάτων της κυβέρνησης για νέο δάνειο.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χτες ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ στηρίζει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να μείνει στο ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη επαφή με την κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα. Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες να επιλέξουν το μέλλον τους.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι το ερώτημα που τίθεται στους πολίτες δεν είναι επίκαιρο εφόσον το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε.

Στην απαντητική επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επανέλθουν στην εξέταση του ελληνικού αιτήματος για νέο πρόγραμμα και χρηματοδοτική στήριξη μετά το δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμα.

Πηγή: Deutsche Welle / DLF
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης