Δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έγινε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επαφών του με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε έντονα, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως συνέβη μία ημέρα νωρίτερα με τον Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα ήταν διάρκειας 30 λεπτών περίπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός αφού τον ευχαρίστησε τού ξεκαθάρισε πως στις προθέσεις της Ελλάδας βρίσκονται: α) η μη παραγωγή ελλειμμάτων β) η διατήρηση ισοσκελισμένων πλεονασματικών προϋπολογισμών γ) η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δ) η εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος που στόχο έχει την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

O κ. Τσίπρας φέρεται να ανέφερε στον κ. Ντάισλμπλουμ ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».«Δεν έχω την ίδια άποψη» απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, και επανέλαβε πως η βούλησή της αφορά την παρουσίαση ενός σχεδίου «αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

Δηλώσεις Βαρουφάκη-Ντάισελμπλούμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Kοινές δηλώσεις έγιναν στις 16.30, μετά το κρίσιμο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup ενημερώθηκε για τα όσα έχει να του πει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ήρθα για να ακούσω την ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«H Ευρώπη προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου βγει στις αγορές, έχοντας προηγουμένως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Ντάισελμπλούμ και πρόσθεσε: «Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου».

«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Στο επίκεντρο ήταν η επίτευξη νέας συμφωνίας» είπε, από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

«Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Έλληνες και μετά στους εταίρους μας. Στόχος της χώρας οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τον επικεφαλής του Eurogroup συνοδεύει ο πρόεδρος του Euroworking group Τόμας Βίζερ, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία τόσο για το κόστος των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης όσο και για την εικόνα εκτροπής του προϋπολογισμού σε περίπτωση υλοποίησή τους.

Σκληρή στάση από τις Βρυξέλλες – Ανένδοτος ο Σόιμπλε

Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα γίνεται μία ημέρα μετά την αντίστοιχη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να ενημερωθούν για τις βασικές γραμμές του προγράμματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν συζητούν το ενδεχόμενο «κουρέματος»​

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται να διαπιστώσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς. Οι Βρυξέλλες θέλουν να ενημερωθούν για τις βασικές γραμμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, έχοντας ωστόσο δείξει τις διαθέσεις τους μέσω προειδοποιήσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος μοντέλου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο πριν από την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κοινή γνώμη στην Αθήνα. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε επί του συγκεκριμένου θέματος -για πολλοστή φορά- ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Financial Times» ξεκαθάρισε ότι «χωρίς τρόικα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και παράταση του προγράμματος», απαιτώντας την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε απευθείας συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Η ελληνική πρόταση

Σε μια προσπάθεια να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόταση της νέας κυβέρνησης για το χρέος και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη με μηχανή στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση δομείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • ελάφρυνση του χρέους
  • πακέτο μεταρρυθμίσεων
  • αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
  • τετραετές οικονομικό πρόγραμμα (2015-2018) με ρητές δεσμεύσεις για τήρηση συμφωνημένων στόχων στα πρότυπα εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Φωτογραφίες από την παραμονή του προέδρου του Eurogroup στο ΥΠΟΙΚ



 Φωτογραφίες από την άφιξη Ντάισελμπλουμ στο ΥΠΟΙΚ

Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Φωτογραφίες από την άφιξη του προέδρου του Eurogroup στο Μέγαρο Μαξίμου



Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης