Αισιόδοξος για την απομείωση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος. Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών Μοσκοβισί.

Όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την απομείωση του χρέους, ένας σημαντικός σταθμός υπήρξε η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τώρα συζητάει το ΕSM με την χώρα μας, με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, αφορούν στο τι μπορεί να γίνει, όχι τόσο για την απομείωση του χρέους, αλλά τη μείωση του ρίσκου που έχει η διαχείριση του χρέους.

Αναφερόμενος στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βρεθεί λύση απομείωσης του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «εμείς σε αυτό το “πακέτο” των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζητάμε ένα “καθαρό διάδρομο” – να ξέρουν οι επενδυτές ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και άρα δεν υπάρχει λόγος να μην επενδύσουν».

«Είναι πολύ σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει αυτός ο “καθαρός διάδρομος”» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αν ληφθεί η πολιτική απόφαση και «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω, τότε ένας επενδυτής θα πει ότι θα πάρει την απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για το πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας του χρέους ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Όπως τόνισε, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση πώς θα αλλάξουμε το διαφορετικό χρέος για να είναι συμβατό με μια Ευρωζώνη, και να συζητήσουμε το χρέος και ως ελληνική Βουλή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης