Αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Διάσκεψη εξήλθε σήμερα το μεσημέρι από τις πενταμερείς διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στα αγγλικά και απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους», επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.
 
«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις “κόκκινες γραμμές”. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».
 
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», επισημαίνοντας ότι η παρουσία εκ νέου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου». Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει «παρών» ο ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία, εξήγησε.
 
Ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας». Και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα τη συνολική πρόταση μας», αναφέροντας επίσης ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε συμφωνία με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.
 
Ερωτηθείς για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας». Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

Αντίστοιχη στάση είχε κρατήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια των χτεσινοβραδινών συζητήσεων. Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην επίμονη στάση του Τούρκου υπουργού. «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χτες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό του πως η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνει χρήση των εν λόγω δικαιωμάτων στο μέλλον. 

Η τουρκική πλευρά προτείνει τη δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, ενώ επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης