Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ -παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ- οι οποίοι, όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon AssetManagement, με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ. της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ. και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης στον τομέα των επενδύσεων από τις ΗΠΑ, ειδικά από δω και πέρα, αφού ακούστηκε και από τα πλέον αρμόδια χείλη μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλάνα από τις επαφές Τσίπρα με επιχειρηματίες στην Ουάσινγκτον

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα είχε συνάντηση με δημοσιογράφους και εκπροσώπους κορυφαίων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης (FT, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, Washington Post, WSJ, κ.α.).
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε για πολλή ώρα, ενώ τέθηκε στο επίκεντρο ευρεία θεματολογία.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο κομμάτι των επενδύσεων που κατά τον ίδιο αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο ίδιος επιβλέπει προσωπικά την task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα παρέχει.

Επίσης έχει υπό την επίβλεψή του, όπως τόνισε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία η χώρα μας καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δήλωσε πως οι καθυστερήσεις στις προηγούμενες αξιολογήσεις οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων. Υποστήριξε πως τώρα οι όποιες καθυστερήσεις είναι δυνατό να αποφευχθούν. Αυτό διότι κατά τον πρωθυπουργό είναι ωφέλιμο για όλους η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και να γίνει παρελθόν για την Ελλάδα η εποχή των μνημονίων.

Σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που υπάρχουν σχετικά με την ανάσχεση του brain drain καθώς και συνολικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους.

«Ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της» τόνισε.

Τέλος έδωσε έμφαση σε τρεις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα και το «επιχειρείν»:

1. αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ
2. δημιουργήθηκαν ταμεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία
3. αναπτύχθηκαν και πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες στήριξης των νεοφυών, καινοτόμων, start ups επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης