Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κινούνταν στη σωστή γραμμή διαπραγμάτευσης την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον βρετανικό Guardian. «Είχαμε μια ευκαιρία να αθετήσουμε τους όρους του μνημονίου και τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και τη χάσαμε. Δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο» ανέφερε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως εκτίμησε εάν «χρησιμοποιούσαμε αυτό το όπλο θα μας πλησίαζαν προκειμένου να βρούμε μια συμβιβαστική λύση… Μας αντιμετώπισαν σαν το πιόνι μιας σκακιέρας» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς η λύση που έχει βρεθεί τώρα δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό συμφέρον» πρόσθεσε. Σχετικά με την διαπραγματευτική στρατηγική ο πρώην υπουργός τόνισε ότι στα βασικά της σημεία ήταν σωστή.

«Ανέλαβα καθήκοντα 15 ημέρες πριν χρεοκοπήσουμε. Το δάνειο ήταν μη εξυπηρετούμενο. Δεν θα γινόμουν κομμάτι όλης αυτής της τακτικής και έπρεπε να ακολουθήσουμε μια σκληρή γραμμή. Όμως οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να διαπιστώσουν το καταστροφικό αποτέλεσμα μιας τακτικής διάλυσης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία τόλμησε να τους αντισταθεί, με στόχο να εκφοβίσουν και άλλες κυβερνήσεις όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης