Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Ημέρα της Εκεχειρίας, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β και Μ Θεοχαράκη θα γίνει η απονομή των βραβείων του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα δοθούν συνολικά 11 βραβεία και έπαινοι, χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαγωνισμός, που αφορά πρωτότυπα ποιήματα στα Αγγλικά και τα Ελληνικά καθώς και μεταφράσεις ποιημάτων από Αγγλικά στα Ελληνικά, συγκέντρωσε περισσότερες από 550 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και ηλικίες 12 έως 78 ετών. Την Κριτική Επιτροπή που ανέλαβε την αξιολόγηση των ποιημάτων, αποτελούν οι:

 Alicia Stallings, Prof. David Ricks, Μίλτος Φραγκόπουλος και ο Χάρης Βλαβιανός ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

O διαγωνισμός είχε θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την θυσία και ήταν ανοιχτός σε ενήλικες και μαθητές που κατοικούν στην Ελλάδα. Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό ήταν οι Βρετανοί ποιητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Wilfred Owen, ο Rudyard Kipling, ο Thomas Hardy και ο Rupert Brooke, που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τα έργα των ποιητών αυτής της γενιάς, φωτίστηκε η λεπτή γραμμή που συνδέει τον ρομαντισμό και ρεαλισμό και μέχρι σήμερα το έργο τους αποτελεί αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τον διαγωνισμό ο Βρετανός Πρέσβης Τζων Κίττμερ τόνισε:

«Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προξένησε άνευ προηγουμένου απώλειες στρατιωτών όλων των εμπλεκομένων μερών. Κι όμως, μέσα στην τραγωδία και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια γενιά Βρετανών ποιητών βρήκε τη δική της καινούργια, ξεχωριστή φωνή. Αυτή η φωνή γεννά οίκτο και συμπόνια και πρέπει να ακουστεί ξανά σήμερα ως έμπνευση για τους νέους δημιουργούς και ως νέος ποιητικός στοχασμός για τις αξίες που μας ενώνουν.»

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 15.30

Ώρα λήξης της εκδήλωσης: 17.30

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β και Μ Θεοχαράκη

(Βας. Σοφίας 9 και Μέρλιν, 106 71 Αθήνα)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης