Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Φτάσαμε κιόλας στα μισά του δρόμου! Επί δύο εβδομάδες, το Athens Fringe Live συντροφιά με μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, κινηματογραφιστές, performer, ΜΚΟ περιπλανιέται στο καλλιτεχνικό όραμα μιας Αθήνας που ανήκει στους πολίτες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την εβδομάδα τα δρώμενα του Live εμπλουτίζονται με δύο δράσεις οργανωμένες από το Athens Fringe Network. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, υποδεχόμαστε ειδικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες κι ενεργούς πολίτες σε μια συζήτηση με θέμα «Παλιά Πόλη – Νέα Πόλη». Στα πλαίσια της συζήτησης θα συναποφασιστεί και θα συνδιαμορφωθεί και ένα έργο – παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, το Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης γίνεται σημείο συνάντησης νέων δημιουργών με 29 από τους μεγαλύτερους φορείς της χώρας. Στο Fringe Agency Fair, oι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προσωπικές συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων, για να τους παρουσιάσουν τα δημιουργικά τους σχέδια και να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές για την δύσκολη πορεία του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

Σάββατο 15η Ιουνίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέατρο: Θεατρική ομάδα Αλληλεγγύης / «Να σας ρωτήσω κάτι;»
Ώρα 20.30 στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: 10 ευρώ

Όλο τον περασμένο χρόνο η κοινωνική δράση Αλληλεγγύη, χάρη σε 50 εθελοντές διδάσκοντες, προσέφεραν δωρεάν μαθήματα τεχνών και γλωσσών σε πάνω από 600 συμπολίτες μας. Η θεατρική ομάδα του καινοτόμου προγράμματος που οργάνωσε το Athens Fringe Network, υπό την καθοδήγηση της Λίλης Τέγου, αποφέρει τους δικούς της καρπούς και τους εναποθέτει ενώπιον του κοινού με περηφάνια, στο Βρυσάκι. Η θεατρική perfomance “Να σας ρωτήσω κάτι;”, που βασίζεται σε στιγμές μίας ακρόασης, περιμένει να παρουσιάσει στο κοινό τι μπορεί να πετύχουν οι πολίτες στα πλαίσια της αλληλοβοήθειας και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Θέατρο: Μπ. Γαλιατσάτος, Κ. Μαούτσου, Γ.Τσουρής/ «Και με τι ακριβώς ασχολείστε;»
Ώρα 22.30 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: 10 ευρώ

Ένας υπάλληλος, ένας ρεπόρτερ και μία αρχιτέκτων. Τρία μονόπρακτα για την εργασία και τη «χαρά». Τρεις ηθοποιοί – σκηνοθέτες – μεταφραστές – ότι ξέμεινε (οι καιροί είναι δύσκολοι), αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν τους τρεις αφοσιωμένους επαγγελματίες και τα πρόσωπα που υφίστανται με κωμικοτραγικά παρεπόμενα την αφοσίωσή τους. Τρεις διαφορετικοί σκηνικοί χώροι φιλοξενούν τις αγωνίες, τις συγκρούσεις, τα αδιέξοδα και τα ανέξοδα ταξίδια της κατάμαυρης κωμωδίας. «Ο Υπάλληλος» του Walter Wykes – «Ο Ρεπόρτερ» του Octave Mirbeau – «Ο Αρχιτέκτων» της Φώφης Τρέζου.

Κυριακή 16 Ιουνίου

Workshop: Κατ Μουργινάκη/ G8-20 – The Athens Design Kit Project
Ώρα: 10.00- 18.00 στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης
Συμμετοχή: 10 ευρώ

Μονοήμερο εργαστήριο design στο οποίο οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν και κατασκευάσουν, βάσει ενός προεπιλεγμένου KIT υλικών, ένα χρηστικό αντικείμενο προβολής και συμβολισμού της πόλης, παλιάς και/ή καινούργιας, υπό το φανταστικό σενάριο της επόμενης συνόδου κορυφής G8-G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η κάθε ανάθεση προϋποθέτει ότι το κάθε αντικείμενο θα προσφερθεί και σ’ έναν από τους ηγέτες των χωρών μελών των δυο συνόδων. Οι δημιουργίες-κατασκευές θα παρουσιαστούν στο τέλος της ημέρας από τους συμμετέχοντες σχεδιαστές.

Δράση: Give Hope/ “Athens’s Migrant Kitchens”
Ώρα 18.00 – 20.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Οι κουζίνες των μεταναστών ή Migrant Kitchen είναι μία σειρά εκδηλώσεων γνωριμίας με τις κουζίνες των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη από το Culinary Backstreets Istanbul. Τώρα το Culinary Backstreets Athens μαζί με το χώρο τέχνης και δράσης Βρυσάκι, τη Μ.Κ.Ο. Δώσε Ελπίδα και την Ομάδα Άστυ στήνουν τη δεύτερη ελεύθερη κουζίνα των μεταναστών της Αθήνας. Στην πρώτη μας εκδήλωση ταξιδέψαμε γευστικά στην Γκάνα ενώ την Κυριακή 16 Ιουνίου, στα πλαίσια του Athens Fringe Live, ο Patrick και ο Zadioc θα μας μαγειρέψουν συνταγές από το Κονγκό. Ελάτε να δοκιμάσετε fumbwa (αφρικανικό σπανάκι) με φιστίκια κάσιους αλλά και τηγανητές μπανάνες με πικάντικη σάλτσα από πιπεριές τσίλι.

Δράση: Praxis/ Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: Γρήγορο Test HIV και Ηπατίτιδα C
Ώρα 18.00 – 21.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης “ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ!?”, υλοποιεί από τον Ιούνιο του 2010 το Πρόγραμμα Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για τον H.I.V. και την Ηπατίτιδα C. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές και στελέχη της PRAKSIS, ενημερώνουν για τον H.I.V. και την Ηπατίτιδα C και παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να κάνουν το γρήγορο τεστ, δωρεάν και ανώνυμα. Μια ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη Κινητή Μονάδα, στελεχωμένη από κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα βρίσκεται στο Βρυσάκι και προσκαλεί τον καθένα να κάνει το γρήγορο και δωρεάν τεστ για τον HIV και την Ηπατίτιδα.

Live: Ξένια Γαργάλη & Περικλής Μπισκίνης/ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ project
Ώρα 22.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: 10 ευρώ

Το συγκρότημα “Πλαστελίνη” δημιουργήθηκε απο την Ξένια Γαργάλη και τον Περικλή Μπισκίνη μέσα απ’ την καλλιτεχνική συνεύρεση, μουσικών εξειδικευμένων σε διαφορετικά είδη, που είχαν έντονη διάθεση να πειραματιστούν και να συνθέσουν τις δικές τους νέες μουσικές. Στα τραγούδια τους συναντά κανείς έντονα ρυθμικά στοιχεία μελωδίες που θυμίζουν παραμύθια, electro ήχους που δημιουργούν ατμοσφαιρικά τοπία, στίχους που αφηγούνται ιστορίες. H πολυχρωμία και η ποικιλία τόσο στις νέες συνθέσεις όσο και στις επιλογές των κομματιών που ακούγονται στις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ θυμίζουν τις πλαστελίνες των παιδικών μας χρόνων που άλλαζαν μορφές ανάλογα με τις διαθέσεις μας. Η «πλαστελίνη» επιχειρεί να απενοχοποιήσει την έννοια της pop παντρεύοντας τις μουσικές του κόσμου και των χρόνων μεσα στις δικές της συνθέσεις και στις διασκευές.

Δευτέρα 17 Ιουνίου

Live: Χριστίνα Μιχαλάκη & the band/ «Κάτι απ’ τα Παλιά»
Ώρα 21.30 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: 10 ευρώ

Ένα μουσικό ταξίδι από τον Βαμβακάρη στον Τσιτσάνη και από τον Χιώτη στον Ζαμπέτα και τον Άκη Πάνου. Μια βραδιά γεμάτη χρώματα με τραγούδια ρεμπέτικα, λαϊκά και διαχρονικά που σφράγισαν το ελληνικό πεντάγραμμο.

Τρίτη 18 Ιουνίου

Θέατρο: Μαργαρίτα Βεριγάκη/ Ένα παραμύθι της ψυχής…!
Ώρα 21.30 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: 10 ευρώ

Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλους, στο οποίο οι πράξεις των ηρώων συμβολίζουν την «εργασία», που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος με τον εαυτό του, για να βρει τη αληθινή του φύση και να εναρμονιστεί μαζί της. Να ανακαλύψει ξανά τις αρετές και την ευγενική ψυχή του και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος του εαυτού του και ολόκληρου του κόσμου.

Θερινός κινηματογράφος: «Ταχάαν, το παιδί με τη χειροβομβίδα» του Santosh Sivan
Ώρα 23.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Το Βρυσάκι μεταμορφώνεται σε θερινό κινηματογράφο! Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο.

Ένα αγόρι βάζει σκοπό της ζωής του να φέρει πίσω τον αγαπημένο του γάιδαρο, που του άρπαξε ένας τοκογλύφος. Οι δυσκολίες είναι πολλές και γίνονται σχεδόν αξεπέραστες εξ αιτίας του σκηνικού μιας εμφύλιας πολεμικής διαμάχης, που εκτυλίσσεται παράλληλα.

Τετάρτη 19 Ιουνίου

Δράση: Fringe Round Table
Ώρα 19.00 – 21.00 στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Ειδικοί, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες σε σχέση με το θέμα «Παλιά Πόλη – Νέα Πόλη» συζητούν και προτείνουν δημιουργικές ιδέες, ώστε η Αθήνα να μάς Ανήκει! Το στρογγυλό τραπέζι θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, 19.00-21.00 στο Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι και στο τέλος της συνάντησης, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τη δημιουργία και πραγματοποίηση μιας κοινής δράσης/ έργου στα πλαίσια του θέματος «Παλιά Πόλη – Νέα Πόλη» στην Πλάκα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
19.00-19.15
Εισαγωγή: Παρουσίαση του θέματος και των συμμετεχόντων

19.15 – 20.00
Θεματολογία Α΄: Παλαιά – Νέα Πόλη
Διερεύνηση των νέων συνθηκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις: Η περίπτωση της Αθήνας.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο αστικό τοπίο της σύγχρονης πόλης.
Ο ρόλος της αλληλεγγύης και των κοινοτικών/συλλογικών ενεργειών.
Παρουσίαση σύντομων ντοκιμαντέρ από διαφορετικές περιοχές στην Αθήνα, και βίντεο με συνεντεύξεις από κατοίκους (10′)

20.00 – 20.10: Διάλειμμα

20.10-21.00
Θεματολογία Β΄: Προς μια βιώσιμη Αθήνα
Διαφορετικες προσεγγισεις και στρατηγικες (top-to-down/ grassroots)
Δράσεις (υπάρχουσες) και απολογισμός
Ιδέες για μελλοντικές ενέργειες
Προτάσεις για Συνεργεία

21.00-21.30:
Ερωτήσεις
Τοποθετήσεις
Επίλογος

Συμμετέχοντες:
Γιώργος Νέρης – Athens Fringe Network
Γιώργος Πλειός – Καθηγητής Κοινωνιολογίας Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε
Κωνσταντίνος Σερράος – Καθηγητής Πολυτεχνείου Αθηνών
Αγγελική Μαθιουδάκη – Δοξιάδης +
Γιώργος Κόκκας – Δημοβούλιο Πολιτών
Νάντια Παπαδημητρίου, Atenistas
Αλεξία Μυλωνά – Oliaros
Θάλεια Νινιού – Αρχιτεκτονική Ομάδα της Κίνησης Κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος
Ελένη Τζιρτζιλάκη – Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική
Δημολίκας Χρήστος και ο Νούσσιας Αλέξανδρος – Imagine the city
Βασίλης Ντόβρος – Before Light

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Δράση: Fringe Agency Fair
Ώρα 18.00 – 21.00 στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Oι μεγαλύτεροι πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας συναντούν τους νέους δημιουργούς στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης. To Athens Fringe Network φέρνει κοντά τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και ενθαρρύνει τη δικτύωση μεταξύ τους, αλλά και με τους φορείς. Το Athens Fringe Live γίνεται όχημα για την καλλιτεχνική έκφραση της πόλης και χτίζει επικοινωνιακούς διαύλους σε μια εποχή που τους έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Αναλυτική λίστα πολιτιστικών φορέων που συμμετέχουν στο Athens Fringe Fair:

 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
 Εθνική Λυρική Σκηνή
 Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
 Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου
 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 Βρετανικό Συμβούλιο
 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
 Μπιενάλε της Αθήνας
 Athens Video Dance Project
 Φεστιβάλ Χορού
του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
 Φεστιβάλ Αισχύλεια Ελευσίνας
 Video Art Festival
 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
 Διεθνές Φεστιβάλ Animation Σύρου
 Ινστιτούτο Πούσκιν
 Ίδρυμα Πολιτισμού κι Εκαπίδευσης Ανδρέας Λεντάκης
 Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
 BIOS
 CAMP- Contemporary Art Meeting Point
 Ηertz Festival
 Athens Photo Festival
 Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς
 Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού
 Κινητήρας Studio
 Ionian International Digital Film Festival
 Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών
 Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Κινηματογράφος: «Μια μέρα στο Βρυσάκι» της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη
Ώρα 20.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Η ομάδα του «Workshop συγγραφής και στησίματος ντοκιμαντέρ», υπό την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα το Βρυσάκι: «Μια μέρα στο Βρυσάκι». Το Workshop συστάθηκε στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής δράσης Αλληλεγγύη

Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου στις 20:00 θα γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στο Βρυσάκι, στα πλαίσια του «Athens Fringe Live». Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στο ίδιο το Βρυσάκι και στους ανθρώπους που του δίνουν ζωή: δασκάλους, μαθητές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες και επισκέπτες. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμές από τα μαθήματα του προγράμματος «Αλληλεγγύη», συνεντεύξεις από τους ανθρώπους του Βρυσακίου, εικόνες από καλλιτεχνικές εκθέσεις, αλλά και από την περιοχή της Πλάκας όπου στεγάζεται το Βρυσάκι.

Κινηματογράφος: «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου
Ώρα 21.00 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Ο «Ψύλλoς» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας τη δεκαετία του’60, αλλά στην ουσία είναι τo σπάσιμo των συνόρων τoυ μικρού χωριού τoυ.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο.

Κινηματογράφος: «Τα κροκοδειλάκια» του Christian Ditter
Ώρα 22.30 στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Μια ιδιότυπη νεανική «συμμορία προσπαθεί να εξιχνιάσει μια υπόθεση κλοπής και συγκρούεται με
πραγματικούς κακοποιούς. Αυτό απαιτεί ευρηματικότητα, πνεύμα συνεργασίας, θάρρος και δυνατά κότσια.

Live: Αγγελική Γκαλή/ Ρεσιτάλ Λυρικού Τραγουδιού και Πιάνου αφιέρωμα στον Γ.Κωνσταντινίδη
Ώρα 20.30 στον Χώρος Τέχνης Ασωμάτων
Είσοδος: 10 Ευρώ

Το Fringe στη γιορτή της μουσικής παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία αφιέρωμα στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Γ. Κωνσταντινίδη, με τη Μezzo Soprano Γκαλή Αγγελική και τον πιανίστα Μακρή Αλέξανδρο. Ένα αφιέρωμα στην λόγια πλευρά του συνθέτη Κ. Γιαννίδη. Ο συγκεκριμένος κύκλος, αποτελείται από μία προσεκτική επιλογή, αυθεντικών δημοτικών τραγουδιών ,από διάφορα μέρη της Ηπειρωτικής, Νησιωτικής Ελλάδας, καθώς και των παραλιών της Μικράς Ασίας. Ένα επίκαιρο, ευφάνταστο και απαιτητικό μουσικό ταξίδι που καταφέρνει να παρασύρει αμύητους και μυημένους στην κλασική μουσική. Το πρόγραμμα διαρκεί 60 λεπτά και περιλαμβάνει τραγούδια και πιανιστικά έργα του συνθέτη (1937-1947) τo χρονικό πλαίσιο όπου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη συλλογή τραγουδιών. Μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τον κόσμο και για την χώρα μας (κατοχή –εμφύλιος), που σίγουρα δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον συνθέτη… Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το έργο αυτό… ένα μουσικό ψυχογράφημα της Ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

Εικαστικές εκθέσεις 15η έως 21η Ιουνίου 2013
Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

15η-17η Ιουνίου 2013
Ομαδική Έκθεση καλλιτεχνών

Αντωνία Ματζούκα / Οι Δρόμοι της Ζωής
Πρόσωπα – προσωπεία σε έναν δρόμο – αγώνα ζωής που μας επιβάλλει τα δικά του πρέπει μέσα σε μια κοινωνία προβληματισμού που μόνο με πυξίδα την ελευθερία και την δημιουργικότητα μας ωθει στην εξερεύνηση της αγαπης μέσα απο την πίστη!
Ευαγγελία Σωτηροπούλου/ CreatEve Ideas
Χειροποίητες δημιουργίες-κοσμήματα (κολιέ, βραχιόλια, δακτυλίδια & σκουλαρίκια) φτιαγμένα με αγάπη, έμπνευση & δημιουργικότητα!!
Εύη Λυσανδροπούλου/ Pitcher With Fruits Illustration
Εικονογράφιση με χρώματα ακουαρέλας, εμπνευσμένη από το σχεδιαστικό στυλ του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη Joan Mirò. Με αφηρημένα σχέδια και χρωματικές αντιθέσεις αναπαριστά μια κανάτα με φρούτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν συσκευασία χυμού φρούτων.
Χριστίνα Κοτσεκίδου/ Ο Πολιτισμός είναι το Μέσον
Το έργο ονομάζεται «Ο Πολιτισμός είναι το μέσον» και είναι εμπνευσμένο από την ιδέα της Αστικής Αναγέννησης ,η όποια θέλει οι κοινωνίες να στρέφονται στο Πολιτισμό για να ξεπεράσουν την οικονομική και κοινωνική κρίση που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από μια πινακίδα και από ένα κουτί. Στην πινακίδα ,χρησιμοποίησα ένα κείμενο που παραπέμπει σε ‘’κανόνες συμπεριφοράς ‘’ τους οποίους συναντάμε σε διαφόρους δημοσίους χώρους και συχνά ορίζουν κάποιους περιορισμούς στους επισκέπτες. Οι φράσεις που πλαισιώνουν τις λέξεις «ελπίδες» και «hope» διαχειρίζονται τις έννοιες αυτές σαν να είναι κάτι απτό, σαν να είναι αντικείμενα. Χρησιμοποιώντας την έννοια της ελπίδας μέσα στο κείμενο αυτό, αντιστρέφεται η αρνητικότητα της αρχικής εντύπωσης και το έργο αποκτά μια θετική πλευρά ενώ προτρέπει το κοινό να εμπιστευτεί τον πολιτισμό. Η χρήση του κουτιού με την μορφή της κάλπης ,δίνει μια κοινωνικοπολιτική διάσταση στο έργο ,καλώντας τον θεατή να πάρει μέρος σε μια εικονική ψηφοφορία μέσα από την οποία θα μπορέσει να εμπιστευτεί τις ελπίδες του στο πολιτισμό ,ώστε να επιτευχτεί η κοινωνική αλλαγή . Τέλος ,η ουδετερότητα του λευκού και η αυστηρότητα του μαύρου ,έρχονται σε αντίθεση με το κόκκινο χρώμα, με το οποίο υπογραμμίζονται οι λέξεις ελπίδες και πολιτισμός και το όποιο χρησιμοποιείται για να δηλώσει πάθος και ενθουσιασμό.
Μαριάννα Σαμανδούρου/ Pink Rock
Το τραπέζι του pic-nic ανήκει στον υλικό κόσμο και ο ουρανός στον άυλο κόσμο. Η κόκκινη λίμνη είναι στη μέση του θανάτου. Στο τραπέζι υπάρχουν όλες οι απολαύσεις της ζωής που μπορεί κανείς να γευτεί με το στόμα (με το σώμα). Τσιγάρα, χάπια (στιγμιαία απόλαυση), κρέας (σεξ), lipstick και άλλα αντικείμενα που συμβολίζουν την αισθησιακή υλική πραγματικότητα. Όταν κάποιος πεθαίνει ή καταλαβαίνει πόσο προσωρινή είναι η ζωή μπαίνει στην κόκκινη λίμνη (η πύλη του άυλου κόσμου= τα ροζ χείλια) Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνει στον ουρανό, όπου δεν έχει πλέον στόμα (σώμα). Το στόμα γίνεται τα μάτια του (η ψυχή). Τα μάτια είναι ελεύθερα από πάθη και οι απολαύσεις έρχονται σε σύγκρουση με τα άπληστα στόματα. Μην τρώτε αλλά να βλέπετε (να γνωρίζετε).
Γιώτα Ζερίτη/ misineza (σύνθεση κοσμημάτων)
Η Γιώτα Ζερίτη ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν σχεδιάστρια κοσμημάτων και μουσικός. Εσχάτως πειραματίζεται με πολυεστερικά υλικά όπως το βινύλιο. Στην τελευταία της δουλειά δημιουργεί αρχιτεκτονικές φόρμες μικρής κλίμακας. Ανοιχτή στις προκλήσεις που θέτουν οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες δε διστάζει να σκεφτεί το κόσμημα ως αρχιτεκτονική κατασκευή σε σμίκρυνση. Σύνθεση κοσμημάτων.
Αικατερίνη Τζίτζιρα/ Βαρκάκι στο Αιγαίο
Έργο Ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά.
Δημήτρης Ηλιόπουλος
Ο εκθέτης δοκιμάζει να ικανοποιήσει τις αδυναμίες του σ’ ένα τρίπτυχο, με άσημες αλλ’ επίδοξες Stars στην Cannes.
Ιωάννα Γερακίδη/ farewell
Το Farewell αποτελεί τη θεματική μιας αφήγησης, η οποία γίνεται μέσα από έργα ζωγραφικά και ακολουθεί μία πορεία χρονική και παράλληλα άχρονη, αφού κανένα από τα έργα δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα σημείο ρεαλιστικά. Τα έργα δυναμικά και συλλογικά, οδηγούν στο σημείο “Farewell”, που αποτελεί και το κοινό σημείο αναφοράς τους, την ίδια στιγμή όμως είναι ανεξάρτητα, μπορούν να γίνουν αντιληπτά αυτόνομα στην εξέλιξη της αφήγησης αυτής. Όπως γράφω και στις προδιαγραφές, το έργο αποτελεί ένα σύνολο ολοκληρωμένο από μικρότερα έργα και θα ήθελα αν είναι δυνατό, να καταφέρουμε να παρουσιαστεί σαν μια ολότητα.
Μελινα Αποστολίδου/ “Ρωγμες”
Πρόκειται για φανταστικούς-πραγματικούς κόσμους και μια εικαστική διαδικασία αποκρυπτογράφησής τους. Καταγράφω τα σχήματα φθοράς που έχουν δημιουργηθεί σε τοίχους της Αθήνας με το πέρασμα του χρόνου, και ακολούθως προσθέτω λεπτομέρειες αρχιτεκτονικών και αστικών στοιχείων.
Περσεφόνη Παυλή/ Ο Σκουπιδάγγελος
Τρίπτυχο έργο αποτελείται από τρία τελάρα 90Χ90 εκ. και παρουσιάζουν την ιστορία μιάς σκουπιδοσακούλας αφημένης στη βροχή και έτοιμη για το κάδο του αυτοκινήτου του Δήμου.
Η βροχή και ο αέρας απαλλάσσουν την σκουπιδοσακούλα από το περιεχόμενο και το περιεχόμενο σκουπίδια από την σκλαβιά τους.
Ο σκουπιδοάγγελος είναι ο άγγελος των σκουπιδιών. Σκουπίδι είναι μια έκφραση προσβλητική που όχι σπάνια αποκαλούμε κάποιον για τις πράξεις του ή για το ποιόν του. Ο σκουπιδοάγγελος έχει την πιο δύσκολή αποστολή, να επαναφέρει την αυτοεκτίμηση σε ένα σκουπίδι. Κανένας δεν είναι σκουπίδι, αντίθετα με την κατά γενική ομολογία το σκουπίδι παλεύει καθημερινά βλέποντας τις πράξεις του ακόμα και τις με μόχθο και καλοσύνη πραγματοποιήσιμες να πέφτουν στο κενό, και αν κάποια μέρα παρατήσει κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια τότε θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε και κάποιο είδος σοφίας. Αλλά είναι ο σκουπιδοάγγελος που ποτέ δεν σταματάει την ελπίδα μια ελπίδα παράξενη, άδικη, σκληρή. Η ελπίδα του σκουπιδιού.
Σαν Φως ΟΚΑΝΑ/ Με Καθαρή Ματιά
Η πόλη έχει το ρυθμό της , έτσι ασυνείδητα τον ακολουθούμε και γινόμαστε ένα ,ένα με τη πόλη, που άλλοτε μισούμε και άλλοτε αγαπάμε! Το σίγουρο είναι καθώς χορεύουμε στους ρυθμούς της ζούμε ένα ταξίδι , ένα ταξίδι μέσα μας. Οι συμμετέχοντες δημιουργοί μας δείχνουν την δική τους οπτική ματιά μέσα από αυτή την περιπλάνηση… Τεχνικές Λήψης Φωτογραφίας και Εισαγωγή στην Ψηφιακή Εικόνα.
Μονάδα Εφήβων Νέων ΟΚΑΝΑ Ατραπός/ Έκθεση Φωτογραφίας
Μονάδα Εφήβων Νέων ΟΚΑΝΑ Ατραπός/ Έκθεση κούκλας κουκλοθέατρου

17η-21η Ιουνίου 2013
Ομαδική Έκθεση καλλιτεχνών

Νίκος Κλάδης/ Lady Pose
Έργο ιδιαίτερης φόρμας, με στοιχεία υπερρεαλιστικά. Μπορεί να παραπέμπει και σε μεταμοντέρνες εκφράσεις, διαθέτει άξονες προβληματισμού και επίκαιρης ειρωνείας.
Αριστέα Γράβου (artisan artisaneed)/ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Εικαστικά μεταμορφωμένοι άνθρωποι φωτογραφίζονται και γίνονται εικόνα και αφήγηση μέσα από το μήνυμα εκείνο που επιλέγουν να επικοινωνήσουν, το οποίο αποτελεί έμπνευση και κινητήριος δύναμη για εκείνους και για όλους. Αυτή η εικόνα τυπώνεται και μεταφέρει το μήνυμα της πάνω σε ένα αξεσουάρ κίνησης και συλλογής αντικειμένων. Μια τσάντα που “μιλάει”. Το θέμα στο χώρο είναι ένα paper installation εν είδει 3D γλυπτού, όπου η pixel μορφή του υφάσματος, αποτελείται από λευκά post it κολλημένα πάνω σε κόκκινο φόντο.
Αυτές οι μικρές αυτοκόλλητες επιφάνειες θα χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες, ως μηνυματοδέκτες. Ο κάθε επισκέπτης θα χρησιμοποιεί ένα μηνυματοδέκτη -post it και θα μοιράζεται μια σκέψη ή ευχή του για το πως φαντάζεται την ιδανική πόλη. Ο στόχος είναι οι ευχές – post it να βρουν νέους αποδέκτες, να τους εμπνεύσουν ώστε να προσπαθήσουν κ αυτοί να τα κάνουν πραγματικότητα.
Κάτια Δέρβου/ Η Πύλη
Η Πύλη ανήκει σε μια σειρά έργων εμπνευσμένων από το παρελθόν της Αθήνας… Εικόνες της Αθήνας, που ακόμα και αν με την πρώτη ματιά μας φαίνονται ασήμαντες ή ακόμα και άσχημες, αποκτούν μια άλλη αξία αν αναλογιστούμε πως σύντομα θα έχουν σβήσει…
Αστερόπη Χατζηνικόλα/ Έρως ανίκατε μάχαν
Είναι απίστευτο το τι παιχνίδι μπορεί να σου σκαρώσει η ζωή για να σε αποδείξει λάθος. Σε μια γκρίζα περίοδο, που κάθε τι αισιόδοξο είχε εγκλωβιστεί, και ο άπιστος Θωμάς θα φαινόταν πιο πιστός από μένα, εμφανίστηκε ένα μικρό σημάδι. Μια μικρή πανέμορφη ελπίδα στο ποτήρι του κρασιού. Μια καρδιά. Και μετά εμφανίστηκε και άλλη μία, και άλλη μία κ άλλες 186… Ένα καρδιοκυνηγητό που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και συνεχίζεται ακόμα. Μία έκθεση, όχι για την φωτογραφία, αλλά για τον Έρωτα. Μετά από τόσες και τόσες καρδιές..κατέληξα σε μία. Την πιο αληθινή. Την πιο αυθεντική. Που φαινόταν πέτρινη και άκαμπτη..αλλά ήταν η πιο γλυκιά απ’ όλες.
Γιάννης Μακρίδης/ Το ταξίδι της Δουλτσινέας
Το πορτραίτο της Δουλτσινέας μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ το στοχαστικό της βλέμμα που αναπολεί αλλά και ονειρεύεται ταξίδια. Ας είναι τα ταξίδια σου γεμάτα φώς. Το χάρτινο καραβάκι είναι φτιαγμένο από σελίδα του αγαπημένου της βιβλίου. Να βλέπεις στον έρωτα – του Jorge Bucay.
Γιώτα Βόνη/ ΔΙΝΗ
Η δίνη μέσα μου γίνεται η δίνη γύρω μου και ανάστροφα. Τη φθορά του χρόνου πρέπει συνέχεια να τη συντηρείς για να μη γίνει συντρίμμια. Η προσπάθεια αυτή στο τέλος σε εξουθενώνει… η γενιά που θα επιτρέψει την καταστροφή χωρίς να φοβάται θα είναι και η γενιά που θα δημιουργήσει ένα νέο κόσμο …μόνο εκείνος που θα περπατήσει με γαλήνη μέσα στο χάος θα καταφέρει να δει τη νέα εποχή…
Φωτογραφική ομάδα ΙΕΚ ΑΚΜΗ/ Σημείο συνάντησης Αιόλου & Ευριπίδου
Η ομάδα ασχολείται με δύο πολύ σημαντικούς δρόμους, που ενσαρκώνουν την παλιά και νέα Αθήνα. Από τη μια έχουμε την οδό Αιόλου, έναν μεγάλο δρόμο που ξεκινάει απ’ την Ομόνοια και διασχίζοντας τον φτάνεις μέχρι την Πλάκα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε οδό Ευριπίδου έναν δρόμο με άρωμα Ανατολής γεμάτο μπαχάρια και ανθρώπους απ΄ όλες τις φυλές. Με σημείο συνάντησης Αιόλου & Ευριπίδου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αυτό το έργο.
Annnie Archimandritou/ human force
Η καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα άμεσο ψηφιδωτό με σχιστόλιθο Καρύστου.
Εμμανουέλα Βογιατζάκη – Krukowski/ Μνήμη Γένους Θηλυκού
Φωτογραφικό Τρίπτυχο με τίτλο «Μνήμη Γένους Θηλυκού».
Αλεξία Τάγκα/ Τί να μολοήσω;
Εικαστικό τύπωμα σε ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί, μικτή τεχνική.
Ιορδάνης Ζαπαλίδης/ Caramel
Χειροποίητο ασημένιο δαχτυλίδι 925′ , χρωματισμένο με σμάλτο.
Μονάδα Εφήβων Νέων ΟΚΑΝΑ Ατραπός/ Έκθεση Ζωγραφικής

Συνεχείς προβολές ταινιών από 15η έως 21η Ιουνίου 2013
Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης
Είσοδος: ελεύθερη

Em.Exit – from inside out and back again (video dance)
Είμαστε εμείς, είσαι χωρίς, είμαστε ένα, είσαι πολλοί. Εμείς χορεύουμε μαζί αυτό που εσύ μονάχος ζεις και σε κομμάτια δίνεις, φωνή, πνοή κι άγγιγμα. Εμείς ανοίγουμε τα χέρια μας και σε προσκαλούμε να κρυφτείς, στον κόρφο μας να κάτσεις και να πεις ό,τι κι εμείς αδιάκοπα λέμε. Φωνάζουμε, όπως κι εσύ, κρίνουμε, όπως κι εσύ, προκαλούμε, όπως κι εσύ, διακόπτουμε όπως κι εσύ, κι όταν έρθει η σειρά μας, τείνουμε ένα ειρωνικό αυτί κι αρχίζουμε πάλι από την αρχή, ξανά και ξανά, μέχρι να ακουστούμε…

Γιώργος Ροσόλυμος, Μαρία Παπαδάκη – Leakage / Διαρροή
Η αθέατη πόλη του σήμερα. Μία πόλη που λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός. Επηρεάζει και επηρεάζεται. Παρατηρεί και παρατηρείται. Ο άνθρωπος φύση και το κτήριο αλληλεπιδρούν και αλληλοσυγκρούονται. Ότι και να κάνεις, άσε επιτέλους ήσυχο το παιδί!

Βασίλης Κατσαράκης – Χώρος Μνήμης, Χώρος Λήθης
Βίντεο – παρουσίαση σύνθετου διαδραστικού δρωμένου, προορισμένου για το Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. Ουσιαστικά αποτελεί μια εικονική “περιήγηση” στο χώρο, όπου παρεμβάλλονται απόψεις των επιμέρους δράσεων, εικαστικά επεξεργασμένες.

Ομάδα Ντοκιμαντέρ Αλληλεγγύης Αλεξάνδρα Μπελεγράτη – Μία μέρα στο Βρυσάκι (Ντοκιμαντέρ)
Η ομάδα του «Workshop συγγραφής και στησίματος ντοκιμαντέρ», υπό την καθοδήγηση της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα το Βρυσάκι! Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στο ίδιο το Βρυσάκι και στους ανθρώπους που του δίνουν ζωή: δασκάλους, μαθητές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες και επισκέπτες. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμές από τα μαθήματα του προγράμματος «Αλληλεγγύη», συνεντεύξεις από τους ανθρώπους του Βρυσακίου, εικόνες από καλλιτεχνικές εκθέσεις, αλλά και από την περιοχή της Πλάκας όπου στεγάζεται.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Καλών Τεχνών/ Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – 8 video
Οκτώ ομάδες φοιτητών κι αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εμμανουέλα Βογιατζάκη – Krukowski, παρουσιάζουν τις πρώτες τους δημιουργίες στο φιλόξενο Βρυσάκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης