Η εναρκτήρια ταινία της 65ης Μπερλινάλε, «Nobody Wants the Night», με πρωταγωνίστρια την Ζιλιέτ Μπινός, δεν εντυπωσίασε το κοινό, σε αντίθεση με τη Νικόλ Κίντμαν, η οποία ερμηνεύει τη Γερτρούδη Μπελ στη νέα ταινία του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Η ταινία, με τίτλο «Queen of the Desert», παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της αρχαιολόγου, συγγραφέα και εξερευνήτριας Γερτρούδης Μπελ στην αυγή του 20ου αιώνα Τη Νικόλ Κίντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο (αρχικά θα την υποδυόταν η Ναόμι Γουοτς), πλαισιώνουν οι Τζέιμς Φράνκο και Ρόμπερτ Πάτινσον, ενώ ο Βέρνερ Χέρτσογκ επιστρέφει στη μυθοπλασία μετά το «My Son, My Son, What Have Ye Done» του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σκυτάλη των προβολών στο διαγωνιστικό τμήμα αναλαμβάνει η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος, μετά το «This is not a Film» και το «Closed Curtain», φέρνει στο Βερολίνο ακόμη μια «παράνομη» ταινία, αφού βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε απαγόρευση να εξασκεί το επάγγελμα του σκηνοθέτη. Η ταινία, με τίτλο «Taxi», είναι ένα πορτρέτο της σύγχρονης Τεχεράνης, με τον Παναχί στον ρόλο ενός ταξιτζή και τις ιστορίες επιβατών που προσπαθούν να βρουν τον προορισμό τους μέσα σε ένα κοσμικό χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

H άλλη μεγάλη πρεμιέρα της ημέρας, το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί, δεν είχε κανένα καλεσμένο στο Βερολίνο, αφού ο δημιουργός του απαγορεύται να βγει εκτός Ιράν, όπως επίσης απαγορεύεται να γυρίζει ταινίες. Το «Taxi», όμως, έφτασε στο Βερολίνο – όπως πριν από δύο χρόνια είχε φτάσει το «Closed Curtain» – για να αποδείξει πως ο Ιρανός σκηνοθέτης διατηρεί το «πολιτικό» του χιούμορ και τη διαύγεια της κοινωνικής του συνείδησης – όλα αυτά κάνοντας κούρσες στη σημερινή Τεχεράνη.

Στο ντοκιμαντέρ «Kurt Cobain: Montage of Heck», Μπρετ Μόργκεν είχε στη διάθεσή του ώρες ανέκδοτου υλικού από τις οικογένειες του Κερτ Κομπέιν, έτοιμος να ολοκληρώσει το πρώτο «εγκεκριμένο» ντοκιμαντέρο για τη ζωή και το έργο του. Το αποτέλεσμα είναι δύο και κάτι ώρες από μνήμες μιας ζωής, αλλά όχι και μια πραγματική γνωριμία με τον «πραγματικό» Κερτ Κομπέιν.

Η ταινία όμως που μάς έκλεψε την καρδιά, στο μέχρι τώρα διαγωνιστικό τμήμα, ήταν αναμφισβήτητα το «45 χρόνια» του Αντριου Χέι («Weekend»). Mε την πρόφαση του εορτασμού της επετείου του γάμου τους και ένα φάντασμα από το παρελθόν που έρχεται να τους κλονίσει, ο Χέι χρησμοποιεί την ιστορία των ηρώων του για να συνθέσει μία ταινία-κινηματογραφική σπουδή στο χρόνο. Από το πόσο γρήγορα περνάει, μέχρι πόσο ανελέητα διαβρώνει – το κορμί, το δέρμα, την ευπαθή σε εγχειρήσεις καρδιά σου, το πνεύμα, την μνήμη, το συναίσθημα, την αντίληψή σου για τον άγνωστο με τον οποίο καταλήγεις να μοιράζεσαι το ίδιο μαξιλάρι, χαρές, λύπες, μία κούπα τσάι, χρυσές επετείους. Τον μόνο που αφήνει ατόφιο και βαθιά ριζωμένο μέσα σου είναι το φόβο της μοναξιάς. Την αρχέγονη ανασφάλεια ότι έζησες τελικά τη ζωή σου μόνος. Δεν έμεινε στεγνό βλέμμα χθες βράδυ στην Berlinale, ενώ σύσσωμο κοινό και κριτικοί χειροκρότησαν το θρυλικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ. Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του Flix γα το «45 Years» του Αντριου Χέι.

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Πηγή: flix

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης