Η ταινία «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» προβλήθηκε στο Αμβούργο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου από την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και το Σύλλογο Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων. Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για τον εθνάρχη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ευτυχία Σαβιολάκη καλωσόρισε τους θεατές, και μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και Περιχώρων και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Παναγιώτη Δροσινάκη άνοιξαν και συντόνισαν τη συζήτηση που ακολούθησε.
Στη προβολή της ταινίας παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου Νίκος Φωτεινός, ο πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Εταιρίας Παντελής Παντελούρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σοφία Σάμπου, ο καθηγητής στο τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινολογίας του Πανεπιστήμιου του Αμβούργου Δρ Αθανάσιος Αναστασιάδης, η Ελληνίδα δημοσιογράφος Ελευθερία Κουρτίδου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων του Αμβούργου και πλήθος κόσμου. Η ταινία άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και έδωσε έναυσμα για μια πολύ ζωντανή συζήτηση.
Η πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και του Συλλόγου Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Ευχαριστούμε και πάλι θερμά το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την ευγενική παραχώρηση αυτής της πολύ αξιόλογης ταινίας, η προβολή της οποίας διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας του Αμβούργου από την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης και το Σύλλογο Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, σε συνεργασία με τους λοιπούς ελληνικούς Συλλόγους του Αμβούργου. Με τη συγκατάθεση του Ιδρύματος, στόχος μας είναι η ταινία να προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Φέτος, συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού του 20ου αιώνα. Το πολύ πετυχημένο αυτό ντοκιμαντέρ φωτίζει την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου και μέσα από πηγές και τοποθετήσεις κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ιστορικών διαφωτίζονται τα γεγονότα εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας και δίνονται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ