Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , που πραγματοποιείται από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017,το Τμήμα Ιατρικής και ειδικότερα το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, θέλοντας να συμβάλλει επιπρόσθετα στην ολοκληρωμένη παρουσία και εξωστρέφεια του Ιδρύματος, παρουσιάζει μια πρωτότυπη και μοναδική Έκθεση Πινάκων με τίτλο «Ιστολογική εικόνα και Τέχνη» η οποία θα είναι επισκέψιμη καθ’όλη τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ. στο Περίπτερο 14 (Αίθουσα ACADEMIA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Έκθεση περιλαμβάνει ιστολογικές μικροσκοπικές εικόνες ρουτίνας, όπου τα ανθρώπινα κύτταρα σχηματίζουν παραστάσεις αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. Εικόνες που δηλώνουν ότι, η ψυχρή Ιατρική Επιστήμη συναντιέται και φλερτάρει με την Τέχνη με τρόπο πρωτότυπο και μαγικό.

Περιλαμβάνει, επίσης, μοναδικές εικόνες, που προκύπτουν από φυσαλίδες αέρα, κόλλα και σωματίδια σκόνης, που εγκλωβίζονται μεταξύ της αντικειμενοφόρου πλάκας και της καλυπτρίδας κατά την προετοιμασία και επεξεργασία των ιστολογικών τομών.

Κάποια από τα έργα έχουν βραβευθεί σε εκθέσεις αντίστοιχου περιεχομένου κι έχουν αποσπάσει άριστες κριτικές. Ενώ, κάποια άλλα, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή ή Ελληνικά περιοδικά με κριτές ή σε συνέδρια αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου. Κυρίως, όμως, πλαισιώνουν τις διαλέξεις προς τους φοιτητές Ιατρικής για την καλύτερη κατανόηση της ιστολογικής δομής των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεύθυνη, εμπνευστής και δημιουργός της Έκθεσης είναι η κα Λαμπροπούλου Μαρία, Αν. Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. η οποία στα πλαίσια των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00΄ – 18.00΄μ.μ. στο Περίπτερο 14 (Αίθουσα ACADEMIA), θα παρουσιάσει τα έργα με την ομιλία: «Τα ανθρώπινα κύτταρα ως άλλοι πίνακες ζωγραφικής».

Σύμφωνα με την κα Λαμπροπούλου, η συλλογή των συγκεκριμένων εικόνων είναι αφιερωμένη σε όλους τους συνανθρώπους μας, που μάχονται κι αντιμετωπίζουν σοβαρές περιπέτειες υγείας με θάρρος και αξιοπρέπεια κι ιδιαίτερα σ’ εκείνους που πάλεψαν κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης