Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Total Recall (2012)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Ολική Επαναφορά

Μια ταινία του ΛΕΝ ΓΟΥΑΪΖΜΑΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασισμένο τόσο στο ομώνυμο cult film του Πολ Βερχόφεν από τη δεκαετία του ’90, όσο και στο διήγημα του Φίλιπ Κ. Ντικ «We Can Remember It for You Wholesale», το remake αυτό του «Total Recall» εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου σε γήινο έδαφος, κατόπιν απόφασης των παραγωγών να παραλείψουν το κομμάτι της πλοκής που αφορούσε στην αρειανή αποικία. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη αυτή τη φορά συναντάμε τον Λεν Γουάιζμαν («Underworld», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4.0»), ο οποίος φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του προσφέρει το -φημολογούμενο- budget των $200 εκατομμυρίων, παρουσιάζοντας μια θεαματικότατη sci-fi υπερπαραγωγή, η οποία θα φέρει ατόφια τη σφραγίδα του κλασικού.

Πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φάρελ, πλαισιωμένος από τις καλλονές Κέιτ Μπέκινσεϊλ και Τζέσικα Μπίελ στους ρόλους των Λόρι και Μελίνα αντίστοιχα, ενώ τον πανούργο Κοχέιγκεν υποδύεται ο πολυβραβευμένος με Emmy ηθοποιός, Μπράιαν Κράνστον («Δικηγόρος Σκοτεινών Υποθέσεων», «Η Περίπτωση Λάρι Κράουν»), γνωστότερος από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην δραματική τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad».
Στο κοντινό μέλλον ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο αχανή έθνη, την Ευρωαμερική και τη Νέα Σαγκάη, οι κυβερνήσεις των οποίων αντιμάχονται για την παγκόσμια κυριαρχία. Κάποια στιγμή, ο Νταγκ Κουέιντ, ο οποίος δουλεύει σε ένα εργοστάσιο στη Νέα Σαγκάη, αρχίζει να έχει βάσιμες υποψίες πως στην πραγματικότητα είναι κατάσκοπος. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια, έρχεται σε επαφή με τον Κουάτο, τον επικεφαλής των επαναστατών, κάτι που αυτομάτως τον θέτει στο στόχαστρο του ηγέτη των Ευρωαμερικανών, Βίλος Κοχέιγκεν, ο οποίος στο πρόσωπό του αναγνωρίζει έναν εξαιρετικά υπολογίσιμο αντίπαλο…

The Cold Light of Day (2012)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ταχύτατα ανερχόμενος Χένρι Καβίλ, ο οποίος είναι ο νέος Superman στην ταινία “Man of Steel”, πρωταγωνιστεί σε ένα αγωνιώδες θρίλερ με καταιγιστική δράση, δίπλα στους Μπρους Ουίλις (“Red”) και Σιγκούρνι Ουίβερ (“Avatar”). Όταν ο Ουίλ φτάνει στην Ισπανία για διακοπές με ιστιοπλοϊκό, μαζί με την οικογένειά του, έχει ένα σωρό προβλήματα στο κεφάλι του: η εταιρεία που δημιούργησε χρεωκόπησε, ενώ η σχέση του με τον αυστηρό πατέρα του πάει από το κακό στο χειρότερο. Όταν η οικογένειά του απάγεται από μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια μυστηριώδη βαλίτσα, ο Ουίλ βρίσκεται ξαφνικά εν μέσω ενός ανελέητου κυνηγητού στους δρόμους της Μαδρίτης, προσπαθώντας να ξεσκεπάσει μια συνομωσία πριν είναι πολύ αργά.

To Rome with Love (2012)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Στη Ρώμη με Αγάπη

Ο αειθαλής Γούντι Άλεν (“Midnight in Paris”) συνεχίζει το ευρωπαϊκό του grand tour, κατακτώντας αυτή τη φορά την ιταλική πρωτεύουσα. Το καστ που τον συνοδεύει είναι εντυπωσιακό, διεθνές και ετερόκλητο: Έλεν Πέιτζ (“Inception”), Πενέλοπε Κρουζ (“Vicky Cristina Barcelona”), Τζέσε Άιζενμπεργκ (“The Social Network”), Ρομπέρτο Μπενίνι (“La Vita è Bella”), Άλεκ Μπόλντουιν (“The Departed”) και Ορνέλα Μούτι (“Storie di Ordinaria Follia”).

Η ρομαντική κωμωδία “To Rome With Love” αντλεί έμπνευση από το μεσαιωνικό Δεκαήμερο του Βοκάκιου και εκτυλίσσεται σε τέσσερα σκετς, ένα από τα οποία μάλιστα σηματοδοτεί την επιστροφή του Άλεν μπροστά από την κάμερα.

Σκηνοθεσία Γούντι Άλεν
Σενάριο Γούντι Άλεν
Παραγωγή Φαρούκ Αλατάν
Λέτι Άρονσον
Στίβεν Τένενμπαουμ
Ηθοποιοί Γούντι Άλεν
Πενέλοπε Κρουζ
Τζέσε Άιζενμπεργκ
Ρομπέρτο Μπενίνι
Ορνέλα Μούτι
Άλεκ Μπόλντγουιν
Τζούντι Ντέιβις
Ρικάρντο Σκαμάρτσο
Έλεν Πέιτζ
Μοντάζ Αλίσα Λεπσέλτερ
Φωτογραφία Ντάριους Κόντζι
Σκηνικά Αν Σέιμπελ
Κοστούμια Σόνια Γκράντε
Διάρκεια 112’

Un Cuento Chino (2011)/ Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Αγελάδα που Έπεσε από τον Ουρανό/ Γνωστό επίσης ως: Chinese Take-Away

Μια ταινία του Sebastian Borensztein

H ζωή του Roberto (Ricardo Darin) έχει μείνει στάσιμη εδώ και είκοσι χρόνια εξαιτίας ενός σκληρού παιχνιδιού της μοίρας. Από τότε ζει απομονωμένος και πικραμένος, έχοντας ως μοναδικό του σύνδεσμο με τον έξω κόσμο, το μαγαζί του με σιδερικά. Ένα απρόσμενο γεγονός, όμως, θα τον ξυπνήσει και θα τον φέρει πίσω στη ζωή.

Ο Roberto συναντά τον Jun στους δρόμους της πόλης και από τότε ξεκινά μια παράξενη συμβίωση των δύο τους, καθώς ο Roberto δεν μιλά κινέζικα και ο Jun ούτε λέξη ισπανικά. Ο ερημίτης σιδεράς επιχειρεί να τον αφήσει πρώτα στο αστυνομικό τμήμα και μετά στην κινέζικη πρεσβεία, κανείς ωστόσο δεν θέλει να τον βοηθήσει και έτσι το μόνο που του μένει είναι να τον φέρει στο σπίτι του, καθώς παρότι ζει αποκομμένος από τους άλλους, η συνείδησή του δεν τον αφήνει να εγκαταλείψει έναν άνθρωπο στον δρόμο. Η καταναγκαστική τους συμβίωση, ωστόσο, θα έχει στιγμές άφθονου γέλιου, καθώς ο Roberto προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον νεαρό Κινέζο με κάθε μέσο που διαθέτει. Καταλυτικό ρόλο σ’αυτή την αλλόκοτη ιστορία παίζει και η Mari (Muriel Santa Ana), μια κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον Roberto.

«Νινότσκα»

Σκηνοθεσία: Έρνστ Λιούμπιτς.
Σενάριο: Τσάρλς Μπράκετ & Μπίλι Γουάιλντερ.
Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Γκάρμπο, Μέλβιν Ντάγκλας, Μπέλα Λουγκόζι.

Στο Παρίσι του Μεσοπολέμου βρίσκονται τρείς Σοβιετικοί πράκτορες. Η κομμουνιστική πατρίδα τους έχει αναθέσει να βρούν αγοραστή ώστε να πουλήσουν κάποια πανάκριβα κοσμήματα, τα οποία ανήκαν κάποτε στην οικογένεια των Τσάρων. Όμως αυτοί, γοητευμένοι από τα υλικά αγαθά του καπιταλισμού (εστιατόρια, κρασί, καλή ζωή, κ.α.) έχουν σχεδόν ξεχάσει την αποστολή τους και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα στην πώληση των κοσμημάτων. Έτσι λοιπόν οι Σοβιετικές αρχές στέλνουν στο Παρίσι την Νινότσκα, μια σκληρή κομμουνίστρια, με σκοπό να κάνει έλεγχο στους πράκτορες όσον αφορά την πορεία της αποστολής τους. Παράλληλα όμως η Δούκισσα Σουάνα, μέλος της έκπτωτης τσαρικής οικογένειας και μόνιμη κάτοικος Παρισίων, μαθαίνει για τα κοσμήματα και προσπαθεί να τα επανακτήσει πριν πωληθούν.

Η ψυχρή και άκαμπτη Νινότσκα που απεχθάνεται την Δύση (και βλέπει τον Πύργο του Άιφελ ως αλάνθαστη μεταλλική κατασκευή και τον έρωτα ως απλή χημική ένωση), προσπαθώντας να συνετίσει τους συμπατριώτες της και να «τρέξει» την αποστολή, θα γνωρίσει τον Γάλλο Λεόν. Μαζί του θα γνωρίσει τον δυτικό τρόπο ζωής, αλλά και τον έρωτα…

Mε το σλόγκαν «H Γκάρμπο γελάει!» αλλά με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί με αυτήν γελάει και το κοινό, ο Λιούμπιτς σερβίρει ένα ακόμη από τα γνωστά κωμικά κοκτέιλ του. Έχοντας στα χέρια του ένα αστεράτο σενάριο στη συγγραφή του οποίου συμμετέχει και ο Mπίλι Γουάιλντερ, φτιάχνει μια κλασική κωμωδία που έσπασε τα ταμεία της εποχής.

Η γόησσα Γκρέτα Γκάρμπο υποδύεται μια Ρωσίδα διπλωματική ακόλουθο που απαρνιέται τη θηλυκότητά της για χάρη του Σοβιετικού ιδεώδους μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει έναν γοητευτικό Παριζιάνο μπόν βιβέρ!

Η Γκρέτα Γκάρμπο ως «Νινότσκα» κάνει (εν έτει 1939) την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση. Στη συνέχεια αποφάσισε να αποσυρθεί και να ιδιωτεύσει, αφού – όπως έλεγε – σιχαινόταν πλέον το να είναι διάσημη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης