Με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και θέμα «Το όνειρο» ολοκληρώθηκαν χθες, στο κάστρο του Φονταινεμπλώ (60 χλμ από Παρίσι), οι τριήμερες εκδηλώσεις του «8ου Φεστιβάλ της Ιστορίας της Τέχνης».

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ μοναδικού χαρακτήρα, που προσφέρει ένα πολιτιστικό ταξίδι γύρω από τα γράμματα, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την αρχαιολογία, τον κινηματογράφο και τις σύγχρονες εκφράσεις των ζωντανών τεχνών (installations κ.α). Ένα πραγματικό «πολιτισμικό σταυροδρόμι», με φετινό θέμα «Το όνειρο», τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και επίσημη προσκεκλημένη την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν συνολικά 237, εκ των οποίων 40 κινηματογραφικές προβολές με συμμετοχή ταινιών Ελλήνων: Κ. Γαβρά, του Τ. ‘Αγγελοπουλου, Φ. Κουτσάφτη και του Γ. Λάνθιμου. Για την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, έγιναν συναντήσεις και ομιλίες με καθηγητές, ερευνητές, διευθυντές μουσείων, αρχαιολόγους. Επίσης, αισθητή ήταν η παρουσία νέων καλλιτεχνών, και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όπως του ελληνικού Ιδρύματος «ΝΕΟΝ», του «Ράδιο Αθήνα» με τα ηχητικά αρχεία, ή ακόμα ορισμένων πρωταγωνιστών από την περυσινή οργάνωση του «Documenta 14 » σε Αθήνα και Κάσελ.

Στους κήπους του κάστρου και συγκεκριμένα στον κήπο της Αρτέμιδος (Diane), η Ελληνίδα υπουργός συνοδευόμενη από την Γαλλίδα ομόλογό της Φρανσουάζ Νισέν, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εκτεθειμένα έργα πέντε νεαρών απόφοιτων των σχολών Καλών Τεχνών. Ανάμεσά τους και τα έργα δύο Ελληνίδων, της Νεφέλης Παπαδημούλη και της Κατερίνας Χάρου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την επιλογή της Ελλάδας στο εφετινό Φεστιβάλ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φρανσουαζ Νισέν. «Με τη μοναδική της ιστορία, που πηγάζει από τα βάθη των χρόνων, παράλληλα με την υπεράσπιση του πολιτισμού σήμερα στην Ελλάδα, φτιάξαμε κάτι το ζωντανό, δίνοντας στους καλλιτέχνες αφορμές προβληματισμού. ‘Αλλωστε και η Ελληνίδα υπουργός είναι η ίδια καλλιτέχνης και μάλιστα ασχολείται σοβαρά για την ευρωπαϊκή διάσταση του πολιτισμού. Η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός θα είναι η βάση για την Ευρώπη, όλο και κερδίζει έδαφος, γι’ αυτό και στο περιθώριο των υπουργικών συμβουλίων βρίσκουμε την ευκαιρία να συζητούμε το θέμα, γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά την υποδέχομαι σήμερα» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περπατώντας στον κήπο, δίπλα στη Γαλλίδα ομόλογό της η κα Κονιόρδου, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πλήρη «συγκίνησή της» για την όλη διοργάνωση. «Το Φεστιβάλ είναι πάρα πολύ σημαντικό, παράλληλα δε, προκαλεί μια συγκίνηση γιατί βλέπει κάνεις την Ελλάδα παντού, όχι μόνο στους σύγχρονους καλλιτέχνες αλλά και μέσα στο ίδιο το μνημείο του Φονταινεμπλώ, στη διακόσμηση των εσωτερικών αιθουσών του κάστρου, όπου η επιρροή της Ελλάδας είναι παντού» υπογράμμισε και πρόσθεσε: « Με τη Γαλλία μας συνδέουν ιστορικές σχέσεις και ο πολιτισμός έχει και από τις δύο πλευρές δεχθεί επιρροές και εμπνεύσει. Σήμερα, είμαστε σε μια εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη να σφίξουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη και να έλθουμε πιο κοντά».



Ονειρικό πρότυπο της Ευρώπης, η αρχαία Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία επίσημου δείπνου το Σάββατο, η υπουργός, χαρακτήρισε με ομιλία της ως «ευτυχή» τη συνάντηση των δύο θεματικών του Φεστιβάλ: «της Ελλάδας και του Ονείρου». Εξήγησε ότι το όνειρο έχει «κομβική σημασία στην ελληνική σκέψη και τέχνη. Για τον Όμηρο, το όνειρο «εκ Διός εστί», υπήρχε ως μια συνομιλία του ανθρώπου με το άγνωστο. Ως αλληγορία, ως προφητεία ή ως αποκάλυψη το όνειρο όριζε τις τύχες των ηρώων στην αρχαία ελληνική τραγωδία» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε ταυτόχρονα να πούμε πως υπό μια συγκεκριμένη οπτική, η αρχαία Ελλάδα υπήρξε πάντοτε ένα ονειρικό πρότυπο της Ευρώπης. Ένα όνειρο παρελθόντος και ταυτόχρονα ένα όραμα για το μέλλον. Μία στιγμή στην κοινή μας ιστορία που μας κληροδότησε αξίες και τρόπους προσέγγισης που μέχρι σήμερα διδάσκουν και μας δείχνουν το δρόμο στα δύσκολα σταυροδρόμια που συναντούμε: την τραγωδία, τη δημοκρατία και τη διαλεκτική».

Είναι η 8η χρονιά που διοργανώνεται στο Φονταινεμπλώ το Φεστιβάλ της Ιστορίας της Τέχνης. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2011 από τον τότε Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, επί κυβερνήσεως Νικολά Σαρκοζί. Κάθε φορά επιλέγεται ένα θέμα και ορίζεται μια τιμώμενη χώρα. Μαζί με τον δήμο του Φονταινεμπλώ και το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται για την οργάνωση και το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης. Από ελληνικής πλευράς, συνεργάσθηκε με το υπουργείο Πολιτισμού, η γαλλική Σχολή Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης