Στη γνωστή επιτυχημένη σειρά του «Green Lattern» (Πράσινος Φανός) προστίθεται ένας νέος πρωταγωνιστής, αραβικής καταγωγής, όπως ανακοίνωσε η θρυλική στο είδος της DC Comics.

Πρόκειται για τον 20χρονο Σάιμον Μπαζ από το Μίσιγκαν: μουσουλμάνος, παθιασμένος με τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα, γυμνασμένος και με ένα τατουάζ με την αραβική λέξη «al-shuja’a» («θάρρος») στο μπράτσο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση του αραβικής καταγωγής χάρτινου ήρωα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας σειράς ηρώων που η DC Comics έχει σχεδιάσει για τις εκδόσεις της, με σκοπό να προάγει τη φυλετική – και όχι μόνο – διαφορετικότητα και στον κόσμο των κόμιξ. Πριν από τον Μπαζ προηγήθηκαν τον Ιούνιο ο ομοφυλόφιλος Πράσινος Φανός (Green Lattern), ενώ πέρυσι υπήρχε ο μισός-μαύρος, μισός-Λατίνος Spiderman της Marvel Comics.

Ήδη το 2009 σε συνεργασία με την Teshkeel Comics η DC είχε παρουσιάσει τους πρώτους μουσουλμάνους υπερήρωες, με τον τίτλο «Οι 99», μια ομάδα ηρώων αντίστοιχη των «X-Men». Ο αριθμός 99 αντιπροσωπεύει τις 99 αρετές που πρεσβεύει το Κοράνι και αποστολή της σειράς ήταν να ενσταλάξει θετικές αξίες του Ισλάμ.

Η πρώτη ιστορία του Μπαζ ξεκινά με τον ίδιο σε παιδική ηλικία να παρακολουθεί εικόνες στην τηλεόραση από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους του World Trade Centre. Μεγαλώνοντας, ο Μπαζ στρέφεται στην κλοπή αυτοκινήτων, όταν χάνει τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων. Η μοίρα όμως επιφυλάσσει άλλο μέλλον για τον νέο υπερήρωα, που βρίσκεται ξαφνικά στο μέσον μιας ανάκρισης για τρομοκρατικό χτύπημα και στη συνέχεια αποκτά υπερδυνάμεις, χάρη σε ένα δαχτυλίδι, και γίνεται μέλος της διαγαλαξιακής αστυνομικής ομάδας του Πράσινου Φανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας της σειράς Τζέοφ Τζονς επιβεβαίωσε, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ότι ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε σε μία προσπάθεια «διαφοροποίησης» των υπερηρώων της DC Comics, προσθέτοντας ότι η καταγωγή του συγκεκριμένου χαρακτήρα αποτυπώνεται ευδιάκριτα στο προφίλ του ως υπερήρωα. «Το κριτήριο επιλογής για τα μέλη της ομάδας του Πράσινου Φανού είναι η ικανότητα να κατανικούν τους φόβους τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μοτίβο για έναν χαρακτήρα όπως ο Μπαζ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζονς.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης