Οι Depeche Mode, ένα από τα συγκροτήματα που επαναπροσδιόρισαν την παγκόσμια μουσική σκηνή, και άνοιξαν νέους δρόμους, ξεκίνησαν την παγκόσμια περιοδεία τους με πρώτη στάση την Νίκαια της Γαλλίας, δεύτερη το Τελ Αβίβ και την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Terravibe Park στην Αθήνα.

Δεν είναι λίγοι εκείνη που θεωρούν την περιοδεία των Depeche σαν ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά γεγονότα του 2013, καθώς όχι μόνο συνδυάζεται με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί την πρώτη τους live εξόρμηση, μετά το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, οι Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher θα δώσουν 34 συναυλίες σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται τις συναυλίες τους να παρακολουθήσουν συνολικά περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θαυμαστές.

Με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού τμήματος της περιοδείας, οι αγαπημένοι Βρετανοί, θα συνεχίσουν την περιοδεία τους στην Β. Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές θα είναι οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος μετά την περιοδεία του «Tour of the Universe» το 2009/2010, όπου πραγματοποίησαν 142 εμφανίσεις, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ πωλήσεων με πάνω από 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια.

Γιορτάζοντας πάνω από τρεις δεκαετίες στην κορυφή του μουσικού χώρου, με πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, οι Depeche Mode πέρασαν μεγάλο μέρος των τελευταίων χρόνων δουλεύοντας το πολυαναμενόμενο -μετά το «Sounds Of The Universe» – 13ο άλμπουμ τους «Delta Machine», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

Όπως είναι φυσικό, ο ενθουσιασμός της μπάντας είναι μεγάλος καθώς, «βγαίνουν ξανά στον δρόμο», μετά από τρία χρόνια. Με αφετηρία αυτό το γεγονός ο Dave Gahan δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος με το νέο άλμπουμ και με το γεγονός ότι βγαίνουμε εκ νέου σε περιοδεία»».

Ενθουσιασμός όμως επικρατεί και στους Έλληνες φίλους του συγκροτήματος, (το ελληνικό fan club είναι από τα πολυπληθέστερα της Ευρώπης) καθώς είχαν μείνει με την πικρή γεύση της ακύρωσης της συναυλίας, λόγο ασθένειας του Dave Gahan, την τελευταία φορά που οι Depeche επισκέφθηκαν την χώρα μας, και ελπίζουν πως φέτος θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορες πηγές στο διαδίκτυο, το setlist των Depeche τόσο σε Νίκαια, όσο και σε Τελ Αβίβ, είναι ιδιαιτέρα ενδιαφέρον και υπόσχεται πραγματική «απογείωση» των fan του γκρουπ, καθώς στις προηγούμενες 2 συναυλίες έπαιξαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αυτές που τους καθιέρωσαν σαν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα παγκοσμίως.

Έτσι σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα «διαρροές», θα περιμένουμε να ακούσουμε κομμάτια όπως τα: Welcome to My World, Angel, Walking in My Shoes, Precious, Black Celebration, Policy of Truth, Should Be Higher, Barrel of a Gun, Only When I Lose Myself, When the Body Speaks, Heaven, Soothe My Soul, A Pain That I’m Used To, A Question of Time, Secret to the End, Enjoy the Silence, Personal Jesus, Goodbye, Home, Halo, Just Can’t Get Enough, I Feel You, και φυσικά το Never Let Me Down Again.

Λίγα Λόγια για τους Depeche Mode

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι… Οι Depeche Mode δημιουργήθηκαν το 1980 στο Basildon, του Essex.

Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τους Dave Gahan (κύρια φωνητικά), Martin Gore (πλήκτρα, κιθάρα, φωνητικά, στιχουργική μετά το 1981), Andy Fletcher (πλήκτρα) and Vince Clarke (πλήκτρα, στιχουργική 1980–81). Ο Vince Clarke εγκατέλειψε το συγκρότημα μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ το 1981, Speak & Spell, και αντικαταστάθηκε από τον Alan Wilder (πλήκτρα, drums) με τον Gore να αναλαμβάνει την στιχουργική. Ο Wilder εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1995 και από τότε ο Gahan, ο Gore, και ο Fletcher έχουν συνεχίσει ως τρίο.

48 τραγούδια των Depeche Mode έχουν μπει στα Βρετανικά Singles Chart, δώδεκα άλμπουμ στην κορυφαία δεκάδα των Βρετανικών Charts των άλμπουμ, ενώ δύο από αυτά έφτασαν στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με την EMI, οι Depeche Mode έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ και singles παγκοσμίως, κάνοντας τους, το πιο επιτυχημένο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής στην ιστορία της μουσικής. Το περιοδικό Q τους αποκάλεσε ως το πιο επιτυχημένο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής όλων των εποχών, και συμπεριέλαβε το συγκρότημα στη λίστα με τα 50 συγκροτήματα που άλλαξαν τον κόσμο.

Το 2010 οι Depeche Mode μπήκαν στο τοπ 100 της λίστας του περιοδικού VH1 με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Δισκογραφικά έχουν κυκλοφορήσει 13 άλμπουμ, 2 live ηχογραφήσεις, και 6 συλλογές. Οι Depeche Mode πραγματοποιούν μέχρι σήμερα περιοδείες μετά από την κυκλοφορία κάπου δίσκου τους. Το 1980 έκαναν μια περιοδεία πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο, Speak and Spell και το συγκρότημα ακόμη ονομαζόταν Composition Of Sound. Από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου και σε κάθε δίσκο, ακολουθεί μια περιοδεία η οποία φέρει το όνομα του (πχ. Broken Frame Tour) ή χρησιμοποιούν κάποια λέξη ή φράση σχετική με τον εκάστοτε δίσκο τους (πχ. Touring the Angel, από τον δίσκο Playing the Angel).

Τα τρία τωρινά μέλη των Depeche Mode:

• Martin Gore (πλήκτρα, κιθάρα, κρουστά, κύρια και πίσω φωνητικά) από το 1980 μέχρι σήμερα.
• Dave Gahan (κύρια φωνητικά) από το 1980 μέχρι σήμερα.
• Andy Fletcher (πλήκτρα, μπάσο, κρουστά και πίσω φωνητικά) από το 1980 μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης