Επτά σκηνοθέτριες μας οδηγούν με την κινηματογραφική τους ματιά στη ζητούμενη «50/50 ισότητα και στον κινηματογράφο». Γιατί οι γυναίκες δεν λάμπουν μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα…
Το ομώνυμο αφιέρωμα επανέρχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 30 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου και με ελεύθερη είσοδο. Διοργανώνται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Τournent» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», με την υποστήριξη της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το αφιέρωμα, ανοίγει στις 30/3 με το πολυσυζητημένο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Έπλασε το Χόλιγουντ» («Et La Femme Crea Hollywood») των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ, το οποίο προβλήθηκε στις Κάννες τo 2016. Η ταινία αναφέρεται στη δεκαετία του 1920, στο Χόλιγουντ με τις ξεχασμένες σήμερα γυναίκες, οι οποίες κατείχαν πόστα σκηνοθέτη, παραγωγού, και σεναριογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάζει τις πρωτεργάτριες του Χόλιγουντ: από την Αλις Γκάι που σκηνοθέτησε την πρώτη ομιλούσα ταινία μέχρι τη Λόις Βέμπερ, που μας έδωσε το πρώτο έγχρωμο φιλμ και από τη σεναριογράφο (και συνεργάτιδα τής σταρ Μαίρη Πίκφορντ) Φράνσις Μάριον που κέρδισε δύο Όσκαρ, μέχρι την Ντόροθι Άρζνερ, σκηνοθέτιδα με μεγάλη επιρροή στο Χόλιγουντ. «Πώς και γιατί οι γυναίκες έχασαν τον ρόλο τους στο Χόλιγουντ;», είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις η ταινία.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Φωτεινή Κούβελα θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του αφιερώματος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την παρουσία των γυναικών στον οπτικοακουστικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης