Ένα εξάνθημα στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ιδιαίτερα αν δεν είναι γνωστός ο λόγος της εμφάνισής του. Το άτομο μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, δερματικά εξογκώματα, έλκη ή αφύσικες δερματικές αλλοιώσεις στη γενετήσια περιοχή. Η επίσκεψη στο ειδικό είναι απαραίτητη ώστε να τεθεί η διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Συχνά το εξάνθημα είναι σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης εξανθήματος στα γεννητικά όργανα είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Παράσιτα, όπως οι φθείρες του σώματος, το άκαρι της ψώρας και οι φθείρες του εφηβαίου, μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα. Οι φθείρες του σώματος διαφέρουν από αυτές του εφηβαίου αλλά προκαλούν παρόμοιο εξάνθημα συνοδευόμενο από κνησμό. Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται κάτω από το δέρμα προκαλώντας εξάνθημα και μόνιμο κνησμό.

-Δερματόφυτα, οι συχνότεροι μύκητες που προσβάλλουν το δέρμα του ανθρώπου. Σύμφωνα με μια μελέτη το 20% των ατόμων έχουν προσβληθεί από δερματόφυτα. Η δερματοφυτίαση είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε δερματολόγο, καθώς το εξάνθημα είναι ερυθρό, προκαλεί κνησμό, μπορεί να σχηματιστούν φυσαλίδες και σε γενικές γραμμές επιδεινώνεται εάν μείνει χωρίς θεραπεία.

-Μυκητιάσεις από τον γνωστό μύκητα Candida, ο οποίος ζει φυσιολογικά στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά όταν η φυσιολογική χλωρίδα διαταράσσεται η αναπαραγωγή του ξεφεύγει από τον έλεγχο και προκαλεί συμπτώματα. Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητίασης είναι ο γυναικείος κόλπος καθώς τα γεννητικά όργανα των μη περιτομημένων ανδρών. Συχνά μπορεί να προκληθεί από τη λήψη αντιβιοτικών ή να είναι σημάδι ενός μη ελεγχόμενου διαβήτη. Η κλινική εικόνα των γεννητικών οργάνων μπορεί να παρουσιάζει οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό, ενώ παράλληλα οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν την έκκριση μιας λευκής ουσίας από τον κόλπο, η οποία μπορεί επίσης να εμφανίζεται γύρω από τη βάλανο του πέους στους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα στους άνδρες, μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει βαλανίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας. Ακριβώς όπως η μυκητιασική λοίμωξη έτσι και η βαλανίτιδα, μπορεί να προκληθούν από κακή υγιεινή, κατάχρηση αντιβιοτικών ή διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εξάνθημα που προκαλείται από την πάνα στα μωρά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μυκητιασικής λοίμωξης. Η πάνα του μωρού παρέχει το κατάλληλο ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα. Το εξάνθημα είναι συνήθως ερυθρό, το δέρμα στην περιοχή γίνεται τραχύ, μπορεί να σχηματιστούν φολίδες ή φυσαλίδες και συνήθως το δέρμα ερεθίζεται παραπάνω καθώς το παιδί κινείται.

-Μολυσματική τέρμινθος. Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί μικρά εξογκώματα στα ανωτέρα στρωματά του δέρματος. Συνήθως δεν είναι επώδυνα και φεύγουν από μονά τους. Η μετάδοση γίνεται εύκολα μέσω της επαφής με τη βλάβη ή ακόμα και της επαφής με μολυσμένο αντικείμενο, όπως είναι μια πετσέτα ή ένα παιχνίδι.

– Ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Είναι ένας σεξουαλικώς μεταδιδόμενές ιός που προκαλεί επώδυνα ανοιχτά έλκη και φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα. Συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα έλκη εκτός από επώδυνα συχνά συνοδεύονται από εκκρίσεις. Πριν την εμφάνιση τους τα άτομα συνήθως νίωθουν ένα μυρμήγκιασμα στη περιοχή.

-Η σύφιλη. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αρχικά εμφανίζεται με ένα ανώδυνο ανοιχτό έλκος στα γεννητικά όργανα και μετά η λοίμωξη έχει σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός εξανθήματος σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, κόπωση και πρησμένους λεμφαδένες.

-Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον HPV. Εμφανίζονται σαν μικρά εξογκώματα μεμονωμένα η ομαδοποιημένα. Το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να διαφέρει. Μπορεί για παράδειγμα να είναι πολύ μικρά ή μεγαλύτερα, επίπεδα ή να έχουν ανώμαλο σχήμα. Επίσης το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει από αυτό του δέρματος μέχρι και πολύ λευκό. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στο αιδοίο και περιπρωκτικά ενώ στους άνδρες εμφανίζονται στο πέος, στο όσχεο και τον πρωκτό.

-Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ψωρίαση. Η ψωρίαση προκαλεί την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται στη επιφάνεια της επιδερμίδας δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές ερυθρές πλάκες. Πολύ συχνά το δέρμα στις περιοχές που έχουν τις πλάκες σπάει και αιμορραγεί.

– Δερματίτιδες εξ επαφής και αλλεργίες. Κάποιες φορές το εξάνθημα στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι με το οποίο το δέρμα της περιοχής ήρθε σε επαφή, όπως είναι μια ενυδατική κρεμά ή ένα λιπαντικό. Επίσης το εξάνθημα μπορεί να προκληθεί από μια ουσία που έχει κάνεις στα χέρια του εάν χρησιμοποιήσει το μπάνιο χωρίς πρώτα να τα πλύνει.

Τα συμπτώματα ενός εξανθήματος λοιπόν μπορεί να διαφέρουν σημαντικά κατά περίπτωση, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία . Σε κάθε περίπτωση το άτομο θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό για να τεθεί η διάγνωση. Συνήθως ο ιατρός παίρνει επίχρισμα από τις δερματικές βλάβες , κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται δερματική βιοψία, ενώ κάποιες άλλες ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης οι εξετάσεις αίματος.

Η κατάλληλη θεραπεία του εξανθήματος εξαρτάται από την αιτία εμφάνισής του. Συνήθως περιλαμβάνει τοπικές κρέμες και αλοιφές. Πολλές φορές μεχρι να τεθεί η διάγνωση ο ιατρός μπορεί να συστήσει μια κρεμά κορτιζόνης ή ένα σπρέι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της φθειρίασης συνήθως χορηγείται μια ειδική πλύση. Για τη θεραπεία της ψώρας χορηγούνται ειδικές κρέμες και αλοιφές. Οι μυκητισιακές λοιμώξεις θεραπεύονται με αντιμυκητιασική αγωγή. Για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων η καλύτερη λύση είναι να αφαιρεθούν από τον ιατρό ενώ οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η σύφιλη αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπη των γεννητικών οργάνων αλλά τα συμπτώματα ελέγχονται με τη χορήγηση φαρμάκων. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ψωρίαση.

Εάν ένα εξάνθημα οφείλεται σε αλλεργία, η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου θα βοηθήσει στην υποχώρησή του. Μπορεί να χορηγηθεί συμπτωματική θεραπεία ενώ ο ιατρός διερευνά τα αίτια της αλλεργίας.

Όπως πάντα μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη ώστε να μη φτάσει κάνεις στο σημείο να αναζητά θεραπεία. Το πρώτο βήμα της πρόληψης του εξανθήματος των γεννητικών οργάνων είναι η πρακτική του ασφαλούς σεξ που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εξίσου σημαντικές όμως είναι η τακτική φυσική άσκηση και η υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής που διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή των αλλεργιογόνων.

Εάν το άτομο απευθυνθεί αμέσως στον ιατρό του συνήθως η πρόγνωση είναι πολύ καλή και το εξάνθημα θεραπεύεται.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης