Όταν ο Daniel Craig προφέρει την κλασική ατάκα του James Bond «My name is Bond. James Bond», σίγουρα το ζητούμενο των παραγωγών δεν είναι να αρθρώσει το διάσημο όνομα. Η εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια προφοράς και ορθοφωνίας που εργάστηκε με τους ηθοποιούς της νέας ταινίας του διάσημου πράκτορα με τίτλο «Spectre», ισχυρίζεται ότι είναι η προφορά αυτή που επηρεάζει την αντίληψη του πόσο έξυπνος κι ελκυστικός είναι αυτός που μιλάει. Στην περίπτωση του Bond είναι η απαλή αιχμή στη φωνή του που τον κάνει να φαίνεται έξυπνος, σέξι και ανθρώπινος.

Η προφορά μπορεί να μαρτυρήσει ότι ένας άνθρωπος έχει ταξιδέψει και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για αυτόν, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητο άτομο με ενδιαφέρουσα δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Daniel Craig έχει σύμφωνα με την εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια μια από τις πιο διακεκριμένες βρετανικές προφορές που είναι γνωστή ως «τα αγγλικά της βασίλισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρισμένες αγγλικές διαλέκτους ανά τον κόσμο, η οποία έχει πολλάκις συνδεθεί με την αγγλική ελίτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλωστε, είναι μια από τις λίγες χώρες του κόσμου που διατηρούν μια προφορά ενδεικτική της ελίτ κοινωνίας.

Όταν, λοιπόν, κάποιος ακούει τον Craig να μιλάει, έχει την αίσθηση ότι είναι ευγενής και μορφωμένος. Είναι πολύ απαλός με τα σύμφωνά του. Η φωνή του είναι οικεία σε ένα ακροατήριο μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ παράλληλα ο ίδιος μιλάει την πιο σύγχρονη εκδοχή των «αγγλικών της βασίλισσας». Για τον λόγο αυτόν, η εκφορά του γίνεται ευχάριστα εύληπτη από ένα ευρύ κοινό.

Η ειδικός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας εργάστηκε περισσότερο με τη Γαλλίδα συμπρωταγωνίστρια του Craig, Lea Seydoux, έτσι ώστε η προφορά της να ταιριάζει αβίαστα με αυτή του Bond, αλλά συγχρόνως να ακούγεται και ξένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα, άλλωστε, από τα πιο σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτει η προφορά είναι η καταγωγή ενός ατόμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι η προφορά έχει την ιδιότητα να κατατάσσει άμεσα το άτομο σε μια φυλή, ενώ παράλληλα εξελίσσεται κοινωνικά και ιστορικά μαζί με το καθένα από τα άτομα της φυλής ανάλογα με τα βιώματα και τις επιθυμίες τους.

Πρόσφατα γνωστή εταιρεία βρετανικών αερογραμμών διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τις προφορές, στην οποία συμμετείχαν 1.000 Βρετανοί και 1.000 Αμερικάνοι. Οι Αμερικανοί βρήκαν ως πιο ελκυστική βρετανική προφορά αυτή της Γλασκώβης, όπως αυτή που έχουν οι Craig Ferguson και James McAvoy, ενώ ως πιο έξυπνη ανέφεραν αυτή της ανατολικής Αγγλίας (Geοrdie), όπως δηλαδή αυτή που έχει ο Sting. Ως καλύτερη βρετανική προφορά όλων των εποχών ανέφεραν αυτή του Sean Connery στον ρόλο του James Bond. Η ειδικός εξηγεί ότι η προφορά του Connery ξεφεύγει από το μοντέλο των «αγγλικών της βασίλισσας» και είναι η φωνή του αυτή που είναι πράγματι σταθερά ελκυστική.

Η καλύτερη αμερικανική προφορά για τους Βρετανούς ήταν αυτή του Morgan Freeman, ο οποίος επίσης, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, έχει μια θεϊκή φωνή.

Σε γενικές γραμμές η πιο σέξι προφορά αναδείχτηκε αυτή των Ιταλών, ενώ σε άλλες μελέτες υψηλές θέσεις κατέχουν, επίσης, οι προφορές των Ιρλανδών και των Γάλλων.

Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι καμία προφορά δεν διαρκεί για πάντα. Κάθε άτομο εξελίσσει την προφορά του κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αναζητούν τη βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή ώστε να την τροποποιήσουν στοχευμένα. Σε κάθε περίπτωση, το πόσο ελκυστική είναι μια προφορά εξαρτάται από το ευρύτερο πλαίσιο.

Ακόμα και μέχρι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν εκπαίδευση για να αποκτήσουν την αγγλική προφορά της ελίτ. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η τάση της εποχής αποζητά κάτι πιο ζεστό. Στη σημερινή εποχή, άλλωστε, στο Ηνωμένο βασίλειο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική η προφορά αυτή που ακούγεται αριστοκρατική και δίνει την εντύπωση ενός ατόμου που δεν ενδιαφέρεται για τη φτώχεια γύρω του. Έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, όπου η σύνδεση αυτή δεν είναι άμεση, η προφορά της βρετανικής ελίτ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Πηγή: cnn

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης