Όταν μια γυναίκα εκτίθεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, συνήθως το ανοσοποιητικό της σύστημα εμποδίζει τον ιό από το να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες. Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών όμως, ο ιός επιβιώνει για χρόνια και τελικά, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας σε καρκινικά κύτταρα.

Στην αρχή, σε κάποια κύτταρα μπορεί απλά να φαίνονται σημεία λοίμωξης από κάποιο ιό. Τα κύτταρα αυτά όμως μπορεί να αναπτύξουν προκαρκινικές, δυσπλαστικές αλλοιώσεις, γνωστές ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία, η οποία συνήθως υποστρέφεται αυτόματα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία μπορεί να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο κάποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό από άλλες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πιθανόν, η εξήγηση να δίνεται απλά από το γεγονός ότι κάποιοι τύποι του HPV να είναι πιο επιθετικοί από άλλους. Παράλληλα, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Σήμερα υπάρχουν δύο εμβόλια που προστατεύουν από κάποια από τα πιο επικίνδυνα στελέχη του HPV, το Gardasil και το Cervarix. Το Gardasil έχει εγκριθεί για αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 9-26 ετών, ενώ το Cervarix έχει εγκριθεί για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 9-25 ετών.

Για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ο καλύτερος τρόπος να προλάβουν τη μετάδοση του HPV, καθώς και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι η παραμονή σε μια μονογαμική σεξουαλική σχέση με έναν σύντροφο που δεν είναι φορέας. Διαφορετικά, η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή. Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες, είναι πολύ σημαντικός ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ενδεχόμενες δυσπλαστικές αλλοιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης