Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 άνδρες αποτελεί την πρώτη μεγάλη συγκριτική ανάλυση που κατάφερε να δείξει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της θεραπείας με τεστοστερόνη και του σχηματισμού θρομβώσεων στις φλέβες. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη δεν έχουν αυξημένη κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια νόσος που προκαλεί το σχηματισμό θρόμβων στις φλέβες, οι οποίοι εμποδίζουν τη φυσιολογική ροη του αίματος. Οι πιο συχνοί τύποι θρομβοεμβολής είναι η θρόμβωση της εν τω βάθους φλέβας που εμφανίζεται συχνά στα κάτω άκρα και η θρόμβωση της πνευμονικής φλέβας στην οποία ο θρόμβος σχηματίζεται στον πνεύμονα. Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι η τρίτη πιο συχνή καρδιαγγειακή νόσος μετά την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014 ο κρατικός οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ ζήτησε από τους κατασκευαστές να προσθέσουν στις ετικέτες όλων των εγκεκριμένων προϊόντων τεστοστερόνης την προειδοποίηση για τον πιθανό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Η προειδοποίηση, όμως, βασίστηκε στην παρακολούθηση του φαρμάκου αφού βγήκε στην αγορά και σε αναφορές περιπτώσεων που εμφάνισαν τη νόσο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκριτική μελέτη που να εξετάζει τη σχέση μεταξύ της λήψης θεραπείας με τεστοστερόνη και του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής.

Εξαιτίας μάλιστα της έλλειψης ξεκάθαρων δεδομένων σχετικά με την επικινδυνότητα των σκευασμάτων τεστοστερόνης, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις που δόθηκαν στο θέμα από τα media, πολλοί άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης φοβούνται να λάβουν θεραπεία, ενώ παράλληλα πολλοί ιατροί φοβούνται να τη συνταγογραφήσουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30572 άνδρες 40 και άνω, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τα Δεκέμβριο του 2012. Εντοπίστηκαν οι περιπτώσεις που είχαν διαγνωστεί με φλεβική θρομβοεμβολή και είχαν λάβει θεραπεία για 60 μέρες μετά τη διάγνωση. Για κάθε τέτοια περίπτωση εισάγονταν στη μελέτη 3 άτομα ίδιας ηλικίας και γεωγραφικής περιοχής με διάγνωση χαμηλής τεστοστερόνης και οποιασδήποτε προθρομβωτικής κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συνταγογράφηση θεραπείας με τεστοστερόνη δε σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης. Επιπρόσθετα, καμιά μέθοδος χορήγησης από αυτές που εξετάστηκαν, τοπικές κρέμες, διαδερματικά επιθέματα ή ενδομυϊκές ενέσεις δε βρέθηκε να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ανδρών που έλαβαν θεραπεία για 15, 30 ή 60 ημέρες πριν από τη διάγνωσή τους με φλεβική θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές επίσης τονίζουν ότι στην περίπτωση ενός άνδρα που έχει διαγνωστεί με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι εάν δε λάβει θεραπεία, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του λιπώδους ιστού, τη μείωση της μυϊκής μάζας και πιθανόν την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα που θα εκτιμήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της θεραπείας με τεστοστερόνη.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση των ανδρών που σκέπτονται να λάβουν θεραπεία με τεστοστερόνη, σχετικά με τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης