Περίπου το ¼ από τα 100 εκατομμύρια άτομα που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια είναι έφηβα κορίτσια ή γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, όμως, δήλωσαν πρόσφατα ότι τα κονδύλια που προορίζονται για τις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας δεν είναι αρκετά.

Σε μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα που χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, βρέθηκε ότι περισσότερες από 500 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια μεγάλη καταστροφή. Τα 3/5 των μητρικών θανάτων, μάλιστα, συμβαίνουν στις χώρες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών και των εφήβων δεν θα πρέπει να έχουν δευτερεύουσα σημασία στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για την έγκυο γυναίκα που είναι έτοιμη να γεννήσει ή για την έφηβη που έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης, η κατάλληλη φροντίδα είναι το ίδιο σημαντική με την τροφή το νερό ή τη στέγη.

Οι γυναίκες που έχουν ανάγκη από βοήθεια γιατί ζουν σε εμπόλεμη ζώνη ή σε περιοχή που έχει πληγεί από κάποια καταστροφή είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη σεξουαλική βία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μη προγραμματισμένες κυήσεις. Το να υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης μιας εγκυμοσύνης και να νιώθει κάποιος ασφαλής από το ενδεχόμενο σεξουαλικής επίθεσης, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι γυναίκες δεν θα σταματήσουν να γεννούν επειδή υπάρχει πόλεμος ή κάποια καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη στιγμή 59,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους εξαιτίας πολεμικών συρράξεων, το 1/5 των οποίων είναι Σύροι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ πολλοί από τους πρόσφυγες που ζουν στις κατασκηνώσεις προσελκύουν την προσοχή των media, δύο στους τρεις ζουν σε αστικές περιοχές. Για τη μειονότητα που ζει στις κατασκηνώσεις, η μέση διάρκεια παραμονής είναι τα 20 έτη.

Η αναδιανομή των πόρων της ανθρωπιστικής βοήθειας, έτσι ώστε να παρέχεται προστασία στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι πολύ σημαντική προκειμένου να προληφθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι αυτήν τη στιγμή δεν επαρκούν.

Οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι χρειάζεται εντατική προσπάθεια για να βοηθήσουν τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα έφηβα κορίτσια, αλλά επίσης πρέπει να επενδύσουν και σε ένα πιο σταθερό καθεστώς, ικανό να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές της Ασίας δεν πλήττονται μόνο από εμπόλεμες συγκρούσεις, αλλά και από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες, οι τυφώνες και η ξηρασία.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων εθνών προσέφερε βοήθεια μετά τον κυκλώνα Pam που χτύπησε το Βανουάτου τον Μάρτιο, στους δίδυμους σεισμούς στο Νεπάλ έναν μήνα αργότερα, καθώς και στον κυκλώνα Komen στο Μιανμάρ και τον τυφώνα Koppu στις Φιλιππίνες, οι οποίοι προκάλεσαν επιπλέον και πλημμύρες. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κάποιος πόσο δύσκολο είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη παρέμβαση που θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις εκάστοτε ανάγκες.

Το προηγούμενο έτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν πόροι για την προστασία των γυναικών και των εφήβων αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πηγή: Reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης