Μια ερευνητική ομάδα από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Columbia, αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι άνδρες επιθυμούν τη σεξουαλική δραστηριότητα και την οικειότητα με τη σύντροφό τους στα πλαίσια μιας σχέσης που χαρακτηρίζεται από σεβασμό κι εμπιστοσύνη. Η μελέτη παρέχει ένα στιγμιότυπο της ανάπτυξης των αξιών της αρρενωπότητας κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει διερευνηθεί αρκετά.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη 33 άνδρες 14-16 ετών με σκοπό να μάθουν πως εξελίχθηκαν οι ρομαντικές σεξουαλικές τους σχέσεις. Η εισαγωγή τους στη μελέτη έγινε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια κοινοτική κλινική για εφήβους, η οποία εξυπηρετεί νέους χαμηλού εισοδήματος, κυρίως αφρό-αμερικανικής καταγωγής. Η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη μέση, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ανοιχτές ερωτήσεις για τις σχέσεις και το σεξ. Για παράδειγμα, ρωτήθηκαν σχετικά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά της συντρόφου, σχετικά με την οικειότητα, την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη.

Μπορεί οι αξίες του σύγχρονου πολιτισμού να θέλουν τους έφηβους άνδρες να αναζητούν το σεξ και όχι τη σχέση, φαίνεται όμως πως οι αξίες και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις σχέσεις και το σεξ, είναι εν τέλει πιο πολύπλοκες. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι από τους συμμετέχοντες ανέφεραν το σεξ ως τον πρωταρχικό σκοπό της σχέσης τους με το άλλο φύλλο.

Η μελέτη προάγει την κατανόηση των πρώιμων ερωτικών σχέσεων των εφήβων μέσα από δύο σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, οι στενές σχέσεις βρέθηκαν να είναι σημαντικές για όλους τους συμμετέχοντες. Δεύτερον, όλοι επιθυμούσαν σχέσεις οικειότητας και αγάπης, εξέφραζαν αδυναμία και εξάρτηση και θεωρούσαν ιδιαίτερα σημαντική την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγοι ήταν οι συμμετέχοντες που περιέγραψαν την προσπάθεια τους να αποπλανήσουν τη σύντροφο τους, ή που υπερηφανεύτηκαν για τον αριθμό των κατακτήσεων τους. Ο τομέας στον οποίο οι έφηβοι εξέφρασαν την αδυναμία τους ήταν η έλλειψη γνώσεων γύρω από το σεξ , καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με τις προσωπικές τους σεξουαλικές επιδόσεις.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σαφώς σε αντίθεση με τις περιγραφές των μεγαλύτερων σε ηλικία, σεξουαλικά έμπειρων έφηβων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις πρέπει να επικεντρώνονται στο σεξ, να αποφεύγουν την οικειότητα, ενώ οι ίδιοι μπορούν να συμπεριφέρονται στις νεαρές γυναίκες σαν να είναι αντικείμενα του σεξ.

Το δείγμα της μελέτης αποτελούταν κυρίως από νεαρούς έφηβους χαμηλού εισοδήματος και αφρό-αμερικανικής καταγωγής και για αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί, αλλά τα αποτελέσματα μπορούν να ισχύουν για πληθυσμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το επόμενο ερευνητικό βήμα περιλαμβάνει την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι πρώιμες πεποιθήσεις περί αρρενωπότητας στην αρχή της εφηβείας εξελίσσονται μέσα στο χρόνο. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς να ανταποκριθούν πιο άμεσα στις ανάγκες της σεξουαλικής υγείας των νεαρών ανδρών και να συμπεριλάβουν την ανάπτυξη πεποιθήσεων περί αρρενωπότητας στις υπηρεσίες προαγωγής υγείας.

Πηγή : medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης