Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Apple έχει προσλάβει μια μικρή ομάδα μηχανικών για να εργαστούν σε ένα απομονωμένο γραφείο στο Palo Alto στην California, με απόλυτη μυστικότητα, πάνω σε μια πρωτοβουλία του εκλιπόντος συνιδρυτή της εταιρείας, Steve Jobs. Ο σκοπός είναι να καταφέρουν, να αναπτύξουν αισθητήρες που θα μπορούν να ανιχνεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να τρυπήσει το δέρμα του.

Αν η πρωτοβουλία της Apple στεφθεί με επιτυχία θα είναι μια επανάσταση στο τομέα της βιοϊατρικής που αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή εδώ και πολλά χρονιά χωρίς αποτελέσματα Η ομάδα της Apple εργάζεται πάνω σε αυτή την ιδέα του Jobs εδώ και πέντε χρόνια. Ο ίδιος είχε οραματιστεί φορητές συσκευές που θα έμοιαζαν με ρολόγια και θα μπορούσαν να καταγράφουν σημαντικά ζωτικά σημεία του ατόμου όπως είναι ο καρδιακός ρυθμός, τα επίπεδα οξυγόνου και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ήδη το 2010 η Apple αγόρασε μια μικρή εταιρεία που εξειδικευόταν στην τεχνολογία αισθητήρων στο πεδίο της υγείας και της ευεξίας. Από τότε μέχρι και σήμερα οι συμμετέχοντες στην ανάπτυξη του προϊόντος έχουν ένα ρόλο εμπιστευτικό και για αυτό το λόγο μόνο υποθέσεις μπορεί να γίνουν για τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται για την επιτυχή διεκπεραίωση της πρωτοβουλίας αυτής που μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. Λίγα είναι γνωστά για τις λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η μυστική ομάδα της Apple κατασκευάζει οπτικούς αισθητήρες που θα μπουν με τη διάχυση φωτός μέσα από το δέρμα να μετρούν το σάκχαρο του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της βιοϊατρικής αναφέρουν πόσο δύσκολη είναι η ακριβής μέτρηση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα και πως οι αποτυχίες είναι αλλεπάλληλες αλλά δε σταματούν τις εταιρείες από το να συνεχίζουν την προσπάθεια, αν και το κόστος για αυτές είναι μεγάλο. Η επιτυχία όμως θα αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων με διαβήτη, θα διευρύνει το πεδίο της ιατρικής έρευνας και θα ανοίξει μια νέα αγορά στον κλάδο υγείας και ευεξίας απευθυνόμενη σε καταναλωτές που θα θέλουν να έχουν μια εύκολη και αξιόπιστη καταγραφή των ζωτικών τους σημείων. Παράλληλα, με το κατάλληλο marketing το ρολόι της Apple θα μπορούσε να γίνει ένα προϊόν που θα πρέπει κάνεις να αποκτήσει- και όχι που απλά θα ήταν καλό να αποκτήσει- για όλους αυτούς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έναν πιο εύκολο τρόπο μέτρησης του σακχάρου στο αίμα τους.

Η Apple ωστόσο δεν είναι η μονή εταιρεία με βλέψεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Η βιοϊατρική ομάδα της Google εργάζεται στην παρούσα φάση πάνω στην κατασκευή φακών επαφής που μπορούν να μετρήσουν το σάκχαρο του αίματος μέσω του οφθαλμού.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνονται από μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να τις υποστηρίξουν, να χρηματοδοτήσουν την ερευνά και να προάγουν την καινοτομία που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης