Ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει τα ευρήματα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 3.000 φοιτητές από τη νοτιοδυτική Ουγκάντα. Οι φοιτητές απάντησαν σε έναν αριθμό ερωτήσεων σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τη φυσική και ψυχική υγεία, τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και την εμπειρία με τις ουσίες. Τα ερωτήματα σχετικά με την ομοφυλοφιλία σχετίζονταν με τα συναισθήματα των φοιτητών καθώς και με τις δράσεις τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους τρεις είχε ερωτευτεί άτομο του ίδιου φύλου, ένας στους 5 είχε νιώσει έλξη για άτομο του ίδιου φύλου και ένας στους 10 είχε σεξουαλική επαφή με άτομο του ίδιου φύλου. Σε γενικές γραμμές βρέθηκε ότι το 6%-8% των ανδρών και το 10%-16% των γυναικών είχαν εμπλακεί σε σχέσεις με το ίδιο φύλο.

Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές, καθώς τα νούμερα που προέκυψαν είναι σύμφωνα με αυτά που έχουν προκύψει και σε άλλες χώρες. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ίσως να ήταν και μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε η έντονη προπαγάνδα κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, η οποία αναμένεται να έχει προαγάγει ψευδείς απαντήσεις παρά το καθεστώς ανωνυμίας που παρείχε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Lund και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας είναι μια καθηγήτρια εξειδικευμένη σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας. Οι τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες της ομάδας έχουν στόχο τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας των νέων στη νοτιοδυτική Ουγκάντα.

Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια που έχει αρχίσει από το 2004. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν επίσης διάφορες δραστηριότητες προαγωγής υγείας με σκοπό την πρόληψη των επικίνδυνων συμπεριφορών, της σεξουαλικής βίας και της λοίμωξης από HIV στα νέα άτομα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ομοφυλοφιλικές εμπειρίες φαίνεται να σχετίζονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία που περιλαμβάνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, την υιοθέτηση επικινδύνων σεξουαλικών συμπεριφορών, τη χρήση ουσιών καθώς και το να είναι κάποιος θύμα σεξουαλικής καταπίεσης και βίας. Επίσης, τα άτομα που ανέφεραν ομοφυλόφιλες εμπειρίες εξέφραζαν συχνότερα την ανάγκη τους για συμβουλευτική σεξουαλικής υγείας αλλά και την αδυναμία πρόσβασης σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ενεργές καμπάνιες ενάντια στην εξάπλωση του HIV, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα θέσουν σε προτεραιότητα την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτήν την ευάλωτη ομάδα, τονίζοντας ότι οι καμπάνιες αυτές είναι αποτελεσματικές στον βαθμό που όλοι, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους ταυτότητα, λαμβάνουν την ίδια φροντίδα και τον ίδιο σεβασμό από τους επαγγελματίες υγείας.

Σήμερα όμως υπάρχει μια ισχυρή προκατάληψη κατά της ομοφυλοφιλίας στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Ουγκάντα. Η απουσία της γνώσης σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα δίνει πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση μύθων, σύμφωνα με τους οποίους, για παράδειγμα, η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε δύο άνδρες δεν ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV, ενώ παράλληλα, μια ομοφυλόφιλη γυναίκα μπορεί να θεραπευτεί μέσω αυτού που ονομάζεται «διορθωτικός βιασμός».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει τη συχνότητα της ομοφυλοφιλίας και της αμφιφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, καθώς και τους σχετικούς κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα είναι πολύ βασικά, έτσι ώστε να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ευελπιστούν τα ευρήματά τους να καταπραΰνουν τουλάχιστον το κλίμα προκατάληψης κατά της ομοφυλοφιλίας που επικρατεί σήμερα στην Ουγκάντα.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης