Ειδικοί προειδοποιούν πως οι αλλαγές του Donald Trump στην πολιτική σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία θέτουν σε κίνδυνο τις γυναίκες όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια από τις πιο ανησυχητικές αλλαγές είναι αυτή που εμποδίζει τους αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ να προσφέρουν συμβουλευτική και καθοδήγηση σχετικά με την αντισύλληψη και τη διακοπή κύησης. Οι ειδικοί σχολιάζουν πως, αν ο σκοπός της αλλαγής ήταν η μείωση του αριθμού των εκτρώσεων, δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποτελεσματική, καθώς σχετίστηκε με αύξηση του αριθμού των αμβλώσεων σε χώρες της Αφρικής. Αυτό πιθανόν εξηγείται από το γεγονός ότι οι οργανισμοί που επηρεάστηκαν από την αλλαγή της πολιτικής έχασαν τη χρηματοδότησή τους και κάτ’ επέκταση περιορίστηκε η δυνατότητα παροχής αντισυλληπτικών μεθόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, από το κοινοβούλιο έχει περάσει νομοσχέδιο που αρνείται την ασφαλιστική κάλυψη για τα εκατομμύρια γυναικών που επιθυμούν να διακόψουν μια κύηση, ενώ ο ίδιος ο Trump δήλωσε ότι θα συμφωνούσε με ομοσπονδιακό νόμο που θα απαγορεύει τη διακοπή κύησης μετά τις 20 εβδομάδες.

Επίσης, πολλές είναι οι προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας των μεθόδων αντισύλληψης. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η πρόταση απαγόρευσης των εταιρειών οικογενειακού προγραμματισμού να λαμβάνουν χρηματοδότηση από πηγές όπως η Medicaid, που βοηθούν τα άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα.

Φυσικά, η κατάργηση του Obamacare δεν μπορεί πάρα να έχει περισσότερες επιπτώσεις στη γυναικεία σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία. Το γνωστό πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας παρείχε στις ασφαλισμένες γυναίκες πρόσβαση σε αντισυλληπτικές μεθόδους χωρίς πληρωμή και η έρευνα έδειχνε ότι τα ποσοστά των γυναικών που λάμβαναν αντισυλληπτικά μέτρα είχαν αυξηθεί, γεγονός που συνέβαλε στην πρόσφατη μείωση του αριθμού των εκτρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καλά αποτελέσματα του προγράμματος βέβαια είναι πολύ πιθανό να μη συνεχιστούν μετά τη διακοπή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες θα πρέπει πλέον να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την ασφάλιση της υγείας τους καθώς και για τους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνουν.

Υπάρχουν επίσης κι άλλες αναμενόμενες πολιτικές που θα μπορούσαν να εντείνουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και να επηρεάσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Οι ειδικοί, βέβαια, περιμένουν να δουν τις πραγματικές επιπτώσεις μετά την εφαρμογή των πολιτικών, ωστόσο τονίζουν ότι είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η πολιτική Trump στρέφεται ενάντια στη γυναικεία υγεία. Είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να υποστηρίξουν τη γυναικεία υγεία βασισμένοι στα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης