Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σημείωσαν νέα αύξηση μέσα στο 2015. Αναφέρθηκαν πάνω από 1.5 εκατομμύρια λοιμώξεις από χλαμύδια, 400.000 λοιμώξεις από γονόρροια, 24.000 περιστατικά πρωτογενούς και δευτερογενούς σύφιλης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειωθήκαν στα κρούσματα σύφιλης (19%), γονόρροιας(13%) και χλαμυδίων.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπαθείς πρόληψης των ΣΜΝ ιδιαίτερα στις ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Από τη στιγμή ποια τα κρούσματα αυξάνονται και πολλά από τα συστήματα πρόληψης έχουν διαβρωθεί, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση, η ανάκτηση και η επέκταση υπηρεσιών πρόληψης. Διαφορετικά το κόστος, το οικονομικό αλλά και το ανθρώπινο θα συνεχίσει να αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρονιά έγινε περικοπή στη χρηματοδότηση σε περισσότερα από τα μισά προγράμματα πρόληψης των ΗΠΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 20 κλινικές για τα ΣΜΝ. Λιγότερες κλινικές σημαίνει μικρότερη πρόσβαση σε προληπτικό έλεγχο και θεραπεία. Τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη είναι πλέον λοιμώξεις θεραπεύσιμες με τη λήψη αντιβιοτικών. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση και θεραπεία έχει μεγάλη σημασία στον έλεγχο της εξάπλωσης τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις ΣΜΝ παραμένουν αδιάγνωστες και θέτουν τα άτομα σε κίνδυνο σοβαρών και μονίμων συνέπειων, όπως είναι ο χρόνιος πόνος, η υπογονιμότητα και η αύξηση του κίνδυνου προσβολής από HIV. Επιπλέον τα ΣΜΝ κοστίζουν στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ σχεδόν 16 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Οι νέοι ηλικίας 15-24 , οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι έχουν το πιο υψηλό κίνδυνο προσβολής από κάποιο ΣΜΝ, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να είναι υψηλά τα ποσοστά της σύφιλης σε νεογνά. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιπλοκές της σύφιλης μπορεί να είναι καταστροφικές και περιλαμβάνουν τη αποβολή, την παλίνδρομο κύηση, τη τύφλωση ή το εγκεφαλικό. Η αύξηση των ποσοστών της τόσο στα νεογνά όσο και στην ομάδα των ομοφυλοφίλων και αμφιφυλόφιλων δείχνει ξεκάθαρα πως ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών δε λαμβάνει τι απαραίτητες υπηρεσίες πρόληψης. Κάθε έγκυος γυναίκα θα έπρεπε να κάνει προληπτικό έλεγχο για τη σύφιλη, ενώ τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά θα πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο. Η έγκαιρή πρόληψη δεν προλαμβάνει μόνο τη μετάδοση της λοίμωξης, αλλά προστατεύει και το ίδιο το άτομο δίνοντας του τη δυνατότητα της άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης χωρίς να έχει συμπτώματα ή επιπλοκές από τη λοίμωξη.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης