Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, κατά τη διάρκεια των πρώτων εφηβικών χρόνων, τα κορίτσια φαίνεται πως χάνουν φίλους από το κοινωνικό τους δίκτυο εάν προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, ενώ κερδίζουν φίλους εάν παραμείνουν σε ανολοκλήρωτες ερωτικές περιπτύξεις. Αντιθέτως, τα συνομήλικα αγόρια κερδίζουν φίλους εάν κάνουν σεξ και χάνουν φίλους εάν έχουν μη ολοκληρωμένες περιπτύξεις.

Το κοινωνικό δίκτυο των κοριτσιών λοιπόν φαίνεται να συρρικνώνεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης ενώ αυτό των αγοριών επεκτείνεται. Έκπληξη όμως προκάλεσε το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο, τα κορίτσια που είχαν ερωτικές περιπτύξεις χωρίς να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή απόκτησαν σημαντικά περισσότερες φιλικές σχέσεις, ενώ τα αγόρια που είχαν παρόμοια συμπεριφορά έχασαν σημαντικό αριθμό φίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δυο μεγάλες προοπτικές μελέτες που διεξήχθησαν σε μαθητές 11-16 ετών, κατοίκους 28 διαφορετικών αγροτικών κοινοτήτων στην Αϊόβα και την Πενσυλβανία, ανάμεσα στο 2003 και το 2007. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν στα δεδομένα 921 μαθητών που συμπλήρωναν ερωτηματολόγια, τα οποία, μεταξύ άλλων, εξέταζαν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και τους ζητούσαν να κατονομάσουν τους καλύτερους τους φίλους.

Σε περιόδους που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τα κορίτσια είχαν 45% μείωση στην κοινωνική του αποδοχή από τους συνομηλίκους, ενώ τα αγόρια είχαν αύξηση της τάξεως του 88%. Όταν ανέφεραν ότι είχαν ερωτικές περιπτύξεις χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, η αποδοχή από τους συνομηλίκους αυξήθηκε κατά 25% στα κορίτσια και μειώθηκε κατά 29% στα αγόρια.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τις κοινωνικές προσδοκίες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν τα δυο φύλα. Οι άνδρες και οι έφηβοι αναμένεται να έχουν ισχυρή σεξουαλική ορμή που θα τους ωθήσει περισσότερο στην αναζήτηση σεξουαλικής επαφής και όχι ρομαντικής σχέσης με σκοπό την εύρεση πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων. Αντιθέτως, από τις γυναίκες και τις νεαρές έφηβες αναμένεται να αναζητούν περισσότερο τη ρομαντική σχέση παρά τη σεξουαλική επαφή, να δίνουν αξία στη μονογαμία και να συγκρατούν τους άνδρες στο πλαίσιο ρομαντικών σχέσεων. Φαίνεται λοιπόν πως η κοινωνία έχει στην περίπτωση του σεξ δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι γυναίκες αψηφούν τις κοινωνικές επιταγές και έχουν περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις και πολλαπλούς συντρόφους στιγματίζονται κοινωνικά, ενώ για τις ίδιες συμπεριφορές οι άνδρες ανταμείβονται.

Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν πως τα κορίτσια που δεν ανταποκρίνονταν στο στερεότυπο του φύλου τους κι έκαναν σεξ, έχαναν φίλους και από τα δυο φύλα, ενώ τα αγόρια που είχαν μη ολοκληρωμένες σεξουαλικές περιπτύξεις έχαναν κυρίως ομόφυλους φίλους. Στην περίπτωση των αγοριών λοιπόν, είναι άτομα του ίδιου φύλου αυτά που επιβάλουν τις κοινωνικές νόρμες περί αρρενωπότητας, ενώ στην περίπτωση των κοριτσιών τα ηχηρά μηνύματα περί κατάλληλης σεξουαλικής συμπεριφοράς λαμβάνονται τόσο από κορίτσια όσο και από αγόρια.

Δε δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβες δεν τιμωρούν τους άρρενες συνομηλίκους τους για τη μη αναμενόμενη συμπεριφορά τους, καθώς η συμπεριφορά αυτή ανταμείβει τις ίδιες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο. Οι νεαροί έφηβοι όμως δε διστάζουν να στιγματίσουν τα κορίτσια για την ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη, η οποία ευνοεί τους ίδιους. Ένας λόγος για αυτό, είναι ότι στην ηλικία αυτή είναι μικρός ο αριθμός των αγοριών που καταφέρνουν να έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, ενώ όσα δεν το καταφέρνουν κρίνουν αρνητικά τα κορίτσια που έχουν.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο τρόπος που γίνεται αντιληπτή η σεξουαλική συμπεριφορά ενός εφήβου από τους συνομηλίκους του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μετέπειτα σεξουαλική του προσαρμογή και την εξέλιξη της σεξουαλικότητας του.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης