Ο σκοπός μιας πρόσφατης ανασκόπησης ήταν να εξετάσει εάν και σε ποιο βαθμό σχετίζονται οι νευρολογικοί και οι ενδοκρινολογικοί παράγοντες με τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα σεξουαλικών νοσημάτων και νοσημάτων του ουροποιητικού.

Εκτεταμένα νευρικά κυκλώματα του εγκέφαλου, του νωτιαίου μυελού και της περιφέρειας συμμετέχουν στον έλεγχο των οργάνων τόσο του ουροποιητικού όσο και του γεννητικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύγκλιση και ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των οργάνων της πυέλου σε επίπεδο κεντρικού νευρικού συστήματος. Μέσω αυτού του μηχανισμού, λοιπόν, μπορεί να εξηγηθεί η συνυπάρχουσα νοσηρότητα των ουρογεννητικών δυσλειτουργιών καθώς και η επιτυχία της αντιμετώπισης της υπερδραστήριας κύστης μέσω νευρικού ερεθισμού. Ωστόσο, η σύνδεση των ορμονών του φύλου με την παθοφυσιολογία των ουρογεννητικών δυσλειτουργιών έρχεται αντιμέτωπη ακόμα με αντιφατικά ερευνητικά ευρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έπειτα από ανάλυση των σχετικών μελετών βρήκαν ότι η αιτιολογία των δυσλειτουργιών του ουροποιητικού συνήθως εντοπίζεται στην περιφέρεια. Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν τα ουρογεννητικά όργανα και οι οποίες εκφυλίζονται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό ενδεχομένως συνιστά ακόμη έναν αιτιολογικό παράγοντα των ουρογεννητικών δυσλειτουργιών. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι, αν και αναγνωρίζεται από τους κλινικούς ότι η ακράτεια ουρών έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να διερευνά την επίδραση της σεξουαλικής λειτουργίας ή δυσλειτουργίας στα όργανα του ουροποιητικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το κενό αυτό στη βιβλιογραφία και ευελπιστούν ότι η ερευνητική διαδικασία θα κινητοποιηθεί ώστε να το καλύψει. Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα αναφορικά με τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα των σεξουαλικών νοσημάτων και των νοσημάτων του ουροποιητικού είναι πολύ σημαντικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης