Μια ερευνητική ομάδα από το Κονέκτικατ ανακοίνωσε πρόσφατα ένα διόλου ρομαντικό εύρημα, σύμφωνα με το οποίο, όσο πιο οικονομικά ανεξάρτητος είναι ένας από τους δύο συζύγους, τόσο πιο πιθανό είναι ο άλλος να τον απατήσει.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό συμμετείχαν 2750 έγγαμα άτομα ηλικίας 18-32.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν την έκπληξη τους για αυτό το εύρημα αφού θα περίμενε κανείς ότι τα άτομα δε θα δάγκωναν το χέρι που τα ταΐζει. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δε θέλουν να αισθάνονται εξαρτημένα από το σύντροφο τους, αλλά να νιώθουν ότι υπάρχει μια σχετική ισότητα στη σχέση.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι σχεδόν το 5% των γυναικών που είναι εξολοκλήρου εξαρτημένες οικονομικά από τους άνδρες τους θα έχουν εξωσυζυγική σχέση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους οικονομικά εξαρτώμενους άνδρες ανέβαινε στο 15%.

Στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να απιστήσουν εάν δεν είναι οι βασικοί οικονομικοί πάροχοι της οικογένειας σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνδρες που δεν είναι αυτοί που υποστηρίζουν κυρίως την οικογένεια τους οικονομικά, σύμφωνα με τις κοινωνικοπολιτισμικές επιταγές, δέχονται μια απειλή στην αρρενωπότητα τους. Το εξωσυζυγικό σεξ, λοιπόν, τους δίνει την ευκαιρία να συμπεριφερθούν με τρόπο που θεωρείται κατεξοχήν αρρενωπός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους άνδρες, ιδιαίτερα τους νέους, η αρρενωπότητα προσδιορίζεται κυρίως με όρους σεξουαλικού ανδρισμού, κατακτήσεων και αριθμού σεξουαλικών συντρόφων. Ίσως λοιπόν η απιστία να είναι ένας τρόπος αποκατάστασης της πληγωμένης αρρενωπότητας. Παρομοίως, η απιστία επιτρέπει στους άνδρες των οποίων η αρρενωπότητα απειλείται να αποστασιοποιηθούν κι ενδεχομένως να τιμωρήσουν τις οικονομικά ισχυρότερες συζύγους τους.

Τα ευρήματα λοιπόν έδειξαν ότι καθώς το ποσοστό των πόρων που οι άνδρες παρείχαν στην οικογένεια αυξανόταν, οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό να διαπράξουν συζυγική απιστία. Αυτό βρέθηκε να ισχύει μέχρι ένα σημείο, αφού από ότι φαίνεται οι άνδρες που κερδίζουν πάνω από το 70% του συνολικού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Πολύ συχνά, ένας άνδρας που κερδίζει σημαντικά περισσότερα από τη σύζυγό του και διατηρεί εξωσυζυγική σχέση έχει στο νου του το μοντέλο των διασημοτήτων, των αθλητών, των πολιτικών και γενικότερα το προφίλ του ισχυρού, απίστου άνδρα που προβάλλεται από τα media. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι ο άνδρας που είναι πολύ πιο οικονομικά ισχυρός από τη σύζυγό του έχει αυξημένες πιθανότητες να την απατήσει, σε σύγκριση με τον άνδρα που είναι το ίδιο ή ελαφρώς πιο ισχυρός από αυτή.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό της οικονομικής συνεισφοράς της γυναίκας στην οικογένεια τόσο λιγότερο πιθανό είναι να διαπράξει απιστία. Αυτό συμφωνεί με μια προηγούμενη μελέτη η οποία ανέδειξε ότι οι γυναίκες που κερδίζουν περισσότερα από το σύζυγό τους γνωρίζουν πολύ καλά την απόκλιση της σχέσης τους από τις πολιτισμικές προσδοκίες, ενώ πολύ συχνά υποφέρουν από αυξημένο άγχος και αϋπνία. Παράλληλα, οι γυναίκες αυτές φαίνεται να προσχωρούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές για να εξομαλύνουν την απόκλιση αυτή από τα κοινωνικά στερεότυπα. Για παράδειγμα, μπορεί να υποτιμούν τα επιτεύγματα τους ή ακόμα και να αυξάνουν την ώρα που ασχολούνται με το νοικοκυριό προκειμένω να μειώσουν τις συγκρούσεις με τους συζύγους τους και να ενισχύσουν την αρρενωπότητα τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι πρόκειται για τακτικές που έχουν στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας σε σχέσεις που δέχονται έντονες πιέσεις.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης