Η απάντηση των ειδικών είναι καταφατική. Τα προσπερματικά υγρά μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια, το οποίο σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και εάν η εκσπερμάτιση δεν ολοκληρωθεί στον κόλπο. Τα σπερματοζωάρια παραμένουν ζωντανά μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναικάς για αρκετές ημέρες. Η γονιμοποίηση είναι πιθανό να συμβεί σε αυτό το διάστημα που παραμένουν ζωντανά.

Η έξοδος του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση είναι μια από τις πιο παλιές μορφές αντισύλληψης. Είναι ανέξοδη, άμεσα διαθέσιμη και δεν έχει παρενέργειες. Είναι ωστόσο αναξιόπιστη, ενώ παράλληλα δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άτομο λοιπόν που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση της ζωής του να τεκνοποιήσει είναι απαραίτητο να χρησιμοποίει μια μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας. Ο ειδικός μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης σε κάθε περίπτωση μεθόδου. Εάν κανείς δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει ούτε στο απώτερο μέλλον μπορεί να επιλέξει μια μόνιμη μη αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης . Εάν μια γυναίκα έχει καλή υγεία χωρίς ιατρικά προβλήματα που να αποκλείουν την ορμονική αντισύλληψη, μπορεί να επιλέξει και αύτη την εναλλακτική.

Για μια γυναίκα στην κλιμακτήριο οι εναλλακτικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν:

• Συνδυασμό οιστρογόνων-προγεστερόνης σε χάπι η δακτύλιο εάν δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να το απαγορεύουν
• Μια αντισυλληπτική μέθοδο που περιέχει μόνο προγεστίνη όπως είναι το χάπι προγεστίνης, το οποίο παράλληλα προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου.
• Ένα δερματικό επίθεμα οιστρογόνων –προγεστερόνης εάν δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων ή άλλης αιματολογικής διαταραχής. Σε κάθε περίπτωση όμως η χρήση τους χρειάζεται προσοχή γιατί αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.
• Στείρωση με σκοπό την μόνιμη μη αναστρέψιμη αντισυλληπτική προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποία μέθοδο και να επιλεχθεί οι ειδικοί συστήνουν τη συνέχιση της χρήση αντισυλληπτικής προστασίας σε όλη τη δούρεια της κλιμακτήριου καθώς και για 12 μήνες μετά τη φυσιολογική διακοπή του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης