Μια νέα μελέτη δείχνει πως το κάπνισμα, αλλά και η έκθεση στον καπνό από δεύτερο χέρι μπορεί να ενεργοποιήσει πρόωρα την εμμηνόπαυση και να συμβάλει στην υπογονιμότητα των γυναικών.

Προηγούμενη μελέτη έχει συνδέσει το κάπνισμα με υψηλότερα ποσοστά υπογονιμότητας και ενδεχομένως με πρόωρη εμμηνόπαυση. Η επίπτωση της εισπνοής καπνού από δεύτερο χέρι, όμως, δεν είχε διερευνηθεί ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τη γυναικεία υγεία που ξεκίνησε το 1991. Συνολικά εξέτασαν τα στοιχεία 160.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με καλή γενική υγεία.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν στην ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες μπήκαν στην εμμηνόπαυση, στη γονιμότητα και την έκθεση τους στον καπνό. Επαρκείς πληροφορίες βρήκαν σε 88.000 γυναίκες αναφορικά με τη γονιμότητα και σε 80000 αναφορικά με την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είτε αυτή έγινε φυσικά είτε χειρουργικά.

Τόσο το κάπνισμα , όσο και η έκθεση στον καπνό από δεύτερο χέρι, συνδέθηκαν με υπογονιμότητα και πρώιμη εμμηνόπαυση, δηλαδή, πριν από την ηλικία των 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ οι καπνίστριες ή οι πρώην καπνίστριες είχαν 14% αυξημένη πιθανότητα υπογονιμότητας και 26% αυξημένη πιθανότητα να έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση. Η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτου αιτίας.
Ανάμεσα στις μη καπνίστριες, αυτές που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε καπνό από δεύτερο χέρι, όπως για παράδειγμα συνέβαινε εάν συζούσαν με καπνιστή για πάνω από 10 χρόνια ήταν 18% πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υπογονιμότητας ή να εμφανίσουν πρώιμη εμμηνόπαυση. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κάπνιζαν έμπαιναν σε εμμηνόπαυση 22 μήνες πιο νωρίς από αυτές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή δεν είχαν εκτεθεί σε καπνό ποτέ. Αυτές όμως που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στο παθητικό κάπνισμα έμπαιναν σε εμμηνόπαυση 13 μήνες νωρίτερα από αυτές που δεν είχαν καθόλου εκτεθεί σε καπνό.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση. Πρόκειται για μια μελέτη που εξετάζει δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχτεί χωρίς να μπορεί να ελέγξει άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την πρώιμη έκθεση σε καπνό στην παιδική ηλικία. Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι ο καπνός αλληλεπιδρά με τις ορμόνες κα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας που έχει η αποφυγή της έκθεσης στον καπνό και μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις γυναίκες όλων των ηλικιών έτσι ώστε να διακόψουν το κάπνισμα ή να αποφύγουν την εισπνοή από δεύτερο χέρι. Ιδιαίτερα οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι σημαντικό να λάβουν τα μέτρα τους καθώς η έκθεση στον καπνό ενεργητικά ή παθητικά έχει σχετιστεί με πρόωρο τοκετό, μικρό βάρος γέννησης, βρεφικό θάνατο και συγκεκριμένες συγγενείς ανωμαλίες.

Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικό να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση και στους επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα τους γυναικολόγους, έτσι ώστε να συμβουλεύουν επαρκώς τις γυναίκες σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον καπνό.

Πηγή: webmd
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης