Σε μια νέα μελέτη βρέθηκε ότι οι άνδρες τείνουν να είναι περισσότερο δυναμικοί και αυταρχικοί στην εργασία τους όταν το αφεντικό τους είναι γυναίκα, γιατί όπως φαίνεται αισθάνονται απειλή. Οι ερευνητές μάλιστα αποδίδουν την αντίδραση των ανδρών να είναι πιο δύστροποι και να προβάλουν έντονα την αυτοπεποίθηση τους απέναντι σε γυναίκα προϊσταμένη σε ένα βαθιά ριζωμένο φόβο ότι η αρρενωπότητα τους θα αμφισβητηθεί.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την ψυχολογική θεωρία τoυ επισφαλούς ανδρισμού, η οποία υποθέτει ότι οι άνδρες αντιδρούν έντονα απέναντι στις γυναίκες με υψηλότερη θέση γιατί η αρρενωπότητα τους απειλείται πιο εύκολα από αυτές. Οι άνδρες υφιστάμενοι λοιπόν όταν αλληλεπιδρούν με γυναίκα προϊσταμένη βιώνουν έντονα την απειλή του ανδρισμού τους, γεγονός που τους κάνει να ενεργούν πιο αυταρχικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξήγηση αυτή έχει τη βάση της στην ιδέα ότι η αρρενωπότητα και ο ανδρισμός έχουν χαρακτήρα εύθραυστο και φευγαλέο και χρειάζεται συνεχώς να επιβεβαιώνονται, ιδιαίτερα όταν υπάρχει απειλή που συνδέεται στενά με τη θηλυκότητα.

Στη μελέτη, η οπoία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, συμμετείχαν 76 φοιτητές, 52 άνδρες και 24 γυναίκες, στους οποίους ζητήθηκε να διαπραγματευτούν το μισθό τους σε μια υποτιθέμενη συνέντευξη για εργασία με έναν άνδρα ή μια γυναίκα μάνατζερ.

Στο τέλος της συνέντευξης τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αξιολογούσε το βαθμό της απειλής που ένιωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες συμμετέχοντες που έδωσαν τη συνέντευξή τους σε γυναίκες ένιωσαν μεγαλύτερη απειλή και αντέδρασαν με το να πιέζουν συνεχώς για υψηλότερο μισθό σε σύγκριση με τους άνδρες που διαπραγματεύονταν με άνδρα. Το φύλο του μάνατζερ δε βρέθηκε να επηρεάζει τις συμμετέχουσες, οι οποίες σε γενικές γραμμές διαπραγματεύονταν για χαμηλότερο μισθό σε σύγκριση με τους άνδρες, εύρημα που αντανακλά την τάση των γυναικών να είναι λιγότερο επιθετικές στις διαπραγματεύσεις τους .
Σε άλλες μελέτες, στις οποίες δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα υποθετικό bonus για να το μοιραστούν με τους συναδέρφους, βρέθηκε ότι οι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να μοιράσουν τα χρήματα δίκαια όταν έπρεπε να τα μοιραστούν με γυναίκα προϊσταμένη.

Η έννοια της αρρενωπότητας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στη σύγχρονη δυτική κοινωνία, όπου οι ρόλοι του φύλου είναι ολοένα και λιγότερο διακριτοί. Όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν υψηλόβαθμες εργασιακές θέσεις και έχουν βασικό ρόλο στην παροχή αγαθών στην οικογένεια. Ακόμα και οι άνδρες που υποστηρίζουν την ισότητα των δύο φύλων μπορεί να δουν τις εξελίξεις αυτές σαν απειλή της αρρενωπότητάς τους σε συνειδητό ή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Υπάρχει μια κοινή ομοφωνία ότι οι γυναίκες υπό-εκπροσωπούνται στις κοινωνικές θέσεις ισχύος σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό ισχύει για τις ανώτερες βαθμίδες κοινωνικής οργάνωσης, αλλά στις μεσαίες και κατώτερες βαθμίδες δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Οι ερευνητές λοιπόν αντί να εξετάζουν τους λόγους της διάκρισης και της προκατάληψης κατά των γυναικών αποφάσισαν να εξετάσουν πως τα άτομα αντιδρούν στις γυναίκες που έχουν θέσεις ισχύος.
Τον περασμένο χρόνο μια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ βρήκε ότι οι γυναίκες δυσφορούν με τις γυναίκες προϊσταμένες περισσότερο από ότι οι άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 40% των γυναικών που εργάζονται στις ΗΠΑ θα προτιμούσε ο προϊστάμενος να είναι άνδρας.

Πηγή : independent.co.uk
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης