Παθήσεις που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία

Παθήσεις που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία
Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι σήμερα γνωστό πως απασχολεί περισσότερο από το 30% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας.

Ως ΣΔ ορίζεται η μείωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Ποιες όμως είναι οι παθήσεις που αποτελούν αιτίες για ΣΔ;

Διαβήτης

Είναι μια πάθηση γνωστή στη χώρα μας και αφορά 600.000 άνδρες. Σε πολλούς άνδρες ο διαβήτης ξεκινά από τη νεανική ηλικία (νεανικός), ενώ σε άλλους σε μεγαλύτερη (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.

Άρα, ο διαβητικός άνδρας είτε με διάγνωση είτε εν δυνάμει θα πρέπει να γνωρίζει τις αυξημένες πιθανότητες που έχει για ΣΔ.

Υπέρταση

Οι υπερτασικοί άνδρες (υψηλή πίεση στο αίμα) υπολογίζονται στη χώρα μας σε 500.000. Οι άνδρες αυτοί έχουν τρεις φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ. Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) για τη ΣΔ είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων (χάπια που χαμηλώνουν την πίεση). 

Οι άνδρες πολλές φορές εμφανίζουν ως πρώτο σύμπτωμα τη ΣΔ, ενώ δεν γνωρίζουν την υπέρτασή τους.

Μεταβολικό Σύνδρομο 

Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής που την έχουν άνδρες με παχυσαρκία/τριγλυκερίδια/ λίγη πίεση και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του Νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα ως κατάσταση, είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται επίσης συχνότερα, τέσσερις φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρών.

Άρα, ένας άνδρας με κοιλίτσα και σχετικά τεμπέλης στην κίνηση θα πρέπει να ξέρει πως θα εμφανίσει και επιπλοκή στην ερωτική του ζωή.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
 

Στη χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται αθηροσκλήρωση.

Έχει συσχετιστεί απόλυτα η ΣΔ με την πάθηση αυτή, που εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και την κυκλοφορία της στύσης.

Οι άνδρες με προβλήματα του κυκλοφορικού μπορούν να εμφανίσουν και ως πρώτο σύμπτωμα τη διαταραχή της στύσης. Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κάθε άνδρας με ΣΔ θα πάθει έμφραγμα, καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας.

Παχυσαρκία

Η χώρα μας έχει περισσότερους από 200.000 υπέρβαρους άνδρες, οι οποίοι παρά τις προσπάθειές τους δεν χάνουν βάρος, αντίθετα το αυξάνουν όσο μεγαλώνουν. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς με κακή εμφάνιση, γιατί επηρεάζει και αποτελεί προδιάθεση σε διαβήτη/υπέρταση/καρδιαγγειακά και μεταβολικό σύνδρομο.

Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών (υπερβολικά οιστρογόνα - λίγα ανδρογόνα).

Φάρμακα

Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας, όπου άνδρες συνήθως κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, τον διαβήτη, την καρδιά, το στομάχι, την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση. Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν τη συνέπεια αυτή απευθυνόμενοι κυρίως στον γιατρό τους.

Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης (δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία)...

Καρκίνος του προστάτη

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο (ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν τη χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες, όπως ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία κ.λπ.

Στο ερώτημα τι γίνεται με τις θεραπείες της στύσης, σήμερα θα λέγαμε ότι περνάμε μια περίοδο όπου τα φάρμακα για τη στύση περισσεύουν, χωρίς να έχουμε όμως καθαρή απάντηση αν θεραπεύουν ή απλώς αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα.

Η απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα των ανδρών που δοκίμασαν ίσως κάποιο από τα γνωστά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη από το 1998 είναι μόνο μία και καθαρή: η νόσος της ΣΔ είναι πολυπαραγοντική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς και όχι ως σύμπτωμα που απλουστευτικά καταλήγει στη λήψη ενός χαπιού.

Η απάντηση είναι πως κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια και πως πολλές φορές χρειάζεται διόρθωση της υποστρωματικής νόσου και συνδυασμός φαρμάκων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η απάντηση βρίσκεται στην κοινή ευφυΐα του καθενός που εμπειρικά έχει ζήσει και άλλα νοσήματα, όπως π.χ. την υπέρταση, τον διαβήτη, και που δεν καταλήγει γενικά να πάρει φάρμακα από μόνος του, έστω και αν τα γνωρίζει από φίλους ή φαρμακοποιούς.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στις συμβουλές των φίλων (πήρα και εγώ και νομίζω ότι είναι καλό).

Η απάντηση βρίσκεται στην Ιπποκράτεια ρήση «δεν υπάρχει ασθένεια αλλά ασθενής», που σημαίνει ότι την κάθε νόσο θα πρέπει κάποιος να την αντιμετωπίζει με την ιδιαιτερότητα που εμφανίζεται σε κάθε ξεχωριστό άνθρωπο.

Τα κύτταρά μας πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου, γι' αυτό και γερνάμε. Τα προβλήματα του σεξ με τη βιολογική αλλά και με τη συμβολική του έννοια είναι πρόβλημα της ζωής. Μέσα από το σεξ γεννιόμαστε, υπάρχουμε, χαιρόμαστε, αλλά και πεθαίνουμε. Όλες οι σύγχρονες μελέτες σήμερα δείχνουν πως, αν κάτι δεν πάει καλά με το σεξ, φταίνε κι άλλα όργανα που έχουν πλούσια αιμάτωση (καρδιά/εγκέφαλος).

Πολλές μελέτες, επίσης, συσχετίζουν την παράταση της ζωής με τη συνέχιση του σεξ στις μεγάλες ηλικίες. Οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή και το σεξ μοιάζει να ζουν περισσότερο και καλύτερα, και αυτό δεν χρειάζεται η επιστήμη να το αποδείξει. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε στο περιβάλλον μας ότι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν αρρωσταίνουν περισσότερο, ενώ όσοι χαίρονται τη ζωή τους και το σεξ μοιάζουν πάντα νεότεροι και υγιέστεροι.

Πηγή: andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, 10:14