Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δυο είναι οι παράγοντες που τροφοδοτούν πιο συχνά συγκρούσεις στα ζευγάρια. Πρόκειται για την τακτική της απόσυρσης, καθώς και για την εσφαλμένη πεποίθηση των ατόμων ότι ο σύντροφος τους μπορεί να διαβάσει τη σκέψη τους και κατά συνέπεια δε χρειάζεται να μιλήσουν. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να βλάψουν σημαντικά μια σχέση μέσα από διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους.

Η απόσυρση, μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο προβληματική, αφού πρόκειται για μια αμυντική τακτική που τη χρησιμοποιούν τα άτομα όταν νιώθουν ότι δέχονται επίθεση. Έχει βρεθεί μάλιστα μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική της απόσυρσης και τα κατώτερα επίπεδα ικανοποίησης σε μία σχέση.
Οι ερευνητές, όμως, οι οποίοι έχουν διεξάγει και στο παρελθόν μελέτες πάνω στις συγκρούσεις των ζευγαριών, διευκρινίζουν ότι η τακτική της απόσυρσης δεν επηρεάζει οπωσδήποτε το εάν ένα ζευγάρι θα λύσει τη σύγκρουση. Η αναμονή ή ελπίδα όμως του ενός ότι ο άλλος θα διαβάσει τη σκέψη του έχει άμεση επίδραση στην ικανότητα του ζευγαριού να επιλύσει το ζήτημα που προέκυψε.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, απαρτίζεται από τρεις επιμέρους μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 2.588 ζευγάρια, τα οποία ήταν παντρεμένα ή συζούσαν. Οι ερευνητές ζήτησαν την ανώνυμη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου με βάση το οποίο οι συμμετέχοντες περιέγραψαν μια συγκεκριμένη σύγκρουση, εκτίμησαν σε ποιο βαθμό είχαν χρησιμοποιήσει την τακτική της απόσυρσης ή της παθητικής στασιμότητας και συμπλήρωσαν μια κλίμακα για την αξιολόγηση της συνολικής ικανοποίησης τους από τη σχέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη συμμετείχαν 223 ενήλικες, οι οποίοι διατηρούσαν σταθερές ρομαντικές σχέσεις και απάντησαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τη χρήση της απόσυρσης, την αναμονή ο άλλος να διαβάσει τη σκέψη, την προσκόλληση, την ανησυχία, το συναίσθημα, την ικανοποίηση από τη σχέση και την επικοινωνία των δύο συντρόφων.

Στην τελευταία επιμέρους μελέτη συμμετείχαν 135 τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι διατηρούσαν σταθερή σχέση. Τους ζητήθηκε να καταγράψουν μια συγκεκριμένη σύγκρουση με τον/την σύντροφο τους και στη συνέχεια να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την αποσύνδεση, την επικοινωνία και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η απόσυρση του ενός όταν ό άλλος τον κατακρίνει ή παραπονιέται για τη συμπεριφορά του, φαίνεται να είναι περισσότερο ένδειξη της δυστυχίας. Όλοι βέβαια το κάνουν κάποιες φορές, αλλά είναι μια τακτική που συναντάται πιο συχνά στις σχέσεις που έχουν προβλήματα. Η μελέτη μάλιστα έδειξε ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να συνδέουν την απόσυρση με την ανία, την έλλειψη ενδιαφέροντος ή την απάθεια. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να διατηρήσει κανείς αυτονομία, έλεγχο και απόσταση. Από την άλλη για το άτομο που ανησυχεί για τα αισθήματα αγάπης του συντρόφου του η τακτική της απόσυρσης σχετίζεται με την παραμέληση και προκαλεί αίσθημα θλίψης, πληγώνει το άτομο και το κάνει πιο ευάλωτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι συγκρούσεις στις οποίες ο ένας σύντροφος περιμένει από τον άλλο να διαβάσει τη σκέψη του είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε προβληματική επικοινωνία και θυμό.

Πολύ συχνά ο ένας σύντροφος αποσύρεται και ο άλλος απαιτεί. Όσο περισσότερο ό ένας αποσύρεται τόσο περισσότερο ο άλλος απαιτεί.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι δύο σύντροφοι να έχουν επίγνωση του πότε αυτές οι συμπεριφορές λαμβάνουν χώρα και να προσπαθήσουν από κοινού για την εύρεση μιας εναλλακτικής, μιας πιο δημιουργικής και κόσμιας προσέγγισης για την επιλύσει της διαφωνίας και τη σύγκρουσης. Πολλές φορές βέβαια είναι εύκολο να το λέει κανείς , αλλά δύσκολο να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως ο εντοπισμός και η αναγνώριση των βασικών πηγών της σύγκρουσης σε ένα ζευγάρι αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικής της διευθέτηση.

Πηγή : sciencedaily

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης