Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, όσο το σωματικό βάρος μειώνεται μετά από ένα βαριατρικό χειρουργείο τόσο η σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνεται.

Η μελέτη δείχνει ότι η θετική αυτή επίδραση του βαριατρικού χειρουργείου έχει διάρκεια και είναι παρόμοια και στα δυο φύλα. Η βελτίωση της σεξουαλικής ζωής είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα επιπρόσθετο όφελος περά από τη απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ένα ετήσιο συνέδριο στο LosAngeles που ονομάζεται Εβδομάδα της Παχυσαρκίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 2000 άτομα, σχεδόν το 80% ήταν γυναίκες, τα οποία απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, έως και 5 χρόνια μετά την υποβολή τους σε βαριατρικό χειρουργείο.

Ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς ανέφεραν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους λειτουργία και λιγότερους περιορισμούς στη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οφέλη βρέθηκε ότι έχουν μακρόχρονη διάρκεια αφού 5 χρόνια μετά το χειρουργείο όλες οι μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ήταν καλύτερες σε σύγκριση με πριν. Στην τελευταία εξέταση , 5 χρόνια μετά το χειρουργείο, το 52% των γυναικών και το 58% των ανδρών παρέμειναν από μέτρια έως πολύ ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους λειτουργία, ενώ τα ποσοστά αυτά πριν το χειρουργείο ήταν αντίστοιχα 31% και 28%. Παράλληλα, το 39% των γυναικών και το 55% των ανδρών ήταν περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί μετά το χειρουργείο σε σύγκριση με πριν.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν ήταν η κατάθλιψη. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφάνισαν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή στο βαθμό που είχαν επίσης επιτύχει βελτίωση στα καταθλιπτικά τους συμπτώματα.

Ένας μικρός όγκος προηγούμενων ερευνητικών δεδομένων είχε δείξει βραχυπρόθεσμη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας μετά το βαριατρικό χειρουργείο. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση μπορεί να είναι μακρόχρονη.

Πηγή : medlineplus
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης