Ο οργασμός που προκαλείται από φυσική άσκηση έχει προσελκύσει πρόσφατα το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και των Media.

Οι τύποι φυσικής άσκησης που σχετίζονται περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον προκαλούμενο από άσκηση οργασμό είναι οι κοιλιακοί, η αναρρίχηση σε σχοινιά ή στύλους, η ποδηλασία και η άρση βαρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τη σχέση ανάμεσα στη φυσική άσκηση και την εμπειρία του οργασμού στις γυναίκες, είναι πολύ σημαντικά, γιατί εκτός των άλλων δείχνουν ότι ο οργασμός δεν είναι ένα απόλυτα σεξουαλικό συμβάν, ενώ παράλληλα μπορεί να διαφωτίσουν το μηχανισμό που υποστηρίζει την εμπειρία του οργασμού στη γυναίκα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό που εξειδικεύεται στο πεδίο της σεξουαλικής θεραπείας και υγείας.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μια διαδικτυακή έρευνα όπου συμμετείχαν 124 γυναίκες, οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν βιώσει οργασμό προκαλούμενο από φυσική άσκηση και 246 γυναίκες, οι οποίες δήλωσαν ότι είχαν βιώσει σεξουαλική ευχαρίστηση προκαλούμενη από φυσική άσκηση. Οι γυναίκες είχαν ηλικίες από 18 έως 63, οι περισσότερες διατηρούσαν σταθερή σεξουαλική σχέση ή ήταν παντρεμένες και το 69% περίπου ήταν ετεροφυλόφιλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποια από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι:

• Το 40% περίπου των γυναικών που είχαν την εμπειρία του οργασμού ή της σεξουαλικής ευχαρίστησης μετά από άσκηση, το είχαν βιώσει πάνω από 10 φορές

• Οι περισσότερες γυναίκες που είχαν βιώσει οργασμό προκαλούμενο από φυσική άσκηση, ένιωθαν ένα βαθμό αυτεπίγνωσης όταν γυμνάζονταν σε δημόσιους χώρους και το 20% περίπου ανέφερε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την εμπειρία. Η πλειοψηφία ανέφερε ότι δεν φαντασιωνόταν σεξουαλικά, ούτε σκαφτόταν κάποιο σεξουαλικά ελκυστικό άτομο κατά τη διάρκεια της εμπειρίας.

• Διαφορετικοί τύποι φυσικής άσκησης βρέθηκαν να με σχετίζονται την εμπειρία του οργασμού και της σεξουαλικής ευχαρίστησης που προκαλούνται από τη φυσική άσκηση. Στην ομάδα των γυναικών που είχαν βιώσει οργασμό προκαλούμενο από φυσική άσκηση, το 51.4% ανέφερε την εμπειρία οργασμού μέσα στις προηγούμενες 90 ήμερες, μετά από την εκτέλεση ασκήσεων για την εκγύμναση των κοιλιακών μυών. Άλλες ανέφεραν την εμπειρία του οργασμού μετά από άρση βαρών (26.5%), μετά από την πρακτική της yoga(20%), μετά από ποδηλασία(15.8%), τρέξιμο (13.2%) και πεζοπορία (9.6%).

• Από τις ανοιχτές ερωτήσεις βρέθηκε ότι από τις ασκήσεις κοιλιακών, αυτή που σχετιζόταν περισσότερο με την εμπειρία του οργασμού ήταν αυτή που ονομάζεται η «καρέκλα του καπετάνιου». Κατά την άσκηση αυτή ένας εδικός πάγκος στηρίζει την πλάτη και τα χέρια με τρόπο ώστε να αφήνει τα πόδια ελεύθερα να κρέμονται. Ο στόχος είναι ο ασκούμενος να ανεβάσει τα γόνατά του όσο πιο κοντά στο στήθος μπορεί ή τόσο ώστε να σχηματιστεί μια ορθή γωνία σε σχέση με τον κορμό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός πίσω από τον οργασμό και τη σεξουαλική ευχαρίστηση που προκαλούνται από τη φυσική άσκηση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Ευελπιστούν η μελλοντική έρευνα να αποκαλύψει περισσότερα αναφορικά με το τι ακριβώς πυροδοτεί τις δυο αυτές καταστάσεις.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα παρόντα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες που έχουν βιώσει τις προαναφερόμενες εμπειρίες να νιώσουν άνετα ακόμα ίσως και να μιλήσουν για αυτές.

Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εάν οι προαναφερόμενοι τύποι φυσικής άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τις σεξουαλικές εμπειρίες των γυναικών. Έτσι κι αλλιώς όμως, στο βαθμό που η φυσική άσκηση εν γένει προάγει τη γενική υγεία κι ευεξία, ενισχύει ταυτόχρονα και τη σεξουαλική υγεία.

Η μελέτη δεν καθόρισε πόσο συχνό είναι το φαινόμενο του οργασμού ή της σεξουαλικής ευχαρίστησης που σχετίζονται με τη φυσική άσκηση. Οι συγγραφείς της μελέτης όμως, αναφέρουν πως χρειάστηκε μόλις μερικές εβδομάδες για να συλλέξουν δεδομένα από 370 γυναίκες που είχαν εμπειρία του φαινόμενου αναδεικνύοντας ότι δεν είναι σπάνιο.

Μπορεί τον τελευταίο καιρό τα media να ασχολούνται εκτενώς με την εμπειρία του γυναικείου οργασμού μετά από φυσική άσκηση, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σεξουαλική υγεία των γυναικών έχει αγνοηθεί συστηματικά από τους ερευνητές για έξι ολόκληρες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και η ανάγκη για περεταίρω έρευνα μεγάλη.

Πηγή : health24

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης