Πώς μπορεί το πορνό να προκαλέσει προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης;

Η αιτία φαίνεται να μην είναι ψυχολογική, δεδομένου ότι τόσοι διαφορετικοί άνδρες άλλαξαν μόνο μία μεταβλητή (τη χρήση πορνό) και το σχέδιο ανάκαμψης ήταν παρεμφερές σε όλους. Γι ‘αυτούς τους άνδρες το άγχος είναι δευτερεύον.

Πρόσφατη έρευνα της συμπεριφοράς εθισμού δείχνει ότι η απώλεια της λίμπιντο και της απόδοσης προκύπτει επειδή οι εθισμένοι χρήστες πορνό «μουδιάζουν» τη φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου τους για την ευχαρίστηση. Αν για χρόνια ξεπερνιούνται τα φυσικά όρια της λίμπιντο με έντονη διέγερση, απευαισθητοποιείται η απάντηση του χρήστη σε μια νευροχημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ντοπαμίνη είναι πίσω από τα κίνητρα του «θέλω» και όλες τις εξαρτήσεις. Οδηγεί την αναζήτηση για ανταμοιβή. Παίρνουμε μια μικρή εκτόξευση από αυτή κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία ενδεχόμενη επιβράβευση, με κάτι νέο ή κάτι που μας προκαλεί έκπληξη ή ακόμα και άγχος.

Πειράματα σε ζώα, έχουν αποδείξει ότι η σεξουαλική επιθυμία και οι στύσεις προκύπτουν από τα σήματα της ντοπαμίνης. Κανονικά, τα νευρικά κύτταρα του κυκλώματος ανταμοιβής, που παράγουν ντοπαμίνη, ενεργοποιούν τα σεξουαλικά κέντρα του υποθαλάμου (λίμπιντο), τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα κέντρα στύσης στο νωτιαίο μυελό που στέλνουν νευρικά ερεθίσματα στα γεννητικά όργανα.

Μια σταθερή ροή των νευρικών ερεθισμάτων που απελευθερώνει νιτρικό οξείδιο στο πέος και στα αιμοφόρα αγγεία του, για τη διατήρηση της στύσης. Το μονοξείδιο του αζώτου με τη σειρά του διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία του διαστολέα cGMP, τον «διακόπτη» που «ανοίγει» και «κλείνει» την υπεραιμία και την στύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το μονοπάτι από τον εγκέφαλο στη στύση είναι: Κυκλώμα ανταμοιβής (ντοπαμίνη) > υποθάλαμος > νωτιαίος μυελός > νεύρα > πέος.

Στην περίπτωση που η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σχετίζεται με την ηλικία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις ή τον διαβήτη, ο κύριος αδύναμος κρίκος τείνει να είναι τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και το πέος. Ωστόσο, για τους άνδρες που η ΣΔ προκαλείται από το πορνό, ο αδύναμος κρίκος δεν είναι το πέος, αλλά μάλλον το απευαισθητοποιημένο σύστημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Σε κάποιους χρήστες πορνό η ανταπόκριση στην ντοπαμίνη πέφτει τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να επιτύχουν μια στύση χωρίς να δέχονται «χτυπήματα» ντοπαμίνης μέσω του πορνό, με αποτέλεσμα όταν προσπαθούν να έχουν μια πραγματική επαφή να μην τα καταφέρνουν και να διέπονται από το αίσθημα του πανικού.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια ευκαιρία για «επανεκκίνηση», δηλαδή επιστροφή στη φυσιολογική ευαισθησία της ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, ενώ η διακοπή μπορεί να είναι «επώδυνη». Εκτός από μια ανησυχητική προσωρινή πτώση της λίμπιντο, μερικά άτομα έχουν κι άλλα συμπτώματα λόγω της στέρησης όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, πανικό, απόγνωση, προβλήματα συγκέντρωσης.

Εάν πάσχετε από νεανική ΣΔ, και επιθυμείτε να ανακτήσετε τη στύση σας, να είστε αισιόδοξοι. Όπως ένας άνδρας, δήλωσε μετά την επιτυχή δίμηνη πειραματική θεραπεία του:

1. Διορθώνεται 100%.
2. Θα είναι πιθανώς ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχετε κάνει ποτέ.
3. Αν θέλετε την σεξουαλική σας ζωή πίσω, δεν έχετε άλλη επιλογή.

Πηγή: psychologytoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Πέτρος Δρέττας, ωστόσο δεν συμφωνεί με την άποψη του συγγραφέα.

Πέτρος Δρέττας, 
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης