Αν και πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη, λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, μια νέα ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών αναδεικνύει ότι τα σκευάσματα αυτά δε συνιστούν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του νοσήματος.

Η συνδυαστική εξέταση των αποτελεσμάτων από 8 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι οποίες θεωρούνται το πιο αξιόπιστο είδος μελέτης στο πεδίο της ιατρικής έρευνας, ανέδειξε ότι τα μη φυτικά συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες δεν άλλαζαν σημαντικά τα επίπεδα σοβαρότητας του νοσήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές λοιπόν διευκρινίζουν ότι το βασικό μήνυμα της ανασκόπησης τους είναι πως δεν υπάρχει θαυματουργό συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στο 2013, 240.000 άτομα περίπου θα διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη και σχεδόν 30.000 θα πεθάνουν από αυτόν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, υπολογίζεται πως κάπου ανάμεσα στο ¼ και τα ¾ των ασθενών με καρκίνο του προστάτη λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, παρά την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν το όφελος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες από τις μελέτες που εξετάστηκαν στα πλαίσια της ανασκόπησης διερεύνησαν εάν τα συμπληρώματα, όπως το σελήνιο, μπορούν να έχουν προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, χωρίς όμως αποτελέσματα. Για να έχουν λοιπόν οι ερευνητές μια καλύτερη εικόνα της αποτελεσματικότητας των συμπληρωμάτων διατροφής στην αντιμετώπιση του προστατικού καρκίνου, προχώρησαν στην ανασκόπηση των σχετικών κλινικών δοκιμών. Αυτές εξέταζαν την επίδραση που είχε στο νόσημα η λήψη μετάλλων , βιταμίνης D, αντιοξειδωτικών και φυτικών συστατικών γνωστών ως ισοφλαβόνες και φυτοοιστρογόνα.

Οι ερευνητές είχαν πληροφορίες συνολικά από τις 8 μελέτες για 478 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η σοβαρότητα του νοσήματος αξιολογήθηκε με μια κλίμακα από 2-10 με τη βαθμολογία 10 να αντιστοιχεί στη πιο σοβαρή μορφή. Σε κάθε μία από τις 8 μελέτες, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα συμπλήρωμα διατροφής, διαφορετικό σε κάθε μελέτη και οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη του νοσήματος από μερικές εβδομάδες μέχρι και 5 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι 6 μελέτες έδειξαν πως το υπό εξέταση συμπλήρωμα δεν ωφέλησε τους ασθενείς περισσότερο από ένα ψευδοφάρμακο, ή ένα άλλο συμπλήρωμα. Δύο μελέτες έδειξαν μια σημαντική μείωση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), το οποίο συνιστά έναν πιθανό αλλά αμφιλεγόμενο καρκινικό δείκτη, στους ασθενείς που λάμβαναν έναν συνδυασμό συμπληρωμάτων, σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο. Καμία από τις δύο μελέτες ωστόσο δεν συμπεριέλαβε περισσότερα από 50 άτομα. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να βοηθήσουν, ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της ανασκόπησης είναι σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τον καρκίνο. Μάλιστα όχι μόνο δεν αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων αυτών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά σε κάποια άτομα παρατηρήθηκαν ενδεχομένως βλαπτικές επιδράσεις.

Τονίζεται μάλιστα ότι είναι απαραίτητη η καλύτερη κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού επίδρασης των συμπληρωμάτων διατροφής στην ανάπτυξη τόσο των φυσιολογικών, όσο και των καρκινικών κυττάρων, πριν από την επένδυση στο ερευνητικό αυτό πεδίο. Σήμερα οι τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη είναι η συστηματική παρακολούθηση, η ακτινοβολία και το χειρουργείο.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης