Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα πεντάχρονα αγόρια φαίνεται να έχουν διαμορφώσει ήδη ξεκάθαρες και μη ρεαλιστικές αντιλήψεις σχετικά με το ανδρικό σώμα, μέσω κοινωνικών επιρροών που περιλαμβάνουν κυρίως το διαδίκτυο και τις διαφημίσεις στις ιστοσελίδες.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη διάρκειας 8 ετών για τη διερεύνηση της ανάπτυξης της αρρενωπότητας στα αγόρια, από την πρώτη παιδική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, κατά την οποία πραγματοποίησαν εστιασμένες ομαδικές συνεντεύξεις σε 33 αγόρια 5-10 ετών. Το κοινό σημείο στα αγόρια όλων των ηλικιών ήταν η έμφαση στο σωματικό μέγεθος και τη δύναμη που υποτίθεται ότι πρέπει να περιγράφει και να προσδιορίζει την εικόνα ενός άνδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα αγόρια λοιπόν είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι οι άνδρες έχουν μύες.
Όλα επίσης, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατανοούσαν ότι ακόμα δεν μπορούσαν να έχουν αυτή τη μυώδη σωματοδομή, όπως, χαρακτηριστικά επισήμαναν κάποια, έχει ο πατέρας τους, άλλα είχαν την αίσθηση ότι αναπόφευκτα θα γίνουν μεγαλόσωμοι και μυώδεις όταν θα γίνουν άνδρες.

Σε γενικές γραμμές, το ανδρικό σώμα γινόταν αντιληπτό ως ένα σώμα, στο οποίο η αρρενωπότητα ήταν συνώνυμο της δύναμης και της ισχύος. Για τα περισσότερα αγόρια ίσχυε η εξίσωση της μυϊκής μάζας με τη δύναμη και την κυριαρχία

Οι ερευνητές επίσης αποκάλυψαν μια ιδιαίτερη επικέντρωση στον όρο «six pack», τον οποίο οι συμμετέχοντες, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονταν στις μεσαίες τάξεις του δημοτικού, δε θεωρούσαν απλά σημάδι δύναμης, αλλά και σημείο έλξης του αντίθετου φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρχε, ωστόσο, κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει το ενδεχόμενο τα αγόρια να αισθάνονται άγχος σχετικά με το σώμα τους ή ζήλια για τα σώματα που αναλαμβανόντουσαν ως μυώδη και δυνατά, γιατί υποστήριζαν ότι μια μέρα και τα δικά τους θα γίνουν έτσι.

Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν, ότι από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το αντιλαμβανόμενο ιδανικό σώμα των παιδιών , τα σχολεία είναι απαραίτητο να αναπτύξουν στρατηγικές ικανές να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση των μη ρεαλιστικών εικόνων σώματος και στα δύο φύλα.

Πολύ συχνά, τα σχολεία επικεντρώνονται στη σημασία της εικόνας σώματος για τα κορίτσια, παρά τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η συχνότητα των διαταραχών στην πρόσληψη τροφής παρουσιάζει αυξητική τάση στους νεαρούς άνδρες.

Οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και των κοινωνικών μελετών των πρώιμων χρόνων, είναι σημαντικό να είναι ενήμεροι σχετικά με αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για τη διαχείριση τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής του παιδιού.
Με το ανδρικό σώμα πρέπει να αρχίσουν οι εκπαιδευτικοί να ασχολούνται από το νηπιαγωγείο κιόλας, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ότι τα παιδιά έχουν λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες και να τις ενισχύσουν.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό οι συζητήσεις να γίνονται ενώ είναι και τα δυο φύλα παρόντα, ακριβώς γιατί η κοινωνική διαμόρφωση της εικόνας των ιδανικών σωμάτων επηρεάζεται και ενισχύεται από την αλληλεπίδραση των δυο φύλων.

Πηγή : medicalxpress

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης